Παλαιότερες

Η μεγαλύτερη πρόκριση της ιστορίας του

SportDay

Δεν είναι η δυσκολότερη. Δεν είναι ούτε η πιο συναρπαστική. Δεν είναι, ασφαλώς, η πιο δύσκολη, ούτε η πιο εντυπωσιακή. Είναι, όμως, πιθανότατα η ιστορικότερη πρόκριση για τον Ολυμπιακό. Γιατί για πρώτη φορά τον σταθεροποιεί ως ένα από τα σημαντικά κλαμπ της Ευρώπης.

Δεύτερη διαδοχική πρόκριση από ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, τρίτη σερί χρονιά που θα αγωνίζεται και μετά τις γιορτές σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πλέον με μία βαθμολογική συγκομιδή που τις επόμενες χρονιές θα του παρέχει τη δυνατότητα για θεωρητικά ευνοϊκές κληρώσεις και για νέες σημαντικές επιτυχίες.

Ο Ολυμπιακός, για πρώτη φορά στην ιστορία του, χτίζει ευρωπαϊκό προφίλ, αποκτά ευρωπαϊκή νοοτροπία και, κυρίως, αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Το δύσκολο για τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι να κάνουν αυτά που πρέπει. Να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Να εξασφαλίζουν προκρίσεις όταν είναι σε θέση φαβορί.

Και ο Ολυμπιακός σε αυτόν τον όμιλο ήταν φαβορί κόντρα σε Σταντάρ και Αλκμααρ και το επιβεβαίωσε με τον πιο τρανό τρόπο. Με συγκομιδή 10 βαθμών, με το απόλυτο στην έδρα του (τρεις νίκες σε τρία ματς), με σοβαρές εμφανίσεις και με πιο βαριά ήττα αυτή από την Αρσεναλ στο «Εmirates» με σκορ 2-0, η οποία διαμορφώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές εποχές των αποκλεισμών του Ολυμπιακού και των μεγάλων σε έκταση σκορ ηττών είναι ένας μακρινός εφιάλτης. Είναι μια παλιά ιστορία.

Διότι η τωρινή ιστορία του Ολυμπιακού αρχίζει, εκτός από θριαμβευτική εντός των συνόρων, να γίνεται και σοβαρή εκτός αυτών. Οι οπαδοί του μπορούν να καμαρώνουν και γι' αυτά που πετυχαίνει στην Ευρώπη και κυρίως οι αντίπαλοί του δεν μπορούν παρά να σιωπούν.

Η παρουσία του Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία είναι τέτοια, που τον έχει φέρει ακόμα και στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ μέσα στις πρώτες 30 ομάδες της Ευρώπης, σε ψηλότερη θέση από Γιουβέντους, Αγιαξ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γαλατασαράι, Ντιναμό Κιέβου, από ομάδες με βαριά ευρωπαϊκή φανέλα.

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική παρουσία του Ολυμπιακού σε αυτόν τον όμιλο, κάποιος μπορεί να σταθεί σε ένα γενικό συμπέρασμα: όπως ακριβώς η ψυχή των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια τον οδηγεί σε τίτλους, έτσι ακριβώς και η κλάση των ξένων του τον οδηγεί σε σημαντικές ευρωπαϊκές βραδιές.

MVP αυτής της πρόκρισης είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Μέλμπεργκ (ήταν και χθες απολαυστικός) και πολύ σημαντικοί ο Μαρέσκα, ο Μπράβο και ο Ντουντού. Παίκτες που έχουν το ευρωπαϊκό DNA και το μεταδίδουν και στους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x