Παλαιότερες

Η χοντρή φορούσε το 9

SportDay

Οποιος έχει ζήσει από κοντά το Βελιγράδι, ξέρει ότι ένας αγώνας μπάσκετ δεν τελειώνει όταν η διαφορά βρίσκεται στους 7 πόντους, ακόμα και όταν το ρολόι γράφει 00:25. Η χοντρή βγαίνει και τραγουδάει όταν γεμίζει το ταμπλό με μηδενικά, τότε και μόνο τότε.

Αυτή ήταν η ένδειξη στο χρονόμετρο του γηπέδου της Χίμκι, όταν ο Κέλι Μακάρτι σηκώθηκε για τρίποντο: 25 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Εάν ο Αμερικανορώσος το έβαζε, θα έριχνε τον Παναθηναϊκό στο «καναβάτσο». Αλλά ο Μακάρτι αστόχησε, ο δε Γιαβτόκας φόρεσε τη στολή του Αϊ-Βασίλη και χάρισε ένα θαυμάσιο δώρο στην παλαιά του ομάδα: δύο βολές από τα σίγουρα χέρια του Ντρου Νίκολας. Από εκεί κι έπειτα, Μόσχα-Βελιγράδι ήταν μια ευθεία.

Οι Ρώσοι έκαναν μια επαναφορά της μπάλας που έμοιαζε βγαλμένη από τα άπαντα του… Ριγκοντό: από το άουτ, κατ' ευθείαν άουτ, χωρίς να χαθεί χρόνος. Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την μπάλα, διάβασε την άμυνα στα γρήγορα, εκβίασε επαφή, πήρε το φάουλ, έβαλε και το καλάθι: τρεις πόντοι, σαν αυτούς που πέτυχε τότε με βολές ο Νίκος Ζήσης. Ο Παναθηναϊκός κόντεψε να κλέψει την μπάλα αμέσως μετά, αλλά οι διαιτητές έδειξαν Χίμκι και έδωσαν την μπάλα στο Ραούλ Λόπεθ για δύο βολές.

Ο Ισπανός είχε 19/19 στην Ευρωλίγκα, σερί που κρατούσε από τότε που φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ. Δεν μπορούσε, όμως, να τα βάλει με τη μοίρα: δοκάρι η πρώτη του βολή! Η διαφορά στους 3, μια τελευταία ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Ο Καμπέθας έκανε φάουλ στον Σπανούλη για να αποφύγει το τρίποντο. Ο Ομπράντοβιτς έριξε στο παρκέ όχι δύο, αλλά τρεις ψηλούς. Ο τρίτος ήταν ο Αντώνης Φώτσης.

«Πάρε φόρα από μακριά για φόλοου. Θα χάσω τη δεύτερη βολή επίτηδες», είπε στον παλιό του συνοδοιπόρο από την εποχή του Βελιγραδίου ο Σπανούλης.

Αυτό που συνέβη αμέσως μετά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα μαζί με όσα προηγήθηκαν για να πειστούν όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει πιο συναρπαστικό άθλημα από το μπάσκετ. Το φόλοου του Φώτση δεν ήταν το πρώτο, αλλά το δεύτερο, αφού πρόλαβε να «σκαμπιλίσει» την μπάλα προς τον στόχο (χωρίς αποτέλεσμα) ο Μάικ Μπατίστ. Ενα χάδι με τα δάχτυλα, ταμπλό και μέσα!

Απίστευτο; Πιστευτό για όσους θυμούνται το Βελιγράδι. Πόσω μάλλον για τους παίκτες που έβαλαν το χέρι τους για να επιτευχθεί το θαύμα του 2005. Τη φανέλα με το 6 φορούσε και τότε ο Βασίλης Σπανούλης, αυτή με το 9 ο Αντώνης Φώτσης.

Πάντως, οι παίκτες και ο προπονητής του Παναθηναϊκού άφησαν κατά μέρος τη νίκη και τους πανηγυρισμούς. Στάθηκαν περισσότερο στην άσχημη απόδοση και στα λάθη του τελευταίου πενταλέπτου της κανονικής διάρκειας, όταν το 61-63 έγινε 72-65. Με τον Διαμαντίδη τραυματισμένο και τον Καλάθη αγκυροβολημένο με πολιτικά στον πάγκο, ο Ομπράντοβιτς επιστράτευσε τον Γιασικεβίτσιους όταν θέλησε να παίξει με τρεις περιφερειακούς. Οι Ρώσοι σημάδεψαν τον Σάρας και πέτυχαν με τους Καμπέθας, Λόπεθ τα καλάθια που τους έκαναν φαβορί για τη νίκη.

Ποιος το έκανε, λοιπόν, το μεγάλο λάθος, αν όχι εκείνος που έριξε στη φωτιά παίκτη ανέτοιμο; Καλά καλά ο Λιθουανός δεν αντέχει το αμυντικό κυνηγητό όταν είναι γερός και δυνατός. Ουδείς αλάθητος, λοιπόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x