Γιώργος Χελάκης

Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο Ζίκο...

SportDay

O Ραούλ Κούπερ οφείλει να αναγνωρίσει ένα μερίδιο της σπουδαίας νίκης στον συνάδελφό του Ζίκο. Ισως όχι το μεγαλύτερο, πάντως ένα από τα μεγάλα. Ο,τι πήγε να στερήσει στον Αρη ο Παμπορίδης, που δεν είδε πέναλτι στο πεντακάθαρο χέρι του Ντουντού, το πρόσφερε ο κόουτς των «ερυθρολεύκων», αφήνοντας στο γήπεδο τους αρνητικούς Ντομί και Γκαλέτι.

Ο Γάλλος, που τα καταφέρνει κουτσά-στραβά στην κανονική του θέση, τα θαλάσσωσε -όπως αναμενόταν- παριστάνοντας τον αμυντικό χαφ. Η σοφτ μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού έγινε φύλλο και φτερό στις ορέξεις των δυναμικών και τρεχαλατζήδων Ναφτί και Πρίττα. Ο Ζίκο, αντί να βάλει κάποιον στο κέντρο για να βοηθήσει τον κουρασμένο Ντουντού, έβαλε μεν τον Τοροσίδη, αλλά σε θέση δεξιού μπακ, γιατί φοβήθηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του άτσαλου Γκαλίτσιου. Για να κλείσει μια πληγή άφησε ορθάνοικτη μια άλλη.

Από το πρώτο ημίχρονο φαινόταν καθαρά η υπεροχή σε φυσικές δυνάμεις που είχαν οι «κιτρινόμαυροι». Με εντολή του Κούπερ πίεζαν ψηλά και έκαναν αβίωτο τον βίο των παικτών του Ολυμπιακού, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα. Ταυτόχρονα, οι ακραίοι Κάλβο και Χαβίτο ταλαιπωρούσαν τους ακραίους μπακ των «ερυθρολεύκων» και έστελναν συνεχώς την μπάλα στη μεγάλη περιοχή του Νικοπολίδη. Σ' αυτόν τον κορυφαίο πορτιέρο οφείλεται ότι ο Αρης δεν άνοιξε νωρίς το σκορ και δεν συνέτριψε τον ατροφικό αντίπαλό του.

Ο Αρης αδικείται από το σκορ. Η αδυναμία να μετουσιώνει σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιουργεί και το ταλέντο του Νικοπολίδη στέρησαν από τους γηπεδούχους μια επιβλητική νίκη. Οι απουσίες του Μαρέσκα και του Μέλμπεργκ δεν γινόταν να καλυφθούν. Η ατυχής επιλογή του Ζίκο να βάλει τον Ντομί αμυντικό χαφ έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Το αποτέλεσμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έτσι κι αλλιώς ήταν εντός ποδοσφαιρικής λογικής. Ο ελλιπής και... ξεθεωμένος Ολυμπιακός έχασε για πρώτη φορά στο τέλος του πρώτου γύρου και άφησε την κορυφή για τον Παναθηναϊκό. Ολα δούλεψαν για τον Νίκο Νιόπλια. Η ομάδα του έκανε τα απολύτως απαραίτητα και πέρασε στην κορυφή. Οποιος βιαστεί να τη χρίσει αδιαφιλονίκητο φαβορί ας το σκεφτεί δεύτερη φορά. Μόλις τελείωσε ο πρώτος γύρος και όλα είναι ανοικτά. Ο Ολυμπιακός έχει μικρό βαθμολογικό μειονέκτημα, αλλά ελαφρώς καλύτερο πρόγραμμα. Αν παρουσιαστούν ετοιμοπόλεμοι οι επιστρέφοντες από τραυματισμούς και ενισχυθεί στις μεταγραφές...

Ο Αρης έπαιξε σπουδαία μπάλα και νίκησε επιτέλους ένα μεγάλο αντίπαλο. «Τράβηξε» προς τα πάνω στη βαθμολογία και τώρα ψάχνει ένα «βαρβάτο» σέντερ φορ για να μπει στα πλέι οφ και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό. Η ατμόσφαιρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ανασταίνει και νεκρούς. Γιατί όχι την ομάδα του Αρη, η οποία διαθέτει σπουδαίο ταλέντο και ξέρει να παίζει μόνο επίθεση; Η Καβάλα κι ο Πανιώνιος συμμετέχουν στη διοργάνωση για να τη νοστιμίζουν. Να της δίνουν χρώμα με το καλό ποδόσφαιρο που παίζουν, ενδιαφερόμενες κυρίως για να σκοράρουν και να νικούν...

Ο Βαγγέλης Βλάχος, μετά το σύντομο πέρασμά του από τον Ηρακλή, έλεγε σταθερά «όχι» σε προτάσεις ομάδων από τη Β' Εθνική. Περίμενε και δικαιώθηκε. Ο Αστέρας Τρίπολης προσφέρει σταθερότητα, καλούς παίκτες και όχι ιδιαίτερη πίεση από την εξέδρα. Με αυτά τα δεδομένα δουλεύοντας ο Βλάχος, παρουσιάζει μια ακομπλεξάριστη ομάδα που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα μέσα κι έξω. Η ΑΕΚ ξέρει ότι... δεν ξέρει τι της γίνεται. Διοικητικά, οικονομικά και αγωνιστικά. Οπου και να την πιάσεις «πονάει» αφόρητα.

Από αυτό το... πτώμα κάθε απαίτηση μοιάζει υπερβολική. Τώρα δυσκολεύεται να διασώσει και την αγωνιστική της αξιοπρέπεια. Πριν αποδοθούν οι (υπαρκτές) ευθύνες στον Μπάγεβιτς και τους παίκτες, καλύτερα να βρεθούν κάποιοι που θα έχουν τουλάχιστον το ηθικό έρεισμα να τις αποδώσουν. Ανάμεσα στους μετόχους δεν βρίσκεται πια κανείς. Εκτός ίσως του Νοτιά, που πλήρωσε περισσότερα απ’ όλους και τώρα «λούζεται» τα περισσότερα απ' όλους, χωρίς (μέχρι στιγμής) να ανοίγει το στόμα του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αν ήταν γρήγορος...

Ε, αν ήταν γρήγορος, ο αδελφός θα τον έστελνε να παίξει μπάλα σε κάποια προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα. Γιατί όλα τα άλλα τα διαθέτει. Εξαιρετικό κοντρόλ, επιτόπιες ντρίμπλες, σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, σπουδαίο κεφάλι. Οσο για τις ασίστ, με δύο δικές του σκόραραν προχθές ο Αραμπατζής και ο Βιεϊρίνια. Ο Βλάνταν Ιβιτς διευκολύνεται όταν έχει δύο καθαρόαιμους αμυντικούς χαφ πίσω του και ο ίδιος παίζει πίσω από τον σέντερ φορ. Οσο λιγότερες αποστάσεις καλύπτει τόσο καλύτερα γι' αυτόν. Κι ο αδελφός του, ο Ιλια, αν και μεγαλύτερης κλάσης, το ίδιο μειονέκτημα είχε. Διαφορετικά στην Ελλάδα μόνο ως τουρίστες θα έκαναν επίσκεψη.

Ο Ηλίας «θύμωσε»

Την περασμένη Κυριακή ήμουν στο Περιστέρι. Οι οπαδοί της τοπικής ομάδας, βλέποντας τη μέτρια αγωνιστική εικόνα του Ηλία Αναστασάκου, τον «χόρτασαν» αποδοκιμασίες. Οταν ο σέντερ φορ του Ατρομήτου έδωσε την ασίστ στον σκόρερ Φαβάλι, ανταπέδωσε τις «βαριές» κουβέντες και χάλασε εντελώς τη σχέση του με την εξέδρα. Χθες έδειξε ότι είναι σέντερ φορ αξίας με τρία γκολ στην Κομοτηνή. Τριαντάρης πια, μπαρουτοκαπνισμένος, μπορεί να μην κάνει για τον ΠΑΟΚ, κάνει και περισσεύει όμως για ομάδες που στόχο έχουν τη σωτηρία τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x