Παλαιότερες

Η «κακοδιαχείριση» του Ντέμη Νικολαΐδη

SportDay

Ο Νίκος Θανόπουλος μπήκε στην ΑΕΚ το 2007, για να ασχοληθεί με το θέμα του γηπέδου. Από τον Ιούλιο του 2008, όταν και ο Νικολαΐδης υπέβαλε παραίτηση, ανέλαβε να συμμαζέψει τα οικονομικά της εταιρείας. Η χρονιά 2007-08 με συμμετοχή της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ και 25.000 διαρκείας κλείνει χωρίς έλλειμμα. Αυτό αρχίζει να ταλαιπωρεί την ΑΕΚ από τη στιγμή που (και) ο Θανόπουλος ασχολείται με τα οικονομικά της.

Πωλήσεις

Δεν λέω ότι γι' αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι τα δύο τελευταία καλοκαίρια στα ταμεία της ΑΕΚ μπήκαν μόνο από πωλήσεις ποδοσφαιριστών περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ –λεπτομέρεια που συχνά μας διαφεύγει. Η ΑΕΚ πήρε το καλοκαίρι του 2008 800.000 ευρώ από την πώληση του Ριβάλντο, 350.000 από τη φυγή του Ράμος, 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του Τόζερ, 600.000 από την πώληση του Σορεντίνο και 3 εκατομμύρια και βάλε από την πώληση του Παπασταθόπουλου. Το τελευταίο καλοκαίρι οι πωλήσεις παικτών που έφεραν στην ΑΕΚ ο Νικολαΐδης και οι σκάουτέρ του συνεχίστηκαν. Στα ταμεία της ΑΕΚ μπήκαν 900.000 από τον Εντίνιο, 300.000 από τον Πλιάτσικα, 900.000 περίπου από την επιστροφή του Κατσουράνη και στο τέλος πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον Κυργιάκο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κάποια από αυτά τα deal δεν ήταν και καλά!

Η ΑΕΚ π.χ. πήρε από τη Μότζι Μίριμ μόλις 350.000 ευρώ για τον Ράμος και οι Βραζιλιάνοι τον πούλησαν στην ομάδα του «Ρίμπο» (με τη μεσολάβηση φυσικά του ίδιου) περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η ρήτρα στο συμβόλαιο του Κατσουράνη προέβλεπε 4 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση επιστροφής του στην Ελλάδα: το 1 εκατ. που η ΑΕΚ πήρε είναι λίγο. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτά τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν «ντούκου» από τις ομάδες που αγόρασαν παίκτες από την ΑΕΚ -μέρος από αυτά αναμένεται να εισπραχθεί εντός των επόμενων μηνών. Το θέμα είναι τι έκανε με αυτά τα χρήματα η ΑΕΚ, και η απάντηση είναι μια τρύπα στο νερό!

Αγορές

Κάποια από αυτά τα χρήματα δόθηκαν για αγορές ποδοσφαιριστών –δεν αντιλέγω. Πώς, όμως, ξοδεύτηκαν; Το καλοκαίρι του 2008 ήρθαν στην ΑΕΚ ο Σάχα, ο Μαϊστόροβιτς και ο Σκόκο: από αυτούς και από τον Μπλάνκο και τον Μαντούκα (δύο άλλες ανακαλύψεις του σκάουτινγκ της ΑΕΚ, όταν αυτό δούλευε και υπήρχε) η «Ενωση» περιμένει αύριο να πάρει χρήματα αν τους πουλήσει. Θα μπορούσε να περιμένει και από τον Τζεμπούρ, αν δεν είχε φροντίσει η ίδια η ΑΕΚ να τον απαξιώσει –τουλάχιστον πρόλαβε και έσωσε κάτι από τον Εντίνιο! Θα πει κάποιος ότι ο Θανόπουλος εμπιστεύθηκε τον Μπάγεβιτς.

Τότε, όμως, γιατί κατηγορούμε τον Νικολαΐδη επειδή εμπιστεύθηκε τον Φερέρ και χρεώθηκε πραγματικά ακριβά συμβόλαια, όπως αυτά του Αρουαμπαρένα ή του Καλόν; Και εν πάση περιπτώσει η «κακοδιαχείριση» του Νικολαΐδη –όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί που παρέθεσα– έφερε στην ΑΕΚ μόνο τα δυο τελευταία καλοκαίρια 12 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί κάποιος σοβαρά να ισχυριστεί ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή ο Ιορντάκε, ο Αρτσε, ο Λεονάρντο, ο Γκερέρο, ο Μάκος, ο Καράμπελας, ο Γιάχιτς, ο Λούκατς, ο Αραούχο, ο Χέρσεϊ για τον οποίο δόθηκε ως αντάλλαγμα ο Χετεμάι, θα κάνουν την ΑΕΚ κατά κάτι έστω πλουσιότερη; Μακάρι, αλλά δυσκολεύομαι να το φανταστώ.

Κατηφόρα

Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι μετά τον Νικολαΐδη υπάρχει μια κατηφόρα σε όλα τα επίπεδα –και κυρίως στο οικονομικό. Αφήνοντας στην άκρη τα αγωνιστικά, ομολογώ ότι αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η γενικότερη στελεχική παρακμή και τα αποτελέσματά της. Το ότι το ματς πρόγκραμ της ομάδας γραφόταν και τυπωνόταν στην Κύπρο με αποτέλεσμα η ομάδα να αναφέρεται ως «ΑΕΚ Αθηνών» προκαλεί τουλάχιστον κάποια χαμόγελα. Ομως το ότι έφυγε από την ομάδα ο εμπορικός διευθυντής Ανδρέας Μπέκιος και κατέληξε να υπογράψει την επόμενη κιόλας μέρα στον ΠΑΟ δείχνει μια αδυναμία να εκτιμηθούν ακόμα και οι άνθρωποι που αποδεδειγμένα κάνουν τη δουλειά τους καλά. Εκτός αν στον ΠΑΟ υπάρχουν κορόιδα και στην ΑΕΚ, που έμεινε χωρίς χορηγό στη φανέλα, περισσεύει η εξυπνάδα!

Σωκράτης

Για να είμαι ειλικρινής, αυτά τα πράγματα περίμενα να πει στη συνέντευξή του ο Νικολαΐδης στη Nova. Πιθανότατα να μην πρόλαβε, ίσως και να μην ήθελε να δυσαρεστήσει τους μετόχους, επιλογή των οποίων ήταν ο Θανόπουλος. Περίμενα επίσης να πει ότι ένας βασικός λόγος που τον Ιούνιο του 2008 δεν επέμεινε στην παραίτηση ήταν πως, σε περίπτωση φυγής του, ο Παπασταθόπουλος θα έμενε ελεύθερος, αφού στο συμβόλαιό του υπήρχε ένας σχετικός όρος. Και μιλάμε για έναν παίκτη που έφερε στο ταμείο πάνω από 3 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε από τη Νέων της ομάδας! Η επιτομή της «κακοδιαχείρισης» δηλαδή…

Ανθρωποι

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες ότι το σχέδιο Παππά ή Κιντή (έχω μπερδευτεί…) προβλέπει μια ΑΕΚ που θα ξεχρεώσει αναδεικνύοντας και πουλώντας ποδοσφαιριστές. Το ότι στην ΑΕΚ μπήκαν 12 εκατ. ευρώ σε δυο καλοκαίρια από πωλήσεις δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Μόνο που χρειάζεται ανθρώπους που να κάνουν επιλογές σαν αυτές που γίνονταν μέχρι το 2008. Δεν λέω ανθρώπους σαν τον Νικολαΐδη. Λέω ότι δεν χρειάζονται άνθρωποι σαν τον Θανόπουλο…

Terror 15

Eνώ η συμπαθής τάξη των διαιτητών ετοιμάζεται να βγάλει πρωταθλητή χειμώνα και να γιορτάσει Χριστούγεννα, ο Δαλούκας ήταν ο καλύτερος όλων, διότι έφυγε και πήγε στη Σαουδική Αραβία όπου θα κάνει και Πρωτοχρονιά! Για να δούμε τι θα δούμε:

• Τριτσώνης (Εργοτέλης – ΠΑΟΚ). Εχει μόνο «άσους» μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα (κι έναν «διπλό» με τον ΠΑΟ στη Λιβαδειά, αλλά αυτό δεν πιάνεται). Από το να βάλουν κάποιον και να μπλέξουν οι γραμμές στο ακουστικό, βάλαν ένα που δεν μιλάει με κανένα μπας και το φέρε. Ελα όμως που ο Τριτσώνης δεν τον ξέρει καλά τον «Εργο»…

• Κάκκος (Λεβαδειακός – Λάρισα). Ούτε επί προεδρίας Πηλαδάκη στη Λίγκα δεν είχε μπει ο Κάκκος, λέει ο Γιάννης ο Κομπότης όπου σταθεί και δεν έχει άδικο! Κι αμα πιάσει καμιά βροχή, μέχρι που το διακόπτει ο Κάκκος. Δύσκολα τα πράγματα.

• Χαραλαμπίδης (ΠΑΟ – ΠΑΣ Γιάννινα). Είχε παίξει πολύ καλά τον ΠΑΟ στο ματς με την ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ. Αλλά αυτή τη φορά ίσως χρειαστεί κάτι παραπάνω.

• Σιδηρόπουλος (Πανιώνιος – Καβάλα). ΠροσοΧή, γιατί βελτιώνεται. Και φέρνει και «διπλά»…

• Γιαννόπουλος (Πανθρακικός – Ατρόμητος). Αν κάνει λάθος και σε αυτό και δεν φέρει το «διπλό» που περιμένει όλη η γη, τι να πω; Δεν τον σώζει τίποτα…

• Παπασταμάτης (Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ): Ολα τα είχε η ΑΕΚ, ο Παπασταμάτης της έλειπε. Εχει έναν τρόπο ο άτιμος να τα κάνει μαντάρα, μοναδικό…

• Παπάς (Ξάνθη – Ηρακλής). Καλά Χριστούγεννα ετοιμάζει ο Κασναφέρης.

• Παμπορίδης (Αρης – Ολυμπιακός). Ολη η πιάτσα έλεγε τα παλιά χρόνια ότι τον «Πάμπο» ο Ολυμπιακός τον εκτιμά, αλλά τον θέλει σε ματς άλλων που να τον ενδιαφέρουν κι όχι στα δικά του. Το κακό είναι ότι ο «Πάμπος» τελεί υπό αυστηρή παρακολούθηση, μια και κάποιοι λένε ότι θα 'χει την τύχη του Σταυρίδη έτσι και κάνει κάνα λάθος. Θα κάνει; Τον έχω ικανό για όλα.

Η επιστροφή του Σπάθα

Στον Στέλιο Μπρατσόλη, πρόεδρο της ΕΠΣ Πειραιά, εκφράζω μια απορία. Μαθαίνω ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται στα συμβούλια της Ενωσης Πειραιά (όπως προ δεκαημέρου π.χ., παρουσία και του Κύρου Βασάρα) ο Γιάννης ο Σπάθας, που φέρει και τον πρωτότυπο τίτλο του «ειδικού συμβόλου»! Η απορία μου είναι η εξής: όταν λείπει ο Σπάθας αρχίζετε το συμβούλιο ή τον περιμένετε πρώτα να 'ρθει; Γιατί αν αρχίζετε με απόντα τον φοβερό αυτό «ειδικό σύμβουλο» που μπορεί να σας δώσει τα φώτα του για όλα, καθώς πρόκειται για άνθρωπο με φοβερή εμπειρία σε όλους τους τομείς, ε τότε πραγματικά κάνετε ένα φοβερό λάθος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x