Παλαιότερες

Μια εκπομπή, πραγματική Ανατροπή

Sportday

Το «διάγγελμα» τελειώνει και ο Κ. Βελόπουλος του ΛΑΟΣ δηλώνει
φοβισμένος από το αυταρχικό ύφος του Μ. Χρυσοχοΐδη

Ονομα και πράμα! Δικαίωσε στο έπακρο τον τίτλο της («Ανατροπή») η εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη στο Mega, το βράδυ της Δευτέρας. Οντως, δύσκολα φαντάζεσαι πιο εντυπωσιακή ανατροπή δεδομένων, πολιτικών ηθών και πολιτικής «χωροταξίας» από αυτό: ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυρ. Βελόπουλος να δηλώνει ότι τον φόβισε το αυταρχικό ύφος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει το «διάγγελμά» του. Μεγάλη στιγμή!
Το «διάγγελμα» Χρυσοχοΐδη -σε τηλεοπτικό «παράθυρο»- άρχισε με μια διαβεβαίωση: η αποτροπή εκτεταμένων επεισοδίων -είπε- θα προστατεύσει τον τουρισμό. Φαντάζομαι ότι χιλιάδες τηλεθεατές θα ένιωσαν ανακούφιση, μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία παραδόθηκαν οι φίλοι της ΑΕΚ όταν άκουσαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει Μεσσίας, ονόματι Κοζώνης.

Διότι, αν δεν το καταλάβατε, από το καλοκαίρι του 2006 η Γαλλία έπαψε να είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, επειδή τον Νοέμβριο του 2005 είχαν ξεσπάσει οι ταραχές στα γκέτο του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Και η οικονομία της Αμερικής γιατί νομίζετε ότι στριμώχτηκε προσφάτως; Οχι, μωρέ, ποιες «καταρρεύσεις επενδυτικών τραπεζών» και κουραφέξαλα… Η κάλτσα άρχισε να ξηλώνεται από το 1992, τότε που εξεγέρθηκαν οι μαύροι στο Λος Αντζελες και κάηκε η πόλη. Ε, από τότε κάηκε κι ο τουρισμός. Πας στο Μαλιμπού να κάνεις μπάνιο και δεν βλέπεις ψυχή. Ακόμη και οι λευκοί καρχαρίες του Ειρηνικού διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκουν ανθρώπινο πόδι να δαγκώσουν και ιστιοσανίδα να χρησιμοποιήσουν ως οδοντογλυφίδα.

«Δεν βαριέσαι», σκέφτηκα. «Στις δόξες του είναι απόψε ο Χρυσοχοΐδης, θα πει και μια φανφάρα παραπάνω για να δείξει ότι τον ενδιαφέρει το σύνολο των επαγγελματιών του τόπου. Τι διάολο, πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος είναι». Ημουν προετοιμασμένος να ακούσω για την ευεργετική επίδραση της υπουργικής «μηδενικής ανοχής» στην ελληνική ναυτιλία και γεωργία, αλλά τότε άρχισε το παραλήρημα-κουίζ: «μαντέψτε ποιους και πώς θα πατάξει ο υπουργός». Και να σου να μπερδεύει τους ρατσιστές με τους «μπαχαλάκηδες», και δώσ' του να απειλεί ότι στη δημοκρατία δεν έχουν θέση όσοι φωνάζουν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Ακάθεκτος.

Τι είχε το μενού αντί επιλόγου; Μια έκκληση: να του πουν αν υπήρξε έστω και μια γραντζουνιά σε σώμα διαδηλωτή. Στο πάνελ βρισκόταν μια μαθήτρια-διαδηλώτρια (Σωτηροπούλου, αν θυμάμαι σωστά) και ο Πρετεντέρης της έδωσε το λόγο. Εκείνη άρχισε, ήρεμα και παραστατικά, να εξιστορεί ένα συμβάν με αστυνομικούς-«καμικάζι» (νέα μόδα;), το οποίο, όπως θα ακούγαμε αργότερα, εξελίχθηκε σε τρυφερό, παιδαγωγικό χτύπημα με κλομπ. Ενοχλημένος ο υπουργός τη διέκοψε… ευγενέστατα, λέγοντας: «Οποιος έχει καταγγελία να την κάνει και να πάτε να δείτε τους 16 τραυματισμένους αστυνομικούς». Μπίνγκο. Πάντως σύλληψη της μαθήτριας, ως ύποπτης στον τραυματισμό των αστυνομικών, δεν προανήγγειλε.

Προτού καληνυχτίσει ο υπουργός, ο δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας πρόλαβε να τον ρωτήσει: «Θα κάνατε και 2.000 προληπτικές προσαγωγές, αν το κρίνατε σκόπιμο;». Καταφατικά απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Εικάζω ότι ίδια θα ήταν η απάντηση, ακόμη κι αν το ερώτημα αφορούσε 15.000 προσαγωγές. Το διάγγελμα τελείωσε. Ορισμένα από τα σχόλια που ακολούθησαν: ο Κ. Βελόπουλος του ΛΑΟΣ είπε πως, μολονότι βρήκε ικανοποιητικές σε αδρές γραμμές τις επιδόσεις της Αστυνομίας, τον φόβισε το υπουργικό ύφος στην εκπομπή. Φοβισμένος όχι μόνο από το ύφος, αλλά και από τις θέσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη δήλωσε και ο δημοσιογράφος Τάσος Παπάς. Ο Γ. Οικονομέας είπε: «Ο υπουργός πήρε φόρα. Ξέρετε, στο μέλλον μπορεί να εγγυηθεί πλήρη τάξη, εάν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων. Τον επαινεί ο ΛΑΟΣ, άρα ας σκεφτεί ότι κάτι κάνει λάθος».

Μια από τις ατραξιόν της εκπομπής ήταν η εξής: ένας αστυνομικός που συμμετείχε στο πάνελ και ο οποίος -αν δεν κάνω λάθος- ονομάζεται Καραδήμος και είναι των ΜΑΤ, παρενέβη την ώρα που η μαθήτρια περιέγραφε πώς οι μοτοσικλετιστές της αστυνομίας εμβόλιζαν το (δικό της) μαθητικό μπλοκ. Σκέφτηκα: «Μάλλον θα πει ότι δεν υπήρχε τέτοια εντολή». Επεσα έξω. Ο άνθρωπος είπε πως αυτά συμβαίνουν επειδή η συγκεκριμένη αστυνομική δύναμη δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένη. Για να κάνει τι ακριβώς; Η συζήτηση μετατοπίστηκε αλλού και το μυστήριο παρέμεινε.

Ηταν, απλώς, μια εκπομπή. Με πρωταγωνιστή έναν υπουργό που φιλοδοξεί να ηγηθεί κάποτε του ΠΑΣΟΚ. Ας μου επιτραπεί να διατηρώ τις αμφιβολίες μου για αυτό, εκτός αν η αίγλη από την εξάρθρωση της «17Ν» αντέξει στον χρόνο περισσότερο από το κανονικό. Βλέπεις, βρε παιδί μου, κι αυτός ο μεσαίος χώρος των φιλήσυχων νοικοκυραίων επιζητεί κάποια σταθερότητα στο image των φιλόδοξων πολιτικών. Λέτε να τον γοητεύσει η μέθοδος «παριστάνω τον θεσμικό λευκό Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δύο φορές τον μήνα και γίνομαι Καρατζαφέρης άλλες δέκα»;

ΥΓ.: Προσεχώς περισσότερα για Αστυνομία, «μπαχαλάκηδες», διαδηλωτές, «ψεκασμούς» στο ψαχνό και ξυλοδαρμούς πρυτάνεων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x