sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η ΑΕΚ είχε απορρίψει τον Κελεσίδη πριν πάει στον Ολυμπιακό

Μπορεί ο Παναγιώτης Κελεσίδης να συντηρείται ζωντανός στις μνήμες των φιλάθλων για τις ακροβατικές επεμβάσεις του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά ο ρους της ιστορίας μπορούσε να ήταν διαφορετικός…

Ίσως το πιο κοινότοπο αθλητικό κλισέ. Πολυφορεμένο και χιλιοειπωμένο σε τέτοιο βαθμό, συχνά καταντάει βαρετό. «Ναι, αλλά η ιστορία δεν γράφεται με τα ‘’αν’’.

Στον αντίποδα, οι σκέψεις στο μυαλό του καθενός πυροδοτούν μυστήρια σενάρια, τα οποία ποτέ κανείς δεν θα μάθει πώς θα κατέληγαν. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας, Παναγιώτης Κελεσίδης, ο οποίος διέπρεψε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, παρόλα αυτά προτού καταλήξει στον Πειραιά η ΑΕΚ τον είχε απορρίψει.

«Με είπαν μποξέρ»
Ο ίδιος περιγραφεί στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το λιοντάρι του Θρύλου»: «Ήταν απόγευμα του Ιουλίου του 1972. Βρισκόμουν στο σπίτι τις φίλης μου, βυθισμένος στις σκέψεις μου και απελπισμένος από την έως τότε πορεία μου στο χώρο του ποδοσφαίρου. Όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την αξία μου, αλλά δύο φορές δεν στάθηκα τυχερός, όταν με πλησίασαν κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. Αγωνιζόμουν στον λατρεμένο μου Πανσερραϊκό ως τερματοφύλακας και οι ειδικοί του χώρου έλεγαν ότι έχω πλούσια προσόντα για να σταδιοδρομήσω σε μεγαλύτερες ομάδες.

Στην ηλικία των 14 ετών με δοκίμασε η ΑΕΚ. Κάποιος με είχε παρακολουθήσει να παίζω στις αλάνες και μου πρότεινε να δοκιμαστώ στη μεγάλη αυτή ομάδα. Δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την εμπειρία. Με χαρακτήρισαν "μποξέρ" και μου είπαν τελικά ότι δεν κάνω για τερματοφύλακας
.



Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση του Παντελάκη
Αργότερα όλοι συζητούσαν ότι ο ΠΑΟΚ θα ενδιαφερθεί για μένα. Πριν από λίγες ημέρες με είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος Νίκος Λασκαρέλιας αν θα επιθυμούσα να συζητήσω με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Του απάντησα ότι δεν χάνω τίποτα να πάω στη Θεσσαλονίκη, όπως και έγινε. Στα γραφεία των «ασπρόμαυρων» με περίμενε ο ιστορικός πρόεδρος του Δικεφάλου, Γιώργος Παντελάκης.

- Θα σε πάρουμε στον ΠΑΟΚ, Παναγιώτη, γιατί είσαι δικό μας παιδί. Είσαι Μακεδόνας, πρόσφυγας και ο ΠΑΟΚ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πανσερραϊκό. Έως τη λήξη των μεταγραφών θα έχεις υπογράψει στον ΠΑΟΚ.

Αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που συναντήθηκα με ανθρώπους του ΠΑΟΚ.

Περίμενα υπομονετικά τις εξελίξεις, μα εκείνο το απόγευμα στις Σέρρες ήμουν πλέον απογοητευμένος. γιατί ήταν η τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Σε λίγες ώρες θα τελείωναν όλα. Δεν είχα αντοχές για άλλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και στα 22 χρόνια μου, το όνειρό μου απομακρυνόταν με τα φτερά της φαντασίας μου.

Η πόρτα χτύπησε δυνατά. Σηκώθηκα και όταν άνοιξα την πόρτα αντίκρισα τον Γιώργο Κοσιτζίδη, ο οποίος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσερραϊκού. Όταν τον είδα ξαφνιάστηκα.

- Κύριε Γιώργο τι θέλεις; τον ρώτησα.
- Ετοιμάσου, φεύγουμε για Πειραιά.

Έμεινα με το στόμα ανοικτό.

- Έξι η ώρα το απόγευμα, μου λες να πάμε στον Πειραιά, τι να κάνουμε εκεί κύριε Γιώργο;
- Θα πας στον Ολυμπιακό.

Τι μου είπε εκείνη την ώρα. Δεν πίστευα σε όσα άκουγα. Η καρδιά μου πήγε να ‘’σπάσει’’ . Σε κλάσματα δευτερολέπτου είχα ετοιμαστεί και μαζί με τον Κοσιτζίδη πήγαμε στα γραφεία του Πανσερραϊκού, όπου συναντήσαμε τον πρόεδρο της ομάδας Βαγγέλη Χατζηαθανασιάδη, τον έφορο Δημήτρη Φανουράκη και άλλους παράγοντες του σωματείου.

- Παναγιώτη, μου είπαν, σε μισή ώρα, θα πας στο σπίτι σου να ενημερώσεις τους γονείς σου και θα επιστρέψεις εδώ, επειδή μόλις που προλαβαίνουμε το τελευταίο αεροπλάνο από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία των μεταγραφών. Κρατούν ανοιχτή μια θυρίδα για κάθε ενδεχόμενο και αν κινηθούμε γρήγορα θα προλάβουμε.

Κινήθηκα αστραπιαία, αποχαιρέτησα τους γονείς μου και χωρίς να το καταλάβω βρεθήκαμε στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης και από εκεί στο αεροδρόμιο. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ και τα λεπτά κυλούσαν βασανιστικά. Το άγχος μας είχε κυριεύσει, μήπως και δεν είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας.

Ακόμη δεν είχα συνειδητοποιήσει πού βρισκόμουν και πού πήγαινα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης η αγωνία μου κορυφώθηκε. Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Ολυμπιακός ‘’εισέβαλε’’ στη ζωή μου. Επιτέλους ζούσα το όνειρό μου.

{…} Ένα φτωχόπαιδο από τις Σέρρες, σε μια βραδιά θα βρεθεί στα γραφεία της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδας. Απίστευτο
».

Κάπως έτσι κατέληξε στον Ολυμπιακό αντί 1.500.000 δραχμών με τον οποίο διέγραψε εξαιρετική πορεία και αποτέλεσε σημείο αναφοράς του. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με τα «ερυθρόλευκα».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x