Σπύρος Σιαμπλής

Ο Παναθηναϊκός που «μαζεύτηκε» και μοιάζει με… Λερναία Ύδρα!

Ο Σπύρος Σιαμπλής γράφει για τα… απροσπέλαστα μετόπισθεν, τους τρεις διαφορετικούς εσχάτως σκόρερ κι εννιά συνολικά του Παναθηναϊκού και τη νίκη επί του Άρη.

Η επίθεση φέρνει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα φέρνει τις νίκες και τους τίτλους. Παλιό, παμπάλαιο αθλητικό «γνωμικό», που είναι πάντα επίκαιρο αλλά και… διαχρονικά αληθινό.

Κάπως έτσι σκέφτεται και ενεργεί, πλέον, ο Λάζλο Μπόλονι, κάπως έτσι ήρθε και η χθεσινή επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Άρη, με 1-0. Με μαζική άμυνα, στα όρια του… κατενάτσιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Απαραίτητη παρένθεση: Φυσικά, το ιδεατό, τόσο για τους οπαδούς του «τριφυλλιού» αλλά και για εκείνους… κάθε ομάδας, είναι οι νίκες να συνδυάζονται από φαντεζί θέαμα, από πολλά γκολ -εν προκειμένω- και από κυριαρχικές εμφανίσεις.

Όποιος λέει το αντίθετο, απλά… ψεύδεται. Ωστόσο, πέραν από το ιδεατό, υπάρχει και το ρεαλιστικό. Όπως είναι αυτή την στιγμή τα πράγματα, όπως τα… έκανε ο Παναθηναϊκός για την ακρίβεια το καλοκαίρι, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι μπορεί οι «πράσινοι» να έχουν βλέψεις για το ιδεατό. Αλλιώς, ψεύδεται κι αυτός!

Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα πράγματα που αναμφίβολα απέχουν παρασάγγας από το ιδεατό στον Σύλλογο, εντός αλλά κι εκτός αγωνιστικών χώρων, που φαντάζει παράλογο -λαμβάνοντας υπόψη επαναλαμβάνουμε όλες τις «ιδιαιτερότητες»- να ζητάμε κάτι τέτοιο από τον Ρουμάνο τεχνικό και τους παίκτες του…

Βέβαια, για να ξέρουμε και τι… γράφουμε, δεν είναι ή το ένα ή το άλλο! Υπάρχει και η μέση λύση, με μια σαφώς πιο ενεργητική εικόνα από αυτή του «Κλεάνθης Βικελίδης» που καλείται και πρέπει να βρει ο Μπόλονι στην συνέχεια. Βελτιώνοντας κάποια πράγματα σε δημιουργία και επίθεση, αλλάζοντας ενδεχομένως και μερικά από τα πιστεύω του και ενεργώντας πιο γρήγορα από τον πάγκο μέσα στα ματς.

Για αυτό το τελευταίο, η παρουσία των Καρλίτος, Κίκο Μακέντα, Αϊτόρ και Τάσου Χατζηγιοβάνη στον πάγκο, πάντως, νομίζουμε ότι έρχεται σαν «απάντηση» προς όλους μας…

Αντιθέτως, αυτή που δεν φαίνεται επί της αρχής να χρειάζεται τόση βελτίωση είναι η αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού. Της… αμύνης τα παιδιά, συνεπικουρούμενα από έναν Σωκράτη Διούδη που πιάνει τις… κάλτσες του, έχουν καταφέρει μια σειρά από σημαντικά «επιτεύγματα».

Πρώτον, να έχουν την ομάδα τους αήττητη στον δεύτερο γύρο της Super League. Δεύτερον, να κάνουν ξανά τρεις σερί νίκες ενώ παράλληλα έχουν και τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με την εστία τους να μένει απαραβίαστη!

Not bad, που λένε και στο… χωριό μου, με την «σφραγίδα Μπόλονι» να μπαίνει κι εδώ, αφού αν μη τι άλλο ο 57χρονος κόουτς έχει συμμαζέψει την άμυνα, έχει φροντίσει οι ποδοσφαιριστές του να κλείνουν τους διαδρόμους και γενικώς η συμπεριφορά όλων πίσω από την μπάλα είναι συνήθως επαρκής.

Επιστρέφοντας στις επιλογές του Μπόλονι απέναντι στους «κίτρινους» και την παρουσία των Φώτη Ιωαννίδη, Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Αργύρη Καμπετσή στο βασικό σχήμα, προκύπτει μια ακόμα ευχάριστη «είδηση».

Τόσο για τα παιδιά που πήραν την ευκαιρία, όσο και για την ομάδα... Για όποιον τυχόν το έχει λησμονήσει, ο μεν Ιωαννίδης σκόραρε το νικητήριο 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Ο δε Εμμανουηλίδης πέτυχε γκολ στο 3-0 απέναντι στην ΑΕΛ, ενώ ο Καμπετσής σημείωσε το νικητήριο 1-0 με τον Άρη!

Τρείς διαφορετικοί σκόρερ στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές, τρεις νεαροί Έλληνες που έδωσαν λύσεις, τρία… νέα προβλήματα για τον εκάστοτε αντίπαλο προπονητή, θα έλεγε κανείς.

Ενώ στο σύνολο τους, πλέον, έγιναν εννιά και οι διαφορετικοί σκόρερ του Παναθηναϊκού, με τα 18 τέρματα απολογισμό να είναι αναμφίβολα λίγα για μεγάλη ομάδα, αλλά την πολυφωνία από την άλλη να προσφέρει μια ασφάλεια ότι θα βρεθούν τα γκολ στην συνέχεια, αν «φτιάξει» και το «μπροστά»…

Σε κάθε περίπτωση, το «διπλό» του «τριφυλλιού» απέναντι σε έναν άμεσο ανταγωνιστή για την ευρωπαϊκή έξοδο είναι αυτονόητα πολλαπλά σημαντικό.

Βαθμολογικά, καθώς η μεταξύ τους διαφορά έπεσε στους 5, αλλά και ψυχολογικά, αφού φαίνεται ότι ο Παναθηναϊκός «μαθαίνει» να νικάει, ανεξάρτητα από την όχι θελκτική απόδοση του -και- χθες!

Παράλληλα, το σερί που «χτίζεται» σε συνδυασμό με το πιο «βατό» πρόγραμμα, δίνει στους «πράσινους» την δυνατότητα να συνεχίσουν την αντεπίθεσή τους και να πάνε στα ντέρμπι ακόμα πιο «φορτσάτοι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x