Ποιοι είναι οι λόγοι της «μεταμόρφωσης» του μέχρι πρότινος παραμελημένου «Baby Shaq» σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης
«Ελα, μικρέ, ετοιμάσου. Ξεκινάς στην αρχική πεντάδα». Ηταν αρχές του 2000, όταν ο τότε προπονητής του Ηρακλή και σήμερα του Ταύρου (ομάδα Β' Εθνικής) Ηλίας Αρμένης έλεγε στον 15χρονο Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ότι θα τον χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά.
Ο Ηρακλής αντιμετώπιζε υπό το... βλέμμα της κρατικής τηλεόρασης τον Πανιώνιο και ο Αρμένης ήθελε να πιάσει στον ύπνο τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Τελικώς έπιασε στον ύπνο όλο τον κόσμο, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απόρησαν βλέποντας τον Κώστα Μάγλο (τότε του Πανιωνίου) να μονομαχεί στο εναρκτήριο τζάμπολ με έναν άγνωστο μέχρι τότε θηριώδη έγχρωμο παίκτη. Ο Σχορτσιανίτης έπαιξε-δεν έπαιξε μόλις πέντε λεπτά στο εν λόγω ματς, δεν πρόλαβε να κάνει κάτι σημαντικό, αλλά έτσι ξεκίνησε η καριέρα του στον μαγικό κόσμο της Α1.
Προχθές το βράδυ το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έλαμψε. Οχι μόνο από τη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου του Ολυμπιακού και τη σημαντική νίκη επί της Ζαλγκίρις, αλλά και από τη νέα μεγαλειώδη εμφάνιση του Σχορτσιανίτη. Ο 21χρονος παίκτης έκανε «γυαλιά-καρφιά» τη ρακέτα των Λιθουανών και με 25 πόντους αποτέλεσε τον βασικό λόγο που η ομάδα του πήρε τη νίκη. Ηταν τόσο ουσιαστική και εντυπωσιακή η εμφάνισή του, που χθες η Ευρωλίγκα τον ανέδειξε πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής, μαζί με τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς της Ρεάλ Μαδρίτης.
Κερδίζει το στοίχημα
Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός κερδίζει το στοίχημα με τον Σχορτσιανίτη, σε μία χρονιά που αποτελεί, όπως δείχνουν τα πράγματα, προάγγελο της επιστροφής του στα μεγαλεία του παρελθόντος. Πρόκειται πραγματικά για στοίχημα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το καλοκαίρι εξέφραζαν αντιρρήσεις για το κατά πόσο ένας ταλαντούχος παίκτης, που όμως δεν είχε την πορεία που πολλοί περίμεναν όταν ξεκινούσε την καριέρα του, θα βοηθούσε. Αλλωστε, μιλάμε για έναν παίκτη τον οποίο ο -προσεκτικός σε αυτές τις περιπτώσεις- Αρης άφησε ελεύθερο ελαφρά τη καρδία το καλοκαίρι και για τον οποίο δεν υπήρξε -ουσιαστικό τουλάχιστον- ενδιαφέρον από καμία άλλη ομάδα της προκοπής.
Ο Ολυμπιακός όμως δεν πτοήθηκε από τα γεγονότα αυτά. Ο συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας και πρώην στέλεχος των Εθνικών ομάδων Γιάννης Σφαιρόπουλος, Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, ήξερε από πρώτο χέρι τι ψάρια μπορεί να πιάσει ο «Σόφο» και εισηγήθηκε σε διοίκηση και Καζλάουσκας την πραγματοποίηση της μεταγραφής. Ελλείψει ίσως και εναλλακτικών λύσεων, μιλώντας πάντα για την ελληνική αγορά, η εισήγηση του Σφαιρόπουλου έγινε άμεσα αποδεκτή και από κει και πέρα άρχισε μία νέα επιχείρηση. Μία επιχείρηση που είχε να κάνει με τη σωματική και ψυχολογική μεταμόρφωση ενός παίκτη που τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στάσιμος.
Τον σχετικό ρόλο ανέλαβαν από κοινού ο Σφαιρόπουλος με τον γυμναστή του Ολυμπιακού Κώστα Χατζηχρήστο. Ιδίως ο τελευταίος είχε ίσως τον δυσκολότερο ρόλο, κάτι που κατάλαβε για τα καλά όταν έβαλε στη ζυγαριά τον 21χρονο παίκτη. Αυτή έδειχνε κάτι παραπάνω από 160 κιλά και έτσι ο Χατζηχρήστος ήξερε ότι πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να τον φέρει σε λογικά επίπεδα. Το πλάνο καταρτίστηκε άμεσα και περιελάμβανε μόνιμη «εγκατάσταση» στου Ρέντη και αυστηρή διατροφή. Το πλέον θετικό είναι ότι ο -κατά πολλούς επιρρεπής σε διατροφικά λάθη- παίκτης είχε αλλάξει πλέον μυαλά, γνωρίζοντας ίσως ότι ο Ολυμπιακός αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία του για να παίξει το μεγάλο μπάσκετ που πολλοί προσδοκούσαν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Το πρόγραμμα ακολουθήθηκε σχεδόν κατά γράμμα, ο «Σόφο» έχασε τα κιλά που έπρεπε και ιδού τα αποτελέσματα, όπως όλοι τα θαυμάσαμε στα ματς με Μάλαγα και Ζαλγκίρις.
Αλλαγή νοοτροπίας
Πέρα όμως από τα κιλά, ο Σοφοκλής «δουλεύτηκε» πολύ και στο μυαλό για να φθάσει στο σημείο που έχει φθάσει. Οποιος άκουσε τις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος του ματς με τη Ζαλγκίρις, καταλαβαίνει τι εννοούμε. Μόνο τους... φύλακες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δεν ευχαρίστησε ο σωματικά θηριώδης, αλλά καλοκάγαθος «γίγαντας» για τη μεγαλειώδη εμφάνισή του, καθώς και τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού. Ο μάνατζερ της πειραϊκής ομάδας και από τους πλέον μπασκετικούς στον χώρο, ο Σταύρος Ελληνιάδης, δεν σταμάτησε να φωνάζει από το ξεκίνημα της σεζόν, από την εποχή που ο Ολυμπιακός έκανε προετοιμασία στο Καρπενήσι: «Θυμηθείτε το, αυτός θα τους κατασπαράξει όλους», έλεγε συνεχώς ο Ελληνιάδης. Και να που δικαιώνεται για μία μεταγραφή που πέρασε στα... ψιλά το καλοκαίρι.
Εθνικό κεφάλαιο
Μαζί με τον Ολυμπιακό χαίρονται κι άλλοι με την πρόοδο του Σοφοκλή. Εθνική ομάδα και Λος Αντζελες Κλίπερς τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας τον «Baby Shaq» να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Μόλις έβγαινε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος από την πεντάδα τον Σεπτέμβρη στο Πανευρωπαϊκό της Σερβίας, κάπου μας έπαινε η ψυχή μας. Πλέον όμως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, μιας και θα υπάρχει στο ρόστερ και ο αναγεννημένος σέντερ. Ο τελευταίος βρίσκεται πλέον για τα καλά στο μάτι και των Λος Αντζελες Κλίπερς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο Νο 33 του ντραφτ του 2003. Πέρυσι και πρόπερσι οι άνθρωποι των Κλιπς τον είχαν περίπου «γραμμένο». Φέτος όμως μάλλον θα αναγκαστούν να ξαναέρθουν από τα μέρη μας, μήπως και πείσουν την επιλογή τους να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οπως είπε άλλωστε και ένας από τους κορυφαίους προπονητές της χώρας, «αν ο Σοφοκλής συνεχίσει έτσι, τότε λίαν συντόμως θα είναι από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σέντερ».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






