Παλαιότερες

Ο μύθος της ευρωπαϊκής πορείας

www.sport-fm.gr

Το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, αποτελεί καραμέλα στα στόματα των ιθυνόντων κάθε μεγάλου ελληνικού συλλόγου. Στην αρχή της σεζόν, ο Έλληνας φίλαθλος ξέρει τι θα ακούσει. «Πρωτάθλημα, Κύπελλο και να ψάξουμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη» δηλώνουν όλοι.

Η απορία που γεννάται είναι τι δηλώνουν οι Ρώσοι στους εκπροσώπους του Τύπου. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε χθες μια μεγάλη πρόκριση εις βάρος της Σεβίλλης. Δεν είναι μεγάλη επειδή ήρθε απέναντι σε ένα τοπ-κλαμπ της Ευρώπης. Ήρθε όμως με ανατροπή προγνωστικών μετά το 1-1 που παραχώρησε στη Μόσχα και μέσα σε μια έδρα, η οποία σίγουρα δεν είναι εύκολη. Είναι μεγάλη γιατί ήρθε με τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της από τους Ισπανούς.

Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2005 απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, η ομάδα δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός ήταν ο επόμενος στόχος, όμως η διακοπή χορηγίας της εταιρείας Sibneft, συμφερόντων Ρομάν Αμπράμοβιτς, σταμάτησε και την εισροή πολλών εκατομμυρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τελευταίος τίτλος ήρθε όταν ακόμα στη φανέλα υπήρχε η εταιρεία του Ρώσου μεγιστάνα.

Τις δυο επόμενες χρονιές δεν κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα, τα οικονομικά γίνονταν όλο και πιο δύσκολα μέχρι που φτάσαμε στο 2009 όπου η χρονιά ξεκίνησε χωρίς χορηγό στη φανέλα. Κι όμως, η ΤΣΣΚΑ είχε βρει τον τρόπο να διατηρήσει ένα κορμό, ο οποίος ξεκινούσε από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς της Εθνικής Ρωσίας, δυο αμυντικά χαφ, τα οποία σίγουρα δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην Πρέμιερ αλλά είχαν δίψα για επιτυχία, τον Μίλος Κράσιτς, τον οποίο άργησαν να πάρουν χαμπάρι οι «μεγάλοι» της Ευρώπης και έβγαλε από τα παγωμένα φυτώρια του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το νέο μεγάλο αστέρι, τον Τζαγκόεφ.

Από την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μέχρι σήμερα έχασε μονάδες, τις οποίες δεν κατάφερε να καλύψει. Σκόρερ σαν τον Βάγκνερ Λοβ δεν βρήκε, εργαλείο σαν τον Ζιρκόφ ίσως δεν βρει στην επόμενη τριετία, έχασε τον Όλιτς, τον Καρβάλιο. Κατέρριψε το μύθο ότι οι επιτυχίες έρχονται μόνο μέσα από τις τεράστιες και δαπανηρές μεταγραφές. Μπήκε στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και περιμένει μια καλή κλήρωση για να πατήσει γκάζι προς τα ημιτελικά.

Οι ελληνικοί σύλλογοι βρίσκονται ακόμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει μπει Μάρτιος και δηλώνουν "παρών". Όταν θα σταματήσουν να το θεωρούν αυτόματα επιτυχημένη πορεία τότε θα πάρουν το κάτι παραπάνω. Όσο απλά θα το δηλώνουν θα επαναπαύονται με πορεία προς τα πίσω όσο περνούν τα χρόνια και όχι μπροστά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x