Παλαιότερες

Πουλάνε... σότο

SportDay

Βρισκόμαστε στην 84η μέρα που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία και στον αθλητισμό ένα πράγμα είναι σίγουρο. Στο Υπουργείο Πολιτισμού ο George διάλεξε τρία πρόσωπα που αν πήγαιναν στο γήπεδο θα έλεγαν το ημίχρονο «διάλειμμα». Από την εποχή της δικτατορίας, που για πρώτη φορά είχε δοθεί σημασία στον αθλητισμό, έχει να παρουσιαστεί τόση αδιαφορία για τον χώρο. Μέχρι στιγμής, η μόνη ενέργεια ήταν το ενδιαφέρον του Παναγιώτη Μπιτσαξή για το θέμα των στημένων ματς, θέμα που αφορά τον αθλητισμό όσο και τη δικαιοσύνη. Οπότε το σύνθημα έχει
σταλεί και όποιοι το καταλάβανε. «Κοιτάξτε να σας φτάσουν τα λεφτά σας γιατί από εμάς δεν έχετε να περιμένετε».

Μια πολιτική που δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι δίκαιη. Τα τελευταία 25 χρόνια οι αθλητοπατέρες είχαν ξεσκίσει το δημόσιο χρήμα όπου το έβρισκαν, αλλά που είναι στείρα αν δεν συνδυαστεί με κάποιες θετικές ενέργειες για να ανεβαίνει το ηθικό. Κυρίως στην εκμετάλλευση ή κατεδάφιση των Ολυμπιακών Ακινήτων της παραλίας και την παροχή δυνατότητας στον μέσο Ελληνα να κουνήσει το κορμάκι του πριν τον κουνήσουν οι τέσσερις από καρδιακό επεισόδιο. Στην εποχή λοιπόν της απόλυτης στέγνας ο μόνος που συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να πάρει κάποια φράγκα από το κράτος είναι ο ακατάβλητος Bob Kozonis. Ο οποίος στην director’s cut συνέντευξή του λέει straight and not gay ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα και να κάνει δουλειές με το κράτος. Ακριβώς.

Αν η Ελλάδα έχει έλλειψη είναι σε εθνικούς εργολάβους και της χρειαζόταν ο Bob… Από την άλλη βέβαια ο Bob δείχνει ένα flair για το μεγαλείο. Αυτό με το «Allianz Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια, που στο εξώφυλλο του «Score Live» όπως το είχαν κάνει κίτρινο ήταν σαν Pirelli Cinturato P3, είναι ένα άλμα στον σουρεαλισμό. Εδώ η ΑΕΚ έμεινε χωρίς γήπεδο επειδή το ΣτΕ είχε απορρίψει το «Palais de Grani» και οι κορμοράνοι θα κάτσουν στις φωλιές τους να βλέπουν να γίνεται το «Allianz de Kozon»; Οπου μετά το σχέδιο με το «Allianz» υπήρξαν εξηγήσεις, αλλά δεν κατάλαβα. Θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια και θα είναι μικρότερο για να παίζουν μικρότεροι παίκτες και θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε νάνους θεατές; Επίσης αυτό με τις προσφορές των ασφαλιστικών σαν περιουσιακά στοιχεία είναι μια νέα μέθοδος να αποδεικνύεις τα λεφτά που έχεις.

Το ωραιότερο χαρτί από αυτά που έδειξε ο Bob στην κάμερα είναι αυτό που τον αναφέρει 47 ετών, αλλά έχει συνταχθεί από τον George Prassas στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Τον λόγο δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις. Αν ο George έκανε πλάνο στον Bob για το πόσα λεφτά θα πάρει από την επένδυση που θα έκανε και έβαζε ηλικία 64 ετών το μηχάνημα θα γέλαγε μόνο του. Εβαλε λοιπόν 47 και βγήκε κάποια αξιοπρεπής απόδοση για να βλέπουν τα νούμερα και να ψαρώνουν. Ας πούμε ότι παίρνω τον «Κάρπετ» και τον γυρνάω από ασφαλιστική εταιρεία σε εταιρεία. Από την Interamerican μέχρι τις ασφάλειες Μινέττα. Τους ζητάω λοιπόν να μου δώσουν μια προσφορά με τη μεγαλύτερη δόση που μπορούμε να πληρώνουμε. Επειτα από ένα μήνα βόλτες στις ασφαλιστικές θα έχουμε προσφορές που όχι την ΑΕΚ θα μπορούμε να αγοράσουμε, αλλά τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Και ένα τελευταίο για τη συνέντευξη του Bob. Μαϊμουδιές στην απομαγνητοφώνηση δεν έγιναν, αλλά κάποιες πινελιές δεν μπορούσαν παρά να πέσουν. Οπως στο σημείο που ο πρόξενος στο Σικάγο λέει ότι ξέρει ότι ο Jimmy και ο Bob έχουν «καλή οικονομική κατάσταση» και στην απομαγνητοφώνηση η καλή νεράιδα του Bob κάνει το «καλή» να γραφτεί «μεγάλη». Επειδή όμως ζούμε στη χώρα της απέραντης σαχλαμάρας, όπου στη μέση της οικονομικής κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που θα βάλουν 50 και 100 εκατομμύρια επειδή θυμή- θηκαν τι ομάδα ήταν πριν από 53
χρόνια, πάρτε το αλλιώς, που έγραφε και το t-shirt του Γρηγόρη Ψαριανού όταν τον είδα στο «Intercontinental» στο Αμμάν. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των ομάδων τι βάζουν για να τις ενισχύσουν;

Στον Παναθηναϊκό περιμένουν να πουλήσουν τον Μάντζιο και τον Τζιόλη για να αγοράσουν στόπερ και στον Ολυμπιακό πάνε να τη βγάλουν με τον Λούα Λούα και τον Μπεν Αρφά, τον οποίο όμως θα αγοράσουν μόνο επειδή προκρίθηκαν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει δυνατότητες μεταπώλησης και κυρίως έχωσε τα λεφτά ο Λαυρεντιάδης για την αγορά του 50% της Καραϊσκάκης Α.Ε. Συνεχίζοντας στο θέμα του χρήματος, να γράψω ότι το θέμα των τελών κυκλοφορίας είναι κλασική περίπτωση Catch 22. Αδιέξοδο. Από τη μία σωστά φορολογούνται τα παλιά αυτοκίνητα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά από την άλλη αυτοί που πληρώνουν είναι οι φτωχότεροι που δεν είχαν λεφτά να αγοράσουν αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας και χωρίς τα λεφτά της απόσυρσης ούτε πρόκειται να αγοράσουν. Οπότε τα αυτοκίνητα θα παλιώνουν, το νέφος θα αυξάνεται και έτσι θα θυμηθούν οι παλιοί και θα μάθουν οι νεότεροι πώς ήταν η ατμόσφαιρα τη δεκαετία του 80, όταν από το νέφος από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός δεν μπορούσε να δεις ούτε τον Λυκα-
βηττό.

Πουλάνε… σότο

Ο Σωκράτης Κόκκαλης πήγαινε στο Καραϊσκάκη με τον Πίπη τον Μπρατάκο από τη δεκαετία του ’70 και πριν αναλάβει την ΠΑΕ ήταν ιδιοκτήτης του μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο Νίκος Πατέρας είναι γιος του Διαμαντή Πατέρα, γενικού αρχηγού του Παναθηναϊκού στην πορεία προς το «Γουέμπλεϊ». Οι εναπομείναντες από την «ομάδα Νικολαΐδη» ήταν γνωστοί οπαδοί της ΑΕΚ, με τον Γκίκα Γκούμα να είναι της οικογενείας του Νίκου και του Ευτύχιου που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο από τη δεκαετία του ’50. Ο Ζήσης Βρύζας και ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν διεθνείς ποδοσφαιριστές και γνωστοί ΠΑΟΚτσήδες ενώ ο Ποικιλίδης το ίδιο ΠΑΟΚτσής και Ολυμπιονίκης.

Ο Πανόπουλος υπάρχει στην Ξάνθη από την εποχή που η ομάδα είχε άλλα χρώματα. Ο Γιάννης Κόντης ήταν μάνατζερ στο ποδόσφαιρο όταν τα στελέχη του Δ.Σ. του Αρη ήταν όλα μέλη του «Super 3» και αργότερα της «Λέσχης Φίλων». Ο Αντώνης Ρέμος ήταν από τους γνωστότερους φίλους του Ηρακλή και είχε δώσει συναυλίες για την ενίσχυση της ΠΑΕ. Ο Κώστας Πηλαδάκης πριν αναλάβει τη Λάρισα είχε ανεβάσει τον Ηλυσιακό στην B' Eθνική κατηγορία. Ο Σπανός, που σήμερα έχει τον Ατρόμητο, είχε προηγουμένως τη Χαλκηδόνα, ενώ ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης του Ιωνικού πριν τον πάρει ο Κανελλάκης.

Ο Κώστας Τσακίρης πριν πάρει την ΠΑΕ Πανιώνιος είχε κάνει το αγροτικό του στο μπάσκετ. Ο Γιάννης Κομπότης είναι ντόπιος Λιβαδείτης. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης πριν πάρει τις μετοχές του ΠΑΣ, όπως και ο Πηλαδάκης, είχε μάθει πώς κινείται η πιάτσα στον Ηλυσιακό. Ο Απόστολος Παπουτσάκης έχει μισό κιλό μουστάκι made in Creta και ο Τζώρτζογλου πριν μπλεχτεί με τον Εργοτέλη ήταν γνωστός οπαδός του ΟΦΗ. Ο Θοδωρής Σαββάκης του Πανθρακικού έχει την ομάδα από τις μικρές κατηγορίες. Ο Μάκης Ψωμιάδης έχει γεννηθεί στην Καβάλα και εκτός από την ΑΕΚ έχει περάσει και από τον Εθνικό. Ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες ομάδας της Σούπερ Λίγκας που εμφανίστηκαν σαν κομήτες από το εξωτερικό, αλλά πήραν την ομάδα από τα τοπικά και έχουν γεννηθεί στην Αρκαδία. Ολα τα ανωτέρω για να φανεί ένα αξίωμα που ισχύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει, και πιθανόν δεν υπήρξε, μεγαλοπαράγοντας ή ιδιοκτήτης ομάδας που να μην ήταν γνωστός οπαδός, ιδιοκτήτης κάποιου άλλου τμήματος ή να μην είχε στο παρελθόν άλλη ομάδα.

Οποτε λοιπόν ακούτε εκατομμυριούχους από το Σικάγο, Ισραηλινούς επενδυτές ή όποιον άλλον που όταν διαβάζετε το όνομά του σκέφτεστε «αυτός από πού στον διάολο ενδιαφέρεται», να σκέφτεστε ότι αν το ενδιαφέρον γίνει πραγματικότητα θα είναι η πρώτη φορά που ο Κροίσος δεν θα είναι μούφα. Οχι ότι κάποτε δεν μπορεί να συμβεί, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια, με την εξαίρεση του Αγγελόπουλου της Καλαμαριάς, κάθε σωτήρας αποδείχθηκε πωλητής σότου. Kαι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι κάποια στιγμή πρέπει να σφιχτούμε και στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Η Εβερτον, που είχε έρθει να παίξει με την ΑΕΚ, θεωρείται ότι έχει οικονομικό πρόβλημα. Ξέρετε πόσο είναι το άνοιγμα της; Επτά εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για ομάδα που αγωνίζεται στην Premier League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x