Κώστας Μιαούλης

Η ΑΕΚ που λατρεύουμε και η ήττα-ευεργεσία

Σε αυτή την ΑΕΚ, που πήρε δύο απανωτά ντέρμπι με τον Μανόλο Χιμένεθ, πολλά έχουν αλλάξει. Η ψυχολογία, η αυταπάρνηση, η τοποθέτηση της ομάδας πάνω από το «εγώ» του καθενός, ο προπονητής που δεν θέλει να φαίνεται ή να κρύβεται ο ίδιος πίσω από διάφορες δικαιολογίες.

Σε αυτή την ΑΕΚ, που πήρε δύο απανωτά ντέρμπι με τον Μανόλο Χιμένεθ, πολλά έχουν αλλάξει.

Η ψυχολογία, η αυταπάρνηση, η τοποθέτηση της ομάδας πάνω από το «εγώ» του καθενός, ο προπονητής που δεν θέλει να φαίνεται ή να κρύβεται ο ίδιος πίσω από διάφορες δικαιολογίες.

Επίσης, ένας προπονητής που είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, βάζει πλάτη στους ποδοσφαιριστές και στέκεται εκείνος μπροστά, δίχως να τους βγάζει στη σέντρα.

Είναι αυτός που παλεύει με ένα υλικό, το οποίο ζωηρά αμφιβάλλω αν θα το συγκέντρωνε ποτέ ακόμα και σε ομάδα με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες -αλλά το στηρίζει μέχρι τέλους.

Επίσης, είναι εκείνος που δεν θέλει να πιστώνεται τη δόξα για τις νίκες, αλλά αφήνει απλόχερα να την απολαύσουν όλη οι ποδοσφαιριστές του.

Σε αντίθεση με κάποιον άλλον -που πάντοτε σύμφωνα και με το περιβάλλον του- κέρδιζε εκείνος στις επιτυχίες και έχαναν οι ποδοσφαιριστές του στα κακά αποτελέσματα.

Πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι η τακτική και για ποιο λόγο εγώ -αλλά και πολλοί συνάδελφοι μου- ισχυριζόμαστε πως αυτό απουσίαζε από την ΑΕΚ των προηγούμενων 22 μηνών. Αν θέλουν, ας ξαναβάλουν το βίντεο στο σπίτι τους για να παλέψουν να το καταλάβουν -αν και για ορισμένους αμφιβάλλω, όσο και να δουν, αν θ’ αντιληφθούν ποτέ τίποτα.

Η ΑΕΚ πάρα πολλές φορές πίεζε πάνω από τη μεσαία γραμμή με περισσότερους από πέντε παίκτες, ειδικά στο πρώτο μέρος, αναγκάζοντας τον Παναθηναϊκό να κάνει την πρώτη του προσπάθεια προς την εστία στο τέλος του ημιχρόνου. Επίσης, ήταν μια ομάδα, που ο κάθε παίκτης ήξερε που πρέπει να γυρίσει να κοιτάξει για να βρει στήριγμα και αν πρέπει να περιμένει για να έρθουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές δίπλα του και να ξεκινήσουν μια συντονισμένη επίθεση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η ΑΕΚ υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί ν’ αντιδράσει επί 60 λεπτά. Άλλωστε, ο ίδιος ο Νιόπλιας είπε ότι μέχρι το 60΄ θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε.

Πάνω απ’ όλα, βλέπω σε αυτή την ΑΕΚ μάτια να γυαλίζουν. Βλέπω ποδοσφαιριστές ξεχασμένους από τον προηγούμενο προπονητή να καλύπτουν τα κενά αυτών που θα έπαιζαν και να κάνουν τα πάντα. Βλέπω τους ποδοσφαιριστές να έχουν βάλει την ομάδα πάνω από το «εγώ» τους και γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι πλέον θα δούμε μια κανονική ομάδα που μόνο να βελτιωθεί μπορεί.

Μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε πως νίκη σαν αυτές είναι εκείνες που μας κάνουν να λατρεύουμε αυτή την ομάδα.

ΥΓ: Μπορεί να είναι οξύμωρο, αλλά δύσκολα μπορώ να θυμηθώ πότε μια ήττα, όπως αυτή στον Βόλο, ευεργέτησε περισσότερο μια ομάδα, όσο την ΑΕΚ -αφού εκείνη ήταν που υποχρέωσε τον Μπάγεβιτς να σηκωθεί και ν’ αφήσει την ομάδα στην ησυχία της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x