Live με τον Γιώργο Μαζιά

Η νύχτα των στρατηγών

Σναϊντερ εναντίον Βίγια. Αυτός λένε όλοι είναι ο τελικός του Μουντιάλ. Αυτοί είναι οι ηγέτες, σε αυτούς στρέφονται τα βλέμματα του κόσμου. Στην άκρη των πάγκων όμως κάποιοι κάθονται και κατευθύνουν και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Σναϊντερ εναντίον Βίγια. Αυτός λένε όλοι είναι ο τελικός του Μουντιάλ. Αυτοί είναι οι ηγέτες, σε αυτούς στρέφονται τα βλέμματα του κόσμου. Στην άκρη των πάγκων όμως κάποιοι κάθονται και κατευθύνουν και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε.

Από τη μια είναι ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Ο Βικέντιος του Δάσους όπως μεταφράζεται το όνομά του στα ελληνικά. Τα έχει πάρει σχεδόν όλα. Σαν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης για 14 χρόνια (1970-1984) σήκωσε 5 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα ενώ έπαιξε σε έναν τελικό πρωταθλητριών χάνοντας τον από τη Λίβερπουλ (1-0 το 1981). Σαν προπονητής μετράει 2 Τσάμπιοςν Λιγκ, 1 ισπανικό σούπερ καπ, 1 διηπειρωτικό, 1 ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Όλα με τη Ρεάλ αφού τη μια χρονιά που δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό απέτυχε στην Τουρκία με τη Μπεσίκτας. Στην Ισπανία τον θεωρούν φιλόσοφο. Ηρεμος άνθρωπος, δεν πιέζει ποτέ τους παίκτες του και ξέρει να παίρνει από αυτούς το καλύτερο. Ο… ιντερνετάκιας (στον ελεύθερο του χρόνο ο 60χρονος Ισπανός από τη Σαλαμάνκα την περνάει σερφάροντας στο διαδίκτυο) Ντελ Μπόσκε είχε δύσκολο έργο αφού ανέλαβε την εθνική μετά την κατάκτηση του Euro2008 από τον Αραγονές. Αν και απέτυχε στο περσινό Συνομοσπονδιών (4η θέση) έφερε την Ισπανία στον τελικό.

Απέναντι του θα βρει τον Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ. Λίγα πράγματα ως παίκτης με μοναδική μεγάλη στιγμή την κατάκτηση του ολλανδικού κυπέλλο με την ΑΖ’67 Αλκμααρ κόντρα στον Αγιαξ το 1978. Σαν προπονητής πήγε την άσημη Φορτούνα Σίταρντ στον τελικό του κυπέλλου Ολλανδίας το 1999 (το έχασε από τον Αγιαξ). Πήρε το ΟΥΕΦΑ με τη Φέγενορντ, 3-2 την Ντόρτμουντ το 2002. Ανέλαβε τη γερμανική ομάδα το 2004 για να φύγει αποτυχημένος και να γυρίσει το 2006 και να κατακτήσει το ολλανδικό κύπελλο με τη Φέγενορντ το 2008. Εκείνο το καλοκαίρι πήρε τη θέση του Φαν Μπάστεν στην εθνική Ολλανδίας και τώρα την έχει 25 ματς αήττητη και ήδη φιναλίστ του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Του λείπει ένα πρωτάθλημα, αλλά αν πάρει το Μουντιάλ λίγο θα τον ενδιαφέρει…

Για την ιστορία έχουν αναμετρηθεί μια φορά οι δυο τους. Ο Ντελ Μπόσκε είχε νικήσει 3-1 τον Φαν Μάρβαϊκ ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του ευρωπαϊκού σούπερ καπ του 2002 κόντρα στη Φέγενορντ.

Από εκείνη τη Ρεάλ (στον πάγκο της ως αναπληρωματικός ο Ραούλ Μπράβο) σήμερα θα παίξει ο Ικερ Κασίγιας για την Ισπανία ενώ ουδείς από εκείνη τη Φέγενορντ δεν είναι καν στην ολλανδική αποστολή σήμερα.

Ο σημερινός θα είναι ο 8ος ευρωπαϊκός τελικός σε Μουντιάλ. Στους 18 που προηγήθηκαν (οι 7 ήταν ανάμεσα σε ευρωπαϊκές εθνικές), οι 9 ανάμεσα σε νοτιοαμερικάνους και ευρωπαίους και μόλις δυο μεταξύ νοτιοαμερικάνων (Ουρουγουάη-Αργεντινή το 1930 και Ουρουγουάη-Βραζιλία το 1950). Από το 1950 μέχρι σήμερα και σε 14 τελικούς πάντα υπάρχει μια τουλάχιστον ευρωπαϊκή ομάδα στον τελικό του Μουντιάλ. Αυτός θα είναι ο δεύτερος σερί με τις δυο φιναλίστ να είναι από τη γηραιά ήπειρο.

Η Ισπανία θα έχει ομάδα με παίκτες που παίζουν μόνο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν (αυτό μόνο αν ο Τόρες που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ μείνει στον πάγκο) , ενώ η Ολλανδία με το ζόρι έχει 9 στους 23 της αποστολής να ανήκουν σε ομάδες της Ere divisie.

Το 77% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Πριμέρα μπορούν να αγωνιστούν στην εθνική Ισπανίας ενώ στην Αγγλία με τόσους ξένους και κοινοτικούς μόλις το 40%.

Αν οι Ισπανοί στεφθούν πρωταθλητές κόσμου αυτόματα οι «Οράνιε» θα γράψουν ιστορία με αρνητικό ρεκόρ: Αυτό των περισσότερων συμμετοχών σε τελικό χωρίς τρόπαιο. Προς το παρόν μοιράζονται αυτή την… επίδοση . Ως τώρα εκτός από τους Ολλανδούς, δύο αποτυχημένες προσπάθειες έχουν οι Ούγγροι (1938 και 1954) και οι Τσεχοσλοβάκοι (1934 και 1962). Η Ολλανδία έχασε το τρόπαιο το 1974 και το 1978 κόντρα σε Γερμανία και Αργεντινή.

Σκόραραν Φορλάν και Μίλερ. Εφθασαν τα πέντε γκολ και ισοβαθμούν μαζί με Σναϊντερ και Βίγια στην κορυφή των σκόρερς. Ο Ολλανδός και ο Ισπανός έχουν σήμερα την ευκαιρία και το κύπελλο να πάρουν και να βάλουν γκολ και να πάρουν την πρωτιά στα μεγάλα κανόνια του Μουντιάλ.

Γραφικότητες ή όχι το χταποδάκι ο Πάουλ πάντως πέτυχε ξανά το νικητή. Γερμανία είχε πει με τα πλοκάμια του για τον μικρό τελικό, η Γερμανία νίκησε και πήρε την 3η θέση αφήνοντας όπως και το 1970 (1-0 τότε με Οβερατ) τέταρτη την Ουρουγουάη.

Πάλι 3-2 έχασαν οι «σελέστε». Ιδια ήττα από Ολλανδία και Γερμανία και τρίτη φορά που χάνουν μικρό τελικό οι «σελέστε».

Οι Γερμανοί πήραν το τέταρτο χάλκινο μετάλλιο στην ιστορία τους. Εχουν κατακτήσει τρία Μουντιάλ, ενώ άλλες τέσσερις φορές ήταν φιναλίστ.

Τα «πάντσερ» πέτυχαν ότι και το 2006 οπότε και τερμάτισαν τρίτα νικώντας την Πορτογαλία στον μικρό τελικό. Συνεπέστατοι οι Γερμανοί Το 2002 φιναλιστ, το 2006 και το 2010 στην 3η θέση.

Ο Κλόζε δεν έπαιξε λόγω ενοχλήσεων στη μέση και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει για να πιάσει ή να ξεπεράσει τον Ρονάλντι στην κορυφή του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των Μουντιαλ με 15 γκολ. Ο Γερμανός έμεινε στα 14 και μάλλον το 2014 δεν θα είναι στην αποστολή για να προσπαθήσει εκεί να σπάσει το ρεκόρ.

Εφθασαν τα 15 γκολ στη φετινή διοργάνωση και έχουν την πρώτη επίθεση του τουρνουά. Θα την κρατήσουν αποκλειστικά δική τους αν οι Ολλανδοί δεν βάλουν πάνω από δυο γκολ στον σημερινό τελικό (έχουν 12).

Τελευταία φορά που οι Τεύτονες έβαλαν 15 τέρματα ήταν το 1990, αλλά τώρα είχαν πάρει το κύπελλο.

Η Σακίρα είπε ότι θα είναι με την Ισπανία και πως ελπίζει να μην κάνει λάθος το χταπόδι που έδωσε νικητές τους Ισπανούς.

Ο Μαραντόνα είδε ότι κανείς δεν του λέει να φύγει και σκέπτεται να μείνει ως το Κόπα Αμέρικα στον πάγκο της εθνικής Αργεντινής.

To 96% των διαιτησιών του Μουντιάλ ήταν πετυχημένες είπε η ΦΙΦΑ, Ναι, κι εγώ είμαι αδύνατος…

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 2 και σκορ 1-2

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x