Γιώργος Χελάκης

Τα «λεφτά» του Μπομπ και η «αξία» του κουτόχορτου

SportDay

Παρακολουθώντας στενά τα παιχνίδια του Κώστα Κατσουράνη στον Παναθηναϊκό, δυσκολεύομαι να βγάλω συμπέρασμα σχετικά με τα καθήκοντά του στο γήπεδο. Ενώ τυπικά φαίνεται να καλύπτει θέση αμυντικού χαφ, ο διεθνής μέσος δεν έχει την τυπική ανασταλτική συμπεριφορά.

Δίνει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται να περιορίσει τη συμμετοχή του στα απολύτως απαραίτητα. Σαν να αποφεύγει τις πολλές προσωπικές μονομαχίες. Υπάρχουν παίκτες που όσο περνούν τα χρόνια φροντίζουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Οταν δίπλα στον Κατσουράνη παίζει ο Σιμάο, μοιάζει λογικό ο νεαρός Μοζαμβικανός να παίρνει τις περισσότερες αμυντικές προσπάθειες.

Οταν παίζει ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, τότε ορισμένες φορές υπάρχει πρόβλημα. Οποιος έχει δώσει προσοχή στα παιχνίδια του Στολτίδη μπορεί να καταλάβει ότι το να πηγαίνεις την μπάλα μπροστά, παίζοντας «με τη μία», προϋποθέτει λιγότερη καταπόνηση από το να τρέχεις πάνω στους αντιπάλους για να την αποσπάσεις. Η υποτονική ανασταλτική λειτουργία στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού χρωμάτισε το πρώτο ημίχρονο, μαζί φυσικά με τα δύο γκολ του Κατσουράνη.

Ο Ατρόμητος κάθε άλλο παρά φοβήθηκε τον σπουδαίο αντίπαλό του. Ξεπέρασε γρήγορα την ψυχρολουσία του 5ου λεπτού και βγήκε στην επίθεση, διεκδικώντας την ισοφάριση. Βρήκε κενά στην άμυνα του «τριφυλλιού» και απείλησε τον Τζόρβα. Ειδικά από αριστερά ο Μπρίτο αλλά και ο Περόνε, που πήγαινε προς τα εκεί, μετέτρεψαν τον Σεϊταρίδη σε αδύναμο κρίκο. Το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού έρχεται κόντρα στη ροή του ματς.

Μην ξεγελούν τα δύο όμορφα γκολ. Οι «πράσινοι» ήταν χωρίς ρυθμό και συνοχή. Την εικόνα τους διόρθωναν ο κεφάτος Νίνης, ο οποίος σου έδινε την εντύπωση ότι κάτι καλό θα κάνει μόλις έρθει η μπάλα στα πόδια του, και ο παραγωγικός Γιώργος Καραγκούνης.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κατσουράνης και Ζιλμπέρτο στάθηκαν με περισσότερη επιμέλεια στα αμυντικά τους καθήκοντα και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τη δικαιολογημένη αποβολή του Σαρμιέντο και το σωστό πλασέ του Σισέ.

Κερασάκι στην τούρτα δύο εμπνευσμένες ενέργειες του Ζιλμπέρτο Σίλβα, που αντικατέστησαν μια κάποια δυσθυμία στις εξέδρες με δυνατά χειροκροτήματα. Επειτα από τρία σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει και στις καλές εμφανίσεις.

Στην ΑΕΚ μπορούν να λυπηθούν για την ήττα από τον εξαιρετικό Πανιώνιο και να βάλουν τα κλάματα για το διαφαινόμενο φιάσκο με τον Μπομπ Κοζώνη. Ο Μπομπ δεν προσκόμισε εγγυήσεις ότι διαθέτει ρευστότητα και ζήτησε εγγυητική επιστολή από τους μετόχους 15 εκατ. ευρώ για να αναλάβει την ΠΑΕ από την ερχόμενη Πέμπτη.

Δηλαδή, ενώ ήξερε ότι δεν μπόρεσαν οι μέτοχοι να «μαζέψουν» εγγυητική πέντε εκατομμυρίων, τώρα τους ζητάει μέσα σε πέντε μέρες άλλη, τριπλάσιας αξίας. Εκτός απροόπτου, κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι του θείου από το Σικάγο. Ενα παραμύθι που, πλην χτυπητών εξαιρέσεων (Πανούτσος), το κατάπιε και το μηρύκασε το σύνολο (σχεδόν) του αθλητικού Τύπου.

Ο Κοζώνης ζητάει πράγματα που δεν γίνονται και δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Με την ανακοίνωσή του προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του. Τα ρέστα για το φιάσκο δεν ζητούνται από αυτόν. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μετά το φιάσκο του Αναστασίου, των «Κροίσων» από την Κύπρο, μας πούλησε φούμαρα χοντρά με τον Μπομπ Κοζώνη.

Αλλη φορά να προσέχουμε όλοι περισσότερο και να μην ανοίγουμε το στόμα σαν χάνοι ταΐζοντας τον κόσμο κουτόχορτο. Τουλάχιστον εδώ κρατήσαμε κάποιες αποστάσεις. Μακάρι την Τρίτη να παρουσιάσει ο Μπομπ τα λεφτά του και την Πέμπτη οι μέτοχοι να του στείλουν την εγγυητική...

Φεύγει ακέραιος και αξιοπρεπής

Αν είχε χάσει ο Ηρακλής, διόλου απίθανο να είχε απομακρυνθεί ο Κωφίδης. Εχασε ο ΠΑΣ και έτσι αναγκάστηκε να φύγει ο Γιώργος Παράσχος. Παραείναι ευγενικός και μετριοπαθής για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου μας ο Παράσχος. Χαμηλών τόνων, κοιτάει τη δουλειά του χωρίς να κάνει δημόσιες σχέσεις.

«Αντιτουριστικός» προπονητής, που αρνείται να γίνει «ένα» με τα κακώς κείμενα του χώρου. Φεύγει από τα Γιάννενα με το κεφάλι ψηλά. Δεκτό να του καταλογιστούν μειονεκτήματα ως προπονητή. Για την επαγγελματική του ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια, ούτε κουβέντα.

Εργατικός και χρήσιμος

Παίκτης «φτιαγμένος» για να βγάζει ένα καλό εισόδημα. Στην Κολωνία κατάφερε λίγα πράγματα, γι' αυτό και το πέρασμά του από την Μπουντεσλίγκα ήταν αδιάφορο. Στους Κίκερς του Οφενμπαχ δεν μάγεψε, αλλά μπόρεσε να σταθεί τόσο όσο του χρειαζόταν για μία σχετικά καλή μεταγραφή.

Ο σχεδόν 24χρονος Ντένις Επστάιν δεν ήρθε ως σπουδαίο όνομα στον Ηρακλή. Γρήγορα, όμως, καθιερώθηκε. Πέρυσι μας απασχόλησε με τα δύο γκολ κόντρα στον Πανιώνιο. Χθες με ένα γκολ και δύο ασίστ ήταν βασικός συντελεστής τής εκτός έδρας νίκης του «Γηραιού» επί του ΠΑΣ. Παίζει συνήθως από αριστερά και συγκλίνει. Εργατικός και σταθερός, θα βρίσκει πάντα τρόπους να είναι χρήσιμος σε ομάδες μεσαίου βεληνεκούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x