sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ιμπραϊμοβιτς: Ο κόσμος του ανήκει!

Ο νέος «Μπένζαμιν Μπάτον» όπως δήλωσε πρόσφατα, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς είναι μια κατηγορία μόνος του. Ο φιλάρεσκος ποδοσφαιριστής στα 38 του έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και ακόμη... προθερμαίνεται.

Φουλ αυτοπεποίθηση, επιδόσεις που ακόμη και τώρα τον αναδεικνύουν στους πλέον χαρισματικούς της γενιάς του, ένα «εγώ» που δεν μασάει πουθενά και σε κανένα πικρόχολο σχόλιο και ένα μέλλον που φαντάζει μακρινό.

«Ο Ζλάταν είναι ένας», «όταν με αγοράζει κάποιος είναι σα να αγοράζει μια Φερράρι» και άλλες τόσες δηλώσεις του 38χρονου Σουηδού που κάνουν το κοινό είτε να τον συμπαθεί είτε να τον μισεί. Και όμως, όποιος είτε ανήκει στην μια πλευρά είτε στην άλλη, δεν μπορεί παρά να μην παραδεχθεί πως ο Ζλάταν δεν έχει «ταβάνι».

Το μπούλινγκ που του άλλαξε τη ζωή

Ο Σουηδός ποδοσφαιριστής γεννήθηκε το 1981 στην περιοχή του Μάλμε της Σουηδίας από πατέρα Βόσνιο και μητέρα από την Κροατία. Όπως έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του -που έγινε μπεστ σέλερ σε σύντομο χρονικό διάστημα- τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια δεν ήταν και τόσο εύκολα.
Δεχόμενος έντονες κριτικές και όντας θύμα μπούλινγκ στο σχολείο του, αποφάσισε να αναθεωρήσει όλη τη νοοτροπία της ζωής του και να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο.

Η σωματοδομή του δεν του άφηνε και πολλά περιθώρια, οπότε αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Είχε ταλέντο στο ποδόσφαιρο και η σκληρή δουλειά ήταν μονόδρομος για να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Ακόμη και η καριέρα είναι ένα απροσδιόριστο ταξίδι», είχε πει κάποτε και η επιτυχημένη πορεία του του έδωσε το έναυσμα για να γίνει ο ένας και μοναδικός Ζλάταν που σήμερα ακούγεται παντού.

Τα άπειρα τρόπαια

View this post on Instagram

Cup Trophy, the 24th title and MVP, Most Valuable Player.

A post shared by Zlatan Ibrahimovic (@iamzlatanibrahimovic) on



Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος της γενιάς του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς που να έχει κατακτήσει τόσους τίτλους. Έχει μια γεμάτη καριέρα φουλ στις κατακτήσεις από όποια ομάδα και να αγωνίστηκε και αν λάβει κανείς υπόψιν του πως είναι ακόμη εν ενεργεία και δεν πρόκειται να τα παρατήσει σύντομα τότε ίσως και να προλάβει να προστεθεί έστω ακόμη ένα στη μεγάλη λίστα.

Συνολικά, μετρά 52 τρόπαια, με κορυφαία διάκριση εκείνη του «Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς» την οποία έχει κερδίσει 13 φορές από το 1991 που ξεκίνησε και επαγγελματικά την πορεία του.

Έχει κατακτήσει τίτλους σε κάθε πρωτάθλημα που αγωνίστηκε, Premier League, Ligue 1, La Liga, Serie A ακόμη και από το ολλανδικό με τη φανέλα του Άγιαξ.

Τυπικά, μόνο η Bundesliga ξέφυγε από τον «ημίθεο» Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

Έχει καταφέρει να χωρίσει τον κόσμο στα δύο. Αιτία για τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια που του τρέφουν όλοι είναι οι δηλώσεις του.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται και από την παιδική του ηλικία, ο Σουηδός σέντερ φορ με αυτό τον τρόπο ανέπτυξε άμυνες και δούλεψε τόσο πολύ με τον εαυτό του ώστε η αυτοπεποίθησή του να είναι πάνω από τα όρια. Σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται και αγγίζει το σημείο της φιλαρέσκειας.

Και όμως, παρά τα όσα ισχυρίζεται για τον εαυτό του, με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει και στα γήπεδα να στέκεται υπεράνω προσδοκιών. Τελευταίο επίτευγμά του τα 2 γκολ και 1 ασίστ που έβγαλε στο ματς της Μίλαν με τη Σαμπντόρια (4-1) και με αυτό έγινε ο πρώτος σκόρερ που πετυχαίνει πάνω από 50 γκολ με τους δύο συλλόγους του Μιλάνο στην καριέρα του (σ.σ. Ίντερ και Μίλαν).

Μάλιστα, έχει κερδίσει με τη φανέλα της Μπαρσελόνα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2010 ενώ υπέρτατη διάκριση για τον ίδιο ήταν η κατάκτηση του Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016/17.

Πλούσια... καριέρα
«Ποιος αξίζει τα λεφτά που πληρώνομαι εγώ, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς; Η απάντηση είναι εγώ, ο Ζλάταν», είχε δηλώσει κάποτε μεταξύ άλλων.



Η αλήθεια είναι πως έχει καταφέρει να τραβά τα βλέμματα ακόμη και ανθρώπων που δεν ανήκουν στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, καθώς, πλέον στα 38 του είναι ένας καθ’όλα ενεργός επιχειρηματίας που έχει καταπιαστεί με πολλά αγαθά.

Ωστόσο, ο Ζλάταν δεν παίζει ακόμη απλά για να καλύπτει την ακόρεστη όρεξή του για να ένταση στα γήπεδα. Μπορεί να υπολογίζεται τώρα εν έτει 2020 η χρηματιστηριακή του αξία στα 2,8εκ.€, όμως, κάποτε είχε μπει και στη λίστα των πιο πλούσιων ποδοσφαιριστών.

Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί έχουν χαρακτηριστεί όλα αυτά τα χρόνια «Χρυσά» αφού τα ποσά που κέρδιζε ετησίως μόνο ευκαταφρόνητα δεν θεωρούνταν από όλους.

Ο μισθός του υπολογίζεται τώρα στη Μίλαν στα 3,5εκ.€ ανά έτος συμβολαίου, ενώ, το 2014 είχε μπει στη λίστα του Forbes ως ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές.

Άλλωστε τα στοιχεία της χρηματιστηριακής του αξίας αποδεικνύουν πόσο σημαντικός παίκτης ήταν όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του για τις ομάδες και εξηγούν γιατί τον ζητούσαν όλοι διακαώς.

2004 Ίντερ, 22εκ.€, 23 χρονών
2007 Ίντερ ,35εκ.€, 25 χρονών
2010 Μπαρτσελόνα, 46εκ.€, 28 χρονών
2012 Μίλαν, 37εκ.€, 30 χρονών
2013 Παρί Σεν Ζερμέν, 35εκ.€, 31 χρονών
2016 Μ. Γιουνάιτεντ, 15εκ.€, 34 χρονών
2018 LA Galaxy, 4εκ.€, 36 χρονών
2020 Μίλαν, 2,8εκ.€, 38 χρονών

Ο Ζλάταν πάει κόντρα σε όλα και όλους. Έτσι είναι από τη φύση του. Να προκαλεί και να αποθεώνεται παράλληλα.

«Προσπάθησαν να με στείλουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Αντ’αυτού έστειλα εγώ όλη την ομάδα προς συνταξιοδότηση» και άλλες τέτοιες επικές εκφράσεις του θεού Ζλάταν ή πια της νέας εκδοχής του Μπέντζαμιν Μπάτον είναι απόλυτα συνηθισμένες.

Άλλωστε, δεν θα ήταν αυτός που είναι τώρα αν είχε ακολουθήσει πιο συμβατικό μονοπάτι.

Ο Ιμπραϊμοβιτς ακόμη... προθερμαίνεται.
View this post on Instagram

and i'm just warming up

A post shared by Zlatan Ibrahimovic (@iamzlatanibrahimovic) on



Επιμέλεια: Φαίη Λέντα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x