Γιώργος Χελάκης

Ο Μπομπ Κοζώνης και τα «Αμερικανάκια»

SportDay

Με όλο τον σεβασμό στο αναγνωστικό κοινό, μόνο όποιος έχει χάσει τα λεφτά του ρίχνοντάς τα στο βαθύ πηγάδι μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να καταλάβει τους μετόχους της ΑΕΚ. Μιλάω εκ πείρας. Οι άνθρωποι με βάση το σχέδιο του Ντέμη είχαν υπολογίσει να βάλουν «Χ» λεφτά.

Επειδή το σχέδιο δεν έβγαινε, έβαλαν δύο και τρεις φορές τα λεφτά που υπολόγιζαν αρχικά να βάλουν. Αργότερα διαπίστωσαν αυτό που διαπιστώνουμε όλοι: ότι το πηγάδι δεν έχει πάτο. Δικαίωμά τους, λοιπόν, να σταματήσουν να πετάνε τα λεφτά τους και μακάρι να έχουν ακόμα διαθέσιμά λεφτά που απλώς δεν θέλουν να τα χάσουν. Γιατί στην ΑΕΚ υπήρξαν άνθρωποι, όπως ο συχωρεμένος Λουκάς Μπάρλος, που υποθήκευσαν το ίδιο τους το σπίτι για το «μεγαλείο» της ομάδας.

Προσωπικά δεν εξετάζω αν ο κύριος Νοτιάς έχει ακόμα περίσσευμα σε ευρώ ή δολάρια. Δικαίωμά του να μη θέλει να χάσει, άλλα από τη στιγμή που αυτός και οι άλλοι μεγαλομέτοχοι δίνουν την ομάδα χωρίς να απαιτούν να τους επιστραφεί μέρος από τα χαμένα λεφτά τους, έχουν ήδη αποκτήσει το ηθικό πλεονέκτημα.

Το μόνο που πρέπει επιπλέον να κάνουν είναι να διαπιστώσουν ύστερα από έλεγχο μήπως κάμποσα από τα λεφτά αυτά ή και από τα έσοδα που είχε η ΑΕΚ αντί να κατευθυνθούν για την κάλυψη αναγκών της ομάδας κατευθύνθηκαν σε τσέπες επιτηδείων. Αλλωστε, η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει πλούσια σχετική παράδοση...

Οσο, όμως, κι αν θέλουν να απαλλαγούν από την ιδιοκτησία τους, δεν γίνεται να έχουν περάσει δύο μήνες και να μην έχουν ακόμα διαπιστώσει την οικονομική επιφάνεια του υποψήφιου αγοραστή. Και από πάνω να μας λένε με ανακοινώσεις της ΠΑΕ ότι ο Μπομπ Κοζώνης έχει τα λεφτά για να πάρει την ΑΕΚ.

Ή να αφήνουν τον εκπρόσωπο του, κύριο Παπαδημητρίου, να κατακεραυνώνει δημοσιογράφους επειδή τόλμησαν να διατυπώσουν επιφυλάξεις για τους παράδες του Μπομπ. Την πρεμούρα να ξεφορτωθούν την ΑΕΚ μπορούμε όλοι να την καταλάβουμε.

Την επιπολαιότητα σχετικά με μια υποτυπώδη έρευνα για την οικονομική δυνατότητα του Μπομπ Κοζώνη δεν γίνεται να την κατανοήσουμε. Ούτε η χήρα στο κρεβάτι δεν είναι τόσο ανυπόμονη. Αυτή η ανυπομονησία έβλαψε το κύρος της ΑΕΚ και των ίδιων των μετόχων. Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποδειχθεί ότι ο κύριος Κοζώνης ακόμα κι αν ήθελε, δεν μπορούσε...

Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς πώς μετά το πάθημα με τον Αναστασίου και τους Κροίσους από την Κύπρο κανείς δεν έβαλε μυαλό στην ΠΑΕ ΑΕΚ, γιατί αφέθηκε να συμπέσουν οι προσδοκίες, να γίνουν όνειρα και να δημιουργηθούν φαντασιώσεις.

Οι μέτοχοι της ΑΕΚ έχουν τεράστιες ευθύνες. Το γράφω αναγνωρίζοντας ότι, έστω και την ύστατη ώρα, ο κύριος Νοτιάς τράβηξε χειρόφρενο και άφησε τον Μπομπ Κοζώνη να εκτεθεί. Ο «θείος από το Σικάγο» θα μπορούσε καιρό τώρα να είχε επιδείξει ένα τραπεζικό έγγραφο στο οποίο θα αναγραφόταν το ποσό των καταθέσεών του σε δολάρια. Το προσύμφωνο θα είχε ήδη υπογραφεί.

Τέτοιο χαρτί δεν υπήρχε και γι' αυτό δεν επιδείχθηκε. Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν σχετικά οι κύριοι Μαυρομάτης και Παπαδημητρίου, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Οταν ο κύριος Κοζώνης ζητεί εγγυητική επιστολή 15 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που δεν του έδωσαν μια άλλη για 5 εκατομμύρια, το μόνο που κάνει είναι να προετοιμάζει την ηρωική έξοδό του.

Οι μέτοχοι ευθύνονται γιατί τον παρουσίασαν ως λύση, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ ευθύνεται γιατί σιγόνταρε και ο Τύπος ευθύνεται γιατί τσίμπησε, όπως κάνει συνήθως, και τίμησε τον Κοζώνη με ξύλινους τίτλους και υπερθετικούς χαρακτηρισμούς.

Τώρα, που τελειώνει το παραμύθι, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να γίνεσαι δυσάρεστος νωρίς, παρά να απογοητεύεις και να αποκαρδιώνεις στο τέλος. Οποτε ακολουθήσαμε αυτή τη συνταγή στη «SportDay» μπορεί πρόσκαιρα να πικράναμε, στο τέλος, όμως, εκτιμήθηκε η διάθεσή μας να ερευνήσουμε την αλήθεια χωρίς να κρυφτούμε πίσω από ανώφελους, πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, που αλλοιώνουν την κριτική σκέψη και απευθύνονται στα οπαδικά ένστικτα αντί για την κοινή λογική. Από το σπίτι του στο Σικάγο έπειτα από χρόνια ο Μπομπ Κοζώνης θα έχει να λέει ότι παραλίγο να μας έπιανε όλους «Αμερικανάκια».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x