Παλαιότερες

Με το φτωχό μου το μυαλό, λέω εγώ... (Sportday / Αντώνης Πανούτσος)

Η δικαίωση μιας ζωής. «Περίμενε ένα λεπτό να σταματήσουν να τρέμουνε τα πόδια μου και θα μπούμε». Η φράση του Κατάπτυστου -φτου, φτου, τι ωραίο πρωτάθλημα που διοργανώνετε- στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή πριν μπει στο γραφείο του Θείου. Και τώρα ο Θείος τον επισκέπτεται στο γραφείο, με τον Τζίγκερ και τον Ντεμάκο για συνοδεία...

Πριν από επτά χρόνια, σε μια κίνηση σύμπλευσης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ο Θωμάς Μητρόπουλος είχε πει μια κουβέντα. «Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν πέσει η πρώτη πιστολιά. Θα διαλυθούν». Είχε δίκιο. Η πιστολιά είχε πέσει στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Πανηλειακό, όταν ο Βαζέχα λεπτά πριν από τη λήξη είχε πέσει ένα μέτρο εκτός περιοχής. Ο διαιτητής είχε σφυρίξει πέναλτι, στον Ολυμπιακό εισέπραξαν το μήνυμα ότι αν συνεχίσουν αλλάζουν τα κόζια και η συμμαχία πήγε περίπατο. Σε μεγάλο μέρος εκεί θα κριθεί η Σούπερ Λίγκα. Στην αντοχή των ιδιοκτητών των ομάδων να δεχθούν το λάθος σφύριγμα χωρίς να το θεωρήσουν πιστολιά.

Εδώ η άποψη των βετεράνων της παραγοντικής καρέκλας είναι ότι αν μετρήσει κάτι, θα είναι ο μύθος του Θωμά. «Μην ψήνεσαι έτσι εύκολα από αυτά που ακούς. Τα αδέλφια έχουν λιγότερη δύναμη στη σφυρίχτρα από όση θέλουν να δείχνουν», ήταν το συμπέρασμα του ίδιου παράγοντα. Από την άλλη, δεν παρέλειψε να υποκλιθεί στην ικανότητα του Θωμά στο παρολί και του Βίκτωρα στις τεχνικές καθυστερήσεις όταν δεν θέλει να περάσει μια απόφαση.

«Ο Βίκτωρας ξέρει το καταστατικό της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ καλύτερα από τους δικηγόρους. Οταν δεν του βγαίνουν τα κουκιά, μπορεί να βρίσκει λόγους για αναβολές επί αναβολών. Οσο για τον Θωμά, είναι ο μάστορας στο παρολί. Την εποχή της παράγκας μπορούσε να πει στο πιο απίθανο παιχνίδι, ας πούμε Καντηλανάφτες εναντίον Νεωκόρων, ότι πρέπει να έρθει "Χ" επειδή το θέλει ο Θείος. Τώρα ποιος καντηλανάφτης και ποιος νεωκόρος είχε την ψυχή και μπορούσε να φτάσει στον Σωκράτη για να το τσεκάρει; Από τον Κοκκαλιάρη έμαθε την τέχνη και ο Μικρός και την παίζει τώρα με τον Γιώργο Ορφανό. Λέει ότι είναι άνθρωπος του υφυπουργού. Πρέπει να είσαι πολύ κορόιδο για να το πιστέψεις... Ο Βίκτωρας μέσω της εφημερίδας του έχει κοπανήσει τον Ρουσόπουλο και τον Μεϊμαράκη. Πιστεύεις ότι ο Ορφανός θα έβγαινε να τον αβαντάρει και θα χαλάσει τη σχέση του με τους δύο μεγάλους; Ούτε με μπουνιές...», τελείωσε το ιδιαίτερο ο παράγοντας. «Και γιατί δεν αντιδρά ο Ορφανός;». Η ερώτηση ήταν λογική. Οπως και η απάντηση: «Για να αντιδράσεις, πρέπει να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Και για να καταλάβεις, πρέπει να είσαι έξυπνος. Κανένας δεν έχει κατηγορήσει τον Ορφανό ότι είναι...».

«Είναι κάτι σαν τον Πύργο του Αϊφελ. Από μακριά εντυπωσιάζει, από κοντά είναι σαν σιδεριά για οικοδομή». Αποψη για τον Χρήστο Πανόπουλο σε συζήτηση με σεβαστό παράγοντα του ποδοσφαίρου, που δεν ανήκει στο Μητροπουλαίικο.

Το θέμα δεν είναι αν ο Σάββας Θεοδωρίδης μπήκε στο καμαράκι των διαιτητών στο Περιστέρι, αλλά τι είπε. Περιμένουμε να το μάθουμε, εκτός κι αν αυτά που είπε δεν γράφονται, οπότε αναλαμβάνω τον δύσκολο ρόλο και η Ιστορία ας με συγχωρήσει.

ρΣτις μεταγραφές υπάρχει το «αξίωμα του παγοθραυστικού». Πριν από είκοσι και κάτι χρόνια το «Φως» είχε γράψει: «Ο Ολυμπιακός θέλει τον Γιουγκοσλάβο άσο Χαλίλοζιτς, τον Βούλγαρο βιρτουόζο Μλαντένοφ και το παγοθραυστικό Αλμπερτσεν». Κόστος; Ογδόντα εκατομμύρια ο πρώτος, πενήντα ο δεύτερος, δύο εκατομμύρια και ρέστα ο τρίτος. Ο Ολυμπιακός φυσικά πήρε τον Αλμπερτσεν.

ρΗ «αρχή του παγοθραυστικού» λέει ότι εάν δύο φίρμες και ένα φάντασμα αναφέρονται σαν στόχοι, θα αποκτηθεί πάντα το φάντασμα, που είναι το φθηνό. Οι δύο αναφέρονται για να φανεί ότι ο τρίτος είναι της ίδιας κλάσης. Στην περίπτωση των Αργεντινών της ΑΕΚ κανένας δεν είναι φίρμα. Από ομάδες, πάντως, εγώ θα έπαιζα με τον Μπαρσόλα. Για να φτάσει ο Ιβιτς σε ομάδα Κίλμες -που την ακούς και νομίζεις ότι είναι τουρκική- πρέπει ο παίκτης να ενδιαφέρει.

ρΟσο για τον Ζούλιο Σέζαρ, γίνεται επικοινωνιακή μονομαχία ανάμεσα στο ντεμοτεχνείο και τον μάνατζερ του παίκτη. Ο Μπαρμπόσα, που έχει τα δικαιώματα του Σέζαρ, βγάζει μέσω των Ελλήνων μάνατζερ ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες ομάδες. Το ντεμοτεχνείο εδώ και μήνες υποβαθμίζει τον Σέζαρ, ώστε ακόμα κι αν φύγει να μη φανεί ότι χάθηκε παίκτης της προκοπής. Ολοι ζουν καλά. Εκτός από τον Σέζαρ, που μέχρι να τελειώσει η υπόθεση θα έχει παραφρονήσει.

Παράγκα με άλλο όνομα

Ακόμα και τα πιο φιλόδοξα, σοβαρά σχέδια κινδυνεύουν από τη γελοιοποίηση. Στην υπόθεση της Σούπερ Λίγκας το πρώτο λιθαράκι μπήκε. Από τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, με τις δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο λιθαράκι γέλιου ήταν το ότι εάν η ΕΠΟ δεν αναγνωρίσει τη Σούπερ Λίγκα, οι ομάδες θα προχωρήσουν στη δημιουργία δικού τους πρωταθλήματος. Φυσικά, έχουν τη δυνατότητα. Μόνο που θα έχουν μερικά προβληματάκια. Οπως, για παράδειγμα, ότι το πρωτάθλημά τους δεν θα αναγνωρίζεται από τη ΦΙΦΑ. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να παίζουν μεταξύ τους, να βγάζουν πρωταθλητή και δεύτερο, αλλά οι ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ και το ΟΥΕΦΑ. Εάν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ προτίθενται να μείνουν εκτός Ευρωπαϊκών Κυπέλλων στο όνομα της Σούπερ Λίγκας, γιασασίν στους μάγκες τους ιδιοκτήτες τους, που θα συνεχίζουν να επενδύουν χωρίς να ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και τα βρόμικα λεφτά της. Εάν όχι, ας πουν κάτι στον Κοντοβαζαινίτη, που είναι δικηγόρος της πρωτοπόρου της κίνησης Ξάνθης. Οσο για τη δήλωση ότι αν η ΕΠΟ δεν αναγνωρίσει τη Σούπερ Λίγκα οι ομάδες θα σταματήσουν να δίνουν παίκτες στην Εθνική, καλύτερα να ξεχαστεί. Εάν δεν αφορά μόνο στην Ξάνθη, στην οποία διεθνής είναι μόνο ο Αντζας, είναι εκβιαστική. Και εάν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας πιστεύουν ότι μπορούν να χτίσουν με θεμέλια στον εκβιασμό αυτόν, δεν θα γίνει μέγαρο, αλλά παράγκα με άλλο όνομα.

Η υπόθεση Σούπερ Λίγκα έχει θετικά. Η ΕΠΑΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της, τα λειτουργικά της έξοδα δεν αντιπροσωπεύουν το έργο που παράγεται και το επίπεδο των συνεδριάσεών της δεν είναι ακριβώς της Πρέμιερ Λιγκ... Από την άλλη, η αποδοχή της χρεοκοπίας της ΕΠΑΕ δεν σημαίνει δικαίωση του οργάνου που θα την αντικαταστήσει. Εάν η σοβαρότητα και ο προγραμματισμός της Σούπερ Λίγκας αντανακλώνται στις δηλώσεις του Κοντοβαζαινίτη, θα έχουμε απλώς έναν Σούπερ Μανωλιό, που έβαλε τα ρούχα του αλλιώς για να συνεχίσει τα ίδια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x