Live με τον Γιώργο Μαζιά

Sawubona Afrika!*

Καλησπέρα από το Γιοχάνεσμπουργκ ή Γιόμπουργκ ή Γιοζί όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι. Ο καιρός είναι καλός για ποδόσφαιρο, αλλά όχι για διακοπές. Ηλιο έχει, αλλά με δόντια. Κρύο πολύ. Καμία σχέση με το παραθαλάσσιο Ντέρμπαν όπου είναι η Εθνική. Εδώ στη νοτιοαφρικάνικη μεγαλούπολη όπως είναι φυσικό όλοι περιμένουν την έναρξη του Μουντιάλ.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπούργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Καλησπέρα από το Γιοχάνεσμπουργκ ή Γιόμπουργκ ή Γιοζί όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι. Ο καιρός είναι καλός για ποδόσφαιρο, αλλά όχι για διακοπές. Ηλιο έχει, αλλά με δόντια. Κρύο πολύ. Καμία σχέση με το παραθαλάσσιο Ντέρμπαν όπου είναι η Εθνική. Εδώ στη νοτιοαφρικάνικη μεγαλούπολη όπως είναι φυσικό όλοι περιμένουν την έναρξη του Μουντιάλ. Είναι γεγονός ιστορικής σημασίας για τη χώρα του Μαντέλα. Υπόσχονται εκπλήξεις στην τελετή έναρξης με Σαρλίζ Θερόν να είναι το βαρύ τους πυροβολικό. Καλές οι γιορτές, αλλά καλύτερες από τη μπάλα δεν είναι.

Υπομονή λίγες ώρες για τη σέντρα με Νότιο Αφρική-Μεξικό. Να δούμε αν οι γηπεδούχοι πάρουν τη νίκη έστω και με 1-0 όπως λέει και ο Παρεϊρα. Οι Μεξικάνοι του Αγκίρε δεν είναι θα είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά αν με το καλημέρα οι «μπαφάνα - μπαφάνα» χάσουν τότε θα κυριαρχήσει απογοήτευση και θα κινδυνεύσει η εισπρακτική επιτυχία του Μουντιάλ. Να μείνει έξω ο διοργανωτής από τον πρώτο κιόλας γύρο δεν το έχουμε δει ποτέ. Δυο από τους Μεξικό, Γαλλία και Ουρουγουάη πρέπει να πληρώσουν. Το μυαλό το δικό μας βέβαια είναι στην εθνική και την αναμέτρηση με τους Κορεάτες.

Για σήμερα πρώτο θέμα είναι η κλοπή στο ξενοδοχείο της αποστολής της «γαλανόλευκης». Κάθε μέρα και μια διάρρηξη δεν είναι και μικρό πράγμα. Κι αν αυτό γίνεται στα ξενοδοχεία των εθνικών ομάδων φανταστείτε τι γίνεται στον απλό κόσμο. Σε αυτό τον τομέα η Ν. Αφρική δεν έτοιμη. Ασφάλεια δεν υπάρχει. Μόνο διατάξεις και συμβουλές προς τους τουρίστες για τι πρέπει να προσέχουν. Συγνώμη, αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται. Μια χαρά χώρα είναι, αλλά αν δεν νιώθεις ασφαλής τότε δεν υπάρχει προκοπή. Τέλος πάντων, ο Θεός βοηθός. Είναι να μην σου συμβεί.

Κατά τα άλλα οι ντόπιοι έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Είναι καλοπροαίρετοι, προσπαθούν, αλλά η έλλειψη οργάνωσης είναι εμφανής. Μιλάνε σπαστά αγγλικά, αν και είναι η επίσημη γλώσσα. Για την ακρίβεια είναι μια από τις 11 επίσημες της Ν. Αφρικής. Βασικές είναι τα αγγλικά και τα άφρικαανς (παραλλαγή των ολλανδικών) και στη συνέχεια τα ζούλου (αυτή μιλάνε οι ντόπιοι στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ), ντεμπέλε, β. Σόθο, Σόθο, Σουάζι, Τσόνγκα (τη μιλάνε στα προάστεια της πόλης), Τσουάνα, Βέντα και Σόσα. Σε αυτή τη χώρα που το τιμόνι είναι στα δεξιά (θυμίζει Αγγλία) το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Πολλά ελληνικά εστιατόρια στο Γιόμπουργκ, πόλη όπου η ομογένεια έχει πολύ καλή δραστηριότητα με 30.000 μέλη. Περιμένουμε να τους δούμε όταν η εθνική έρθει εδώ είτε ως πρώτη του ομίλου για να παίξει αγώνα για τους 16 είτε (ακόμη καλύτερα) στον τελικό! Πάμε όμως πρώτα για την πρεμιέρα. Βήμα βήμα που λέει και ο Ρεχάγκελ, αλλά και ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρεϊρα που θέλει οι Νοτιοαφρικάνοι να μην παρασύρονται. Ονειρεύονται μέχρι και κατάκτηση του τίτλου, βλέπετε. Τα όνειρα δεν κοστίζουν…

Salani kahle…**

* Hello Africa!

**Γεια χαρά (στη γλώσσα των ζουλού)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x