Παλαιότερες

Το άγχος του Νοτιά και του αθλητικού Τύπου

SportDay

Την ώρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση του ματς της ΑΕΚ με την Εβερτον χτύπησε το τηλέφωνό μου. «Βλέπεις τι κάνει ο Ντούσαν;» με ρώτησε κάποιος που τον ξέρει πολύ καλά. «Τι κάνει;» είπα. «Επειδή οι Αργεντινοί και οι υπόλοιποι Λατινοαμερικανοί ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν θέμα με τα χρήματα που τους χρωστά η ΠΑΕ, βάζει τους μικρούς μπας και πάρει το ματς αλλά και γιατί φοβάται πως αυτοί με τα μεγάλα συμβόλαια δεν θα παίξουν τίποτα». Η εκτίμηση ήταν μάλλον παραμύθι. Αλλά στην ΑΕΚ τον τελευταίο καιρό κάθε παραμύθι γίνεται πιστευτό.

Την Πέμπτη το μεσημέρι η ΠΑΕ ΑΕΚ διαβεβαίωνε ότι το ραντεβού του Νίκου Νοτιά με τον Μπομπ Κοζώνη θα γίνει κανονικά. Θυμίζω ότι πρόκειται για την ίδια ΠΑΕ που το καλοκαίρι ανακοίνωσε μετά πολλών αναστεναγμών ανακούφισης ότι μπαίνει όπου να 'ναι στα διοικητικά της ένας πραγματικός Κροίσος από την Κύπρο. Ελπίζω να θυμόσαστε τα σχετικά αποκλειστικά πρωτοσέλιδα (όχι πάντως της «SportDay») καλοκαιριάτικα. Είναι επίσης η ίδια ΠΑΕ, ο πρόεδρος της οποίας έδωσε συνέντευξη για να μας διαβεβαιώσει ότι τελικά οι Κροίσοι από την Κύπρο ήταν δύο, αλλά λίγο πιο μινιόν. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που στην ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες του κ. Κοζώνη απάντησε ότι «πρόκειται για άνθρωπο με πάρα πολλά λεφτά και σιγά μη σας τα δείξει»! Το ότι η ΠΑΕ λέει ότι στη Φλόριντα είχε κακοκαιρία μικρή σημασία έχει. Η ΠΑΕ έχει πει τόσα ψέματα που η ερώτηση είναι ποιος τελικά την πιστεύει.

Νοτιάς
Καιρό τώρα συμβουλεύω αναγνώστες και ακροατές αν θέλουν να κατανοήσουν το deal του Νοτιά με τον Κοζώνη να ξεχάσουν τον Κοζώνη και να εστιάσουν στην πρακτική του Νοτιά. Ο Νοτιάς μπήκε σε μια ΑΕΚ πολυμετοχική έχοντας συμφωνήσει να αποκτήσει κι αυτός όπως και όλοι το 10% των μετοχών της. Παρασύρθηκε από τον πρωταθλητισμό και τον Ντέμη Νικολαΐδη και έβαλε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζε. Βάζοντας χρήματα αύξησε και τη μετοχική παρουσία του και έγινε μεγαλομέτοχος σχεδόν χωρίς να το θέλει. Κάποια στιγμή αποφάσισε ότι δεν θέλει να βάλει άλλα χρήματα αφού η ελλειμματική ΑΕΚ δημιουργεί διαρκώς ανάγκες χρηματοδότησης. Ετσι αποφάσισε να παραχωρήσει τις μετοχές του και την ΑΕΚ για 1 ευρώ ήδη από πέρυσι. Ο Κοζώνης μαζί με το παρεάκι των φίλων του στην Αθήνα φάνηκαν διατεθειμένοι να την πάρουν, αλλά η ιστορία αυτή δεν έχει να κάνει με μια αγορά της ΑΕΚ, αλλά με την παραχώρησή της. Αγορά θα υπήρχε αν ερχόταν εδώ ο Κοζώνης, μας έλεγε τα χρήματα που διαθέτει, μας ανέλυε το μπίζνες πλαν του, εξηγούσε πώς θα τη διοικήσει και τι ακριβώς ζητεί. Το ότι ψάχνει να τον βρει ο Νοτιάς δείχνει μόνο την ανάγκη του Νοτιά να φύγει.

Ξεφωνητό
Αν ο Νοτιάς δεν πήγε στη Φλόριντα είναι γιατί μπορεί να άλλαξε γνώμη ή να βρήκε κάποιον άλλο που να τη θέλει ή να σκέφτηκε τι ξεφωνητό περιμένει τους συνεργάτες του στην Αθήνα έτσι και η ιστορία αποδειχτεί φούσκα. Και μετά υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι. Εχω την υποψία ότι η σιωπή του Ντέμη Νικολαΐδη π.χ. σχετίζεται με το γεγονός ότι η προσωπική περιουσία του είναι υποθηκευμένη και ο ίδιος έχει πάρει από τον Νοτιά υποσχέσεις ότι ο επόμενος αγοραστής θα εγγυηθεί τουλάχιστον την πληρωμή των χρεών. Υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις; Από έναν άνθρωπο που δεν μας λέει ούτε τα περιουσιακά στοιχεία του πολύ αμφιβάλλω.

Κίνδυνος
Λίγο καιρό πριν, όταν ξεκίνησε η ιστορία, είχε προταθεί από έναν από τους μετόχους της ΑΕΚ να γίνει έλεγχος της εταιρείας από ορκωτούς λογιστές και να δοθούν τα στοιχεία που αφορούν τα χρέη της στη δημοσιότητα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και νομίζω ο λόγος είναι προφανής: μια τέτοιου τύπου ανακοίνωση θα αποθάρρυνε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να μπει. Από την άλλη η μη ύπαρξη ενός τέτοιου ελέγχου επιτρέπει στον επόμενο να μπει και να ισχυρίζεται διαρκώς ότι τα χρέη που βρήκε είναι μεγαλύτερα απαιτώντας από τους νυν μετόχους να καλύπτουν διαφορές: νομίζω ότι αν ο Νοτιάς δεν πήγε στη Φλόριντα είναι διότι κατάλαβε αυτού του είδους τον κίνδυνο. Το παράξενο είναι πώς δεν τον είχε υποψιαστεί νωρίτερα. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώνει μόνο για τα δάνεια από τη Μοrgan Stanley και τις τράπεζες, τα χρέη στο δημόσιο και λοιπούς διακανονισμούς γύρω στα 350.000 ευρώ τον μήνα! Για να γίνει ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα χρειάζεται κάποιον να επενδύσει γύρω στα 20 εκατ. ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο. Θυμάστε την παλιά ρήση του Μελισσανίδη για τρελούς και λαμόγια; Σόρι, αλλά είναι ανεπίκαιρη: τρελός αυτή τη φορά δεν μπλέκει!

Αλλοθι
Ολο αυτό το πράγμα που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στα πρωτοσέλιδα είναι το άγχος του Νοτιά να ξεφορτωθεί μια εταιρεία που δημιουργεί διαρκώς ζημίες και το άγχος της ελληνικής αθλητικογραφίας να δημιουργήσει μια ελπίδα μπας και πουλήσει κάνα φύλλο παραπάνω. Δεν ξέρω αν για την ΑΕΚ το να μπει το παρεάκι του Κοζώνη στα πράγματα θα είναι καλό: για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται έχει τα χρήματα που απαιτούνται -μακάρι να τα έχει κρυμμένα σε κανένα σεντούκι. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι για την αθλητικογραφία ο μη ερχομός του Μπομπ θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες στην ιστορία. Εχω επίσης το καταραμένο προαίσθημα ότι η μπάλα θα μας πάρει όλους και ότι η όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στον αθλητικό Τύπο θα γίνει λιγότερη κι από αυτή του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Μπροστά σε αυτό το γιγάντιο κοκοκό που έχει προηγηθεί, ένας Πανούτσος ως άλλοθι δεν μας φτάνει...

Nέα εποχή
Στην εκδήλωση της πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής (όπως συμβαίνει στις πιο πολλές κοσμικές ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις) συνάντησα τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη και τον ρώτησα πώς βλέπει τη συνέχεια στον Παναθηναϊκό. «Κοίταξε», μου είπε, «περάσαμε από την over charming εποχή των flouflis στην over reacting εποχή του Πατέρα, ο οποίος κατέβηκε στο Καραϊσκάκη με αλεξίσφαιρο γιλέκο και Καλάσνικοφ».

Terror 13
Μετά την επί της ουσίας διάσπαση της Λίγκας σε ομάδες που είναι από δω και ομάδες που είναι από εκεί το πρωτάθλημα αποκτά διαστάσεις εμφυλίου πολέμου. Τα στρατόπεδα παραταγμένα και στη μέση οι διαιτητές.

•Σταθόπουλος (Λεβαδειακός - Αρης). «Διπλό» δεν έχει ακόμα μολονότι παίζει κάθε Κυριακή. Πέρυσι το ματς θα ήταν «άσος» από δω μέχρι τη Λιβαδειά, φέτος θα δούμε. Το ότι ο Αρης μπορεί να κερδίσει είναι πιθανό -με τον «Εργο» π.χ. ο «Σταθό» δεν τον έβλαψε. Το ότι θα φωνάζει σχεδόν σίγουρο.

•Κουκουλάκης (Ξάνθη - Ολυμπιακός). Τα δεδομένα λένε ότι είναι φίλος του «Κάσνα» και ότι μαζί του κερδίζει πάντα ο Ολυμπιακός, σαν να λέμε «1» ημίχρονο, «2» τελικό ένα πράγμα ή «1» ημίχρονο, «Χ» τελικό. Ο Μπαλτάς και κυρίως ο Καρσιώτης υπόσχονται πολλά. Αλλά εγώ λέω ότι ο Ολυμπιακός λογικά θα νικήσει...

•Παπασταμάτης (ΠΑΟΚ - ΑΕΛ). Με την ΑΕΛ έχει διάφορα προηγούμενα όχι μόνο άσχημα. Με τον ΠΑΟΚ κακές σχέσεις. Ευκαιρία να τις φτιάξει, αν και αυτή η τελευταία εμπλοκή του Βασίλη μας ήταν μια ακόμα ψιλοσαχλαμάρα...

•Λαμπρόπουλος (ΠΑΣ Γιάννινα - Ηρακλής). Για να καταλάβετε πόσο ελάχιστα πονοκεφαλιάζει η ΚΕΔ για τα ματς του Ηρακλή το ίδιο ματς του ΠΑΣ με τον Κομπότη το 'χε παίξει ο Κάκκος! Δύσκολο να 'ρθει έστω το «Χ»...

•Γιάχος (Πανθρακικός - Αστέρας). Τι το 'θελε το λευκό που ξεχωρίζει ο «Μπορό»; Ανετα θα πέρναγε ενώ τώρα...

•Παμπορίδης (Εργοτέλης - Καβάλα). Εγώ δεύτερη ήττα στη σειρά του Μάκη δεν βλέπω μολονότι όλη η πιάτσα χρεώνει τον «Πάμπο» στους από κει και θυμίζει κάτι ματς στην Τούμπα στα οποία κατέθετε διαπιστευτήρια. Για να δούμε.

•Κύρκος (ΠΑΟ - Ατρόμητος). Ordinaria aministrazione.

•Σπάθας (Πανιώνιος - ΑΕΚ). Κανονικά όποτε πέφτει σε ματς του Πανιωνίου θα πρέπει να βραβεύεται ο μπαμπάς για την προσφορά του στην ιστορία της ομάδας. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει θυμώνει και τον παίζει λίγο κόντρα τον Πανιώνιο. Με τον Αστέρα π.χ. τον είχε ψιλοφάει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x