sport-fm.gr ΘΕΜΑ

#ManuTheWall: Έγραψε ιστορία με 197 clean sheets ο Νόιερ!

O Μάνουελ Νόιερ έχει το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας στη Bundesliga και το sport-fm.gr βγαίνει… τετ α τετ με τον Γερμανό κίπερ. Στατιστικά, προσωπικά, όλα εδώ!

Τον έχουν πει magnet Neuer... Manu The Wall! Η -πάντα ευφάνταστη στα social media- Μπάγερν Μονάχου τον καθιέρωσε ως The Manulorian, από τα Star Wars. Ωστόσο, η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω, είναι ένα ακόμα πιο απλό αλλά περιεκτικό παρατσούκλι. Goatkeeper!

Αρέσει ή όχι, ο Μάνουελ Νόιερ αποτελεί ό,τι πιο καινοτόμο έχουν δει τα μάτια όσων είναι από... 40-45 και κάτω. Ξεκάθαρα! Κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις -κυρίως λόγω της καταγωγής του, ή επειδή δεν αγωνίζεται σε «δημοφιλή» ομάδα- υπάρχουν… και οι αριθμοί.



Αυτοί που δεν επιτρέπουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Γερμανού τερματοφύλακα κάτω από τα γκολπόστ! Τελευταίο του «κατόρθωμα»; Χθες, στην επικράτηση των Βαυαρών με 4-0 επί της Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν, ο Νόιερ έφτασε τα 197 παιχνίδια χωρίς να δεχθεί γκολ...

Επίδοση που του επέτρεψε να ξεπεράσει τον… τεράστιο Όλιβερ Καν, άλλοτε γκολκίπερ της Μπάγερν και νυν διοικητικό στέλεχος των πρωταθλητών Ευρώπης, με τον 34χρονο πορτιέρε παράλληλα να περνάει πρώτος στην σχετική λίστα, όλων των εποχών μάλιστα, με τα clean sheets στη Bundesliga!



«Δεν πρόκειται να αφήσω τον εαυτό μου να παρασυρθεί. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Ας δούμε, όμως, πως θα αντιδράσει. Αλλά, νομίζω ότι χαρούμενος για όλους μας», είπε ο Νόιερ με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, μετά το ματς-ορόσημο, ερωτηθείς για το αν… έμπλεξε με τον -γνωστό οξύθυμο- Καν.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό με την περίπτωση του «Μάνου», δε, είναι ότι χρειάστηκε «μόνο» 423 αναμετρήσεις για να το καταφέρει, την ώρα που ο «Τιτάνας», όπως ήταν το παρατσούκλι του Καν, κράτησε 196 φορές απαραβίαστες τις εστίες Καρλσρούης και Μπάγερν αλλά έχοντας παίξει 557 αγώνες.



Διακρίσεις, βραβεία πολλά!
Προηγουμένως, αναφερθήκαμε στα εντυπωσιακά στατιστικά που συνοδεύουν τον Νόιερ. Μια ματιά στις διακρίσεις του, όμως, είναι επίσης αρκετή για να…ζαλίσει και να επαληθεύσει ότι δικαίως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ακόμα και σήμερα, μετά από μια δεκαετία στο Μόναχο και άλλα πέντε χρόνια με τους «βασιλικούς μπλε».

Το παλμαρέ του περιλαμβάνει: Οκτώ κατακτήσεις Bundesliga, πέντε Κύπελλα Γερμανίας με την Μπάγερν κι ένα ακόμα με την Σάλκε. Πέντε φορές πανηγύρισε το εγχώριο Super Cup, δύο φορές το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, ενώ μετράει και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Τα… highlights είναι αναμφίβολα ο εις διπλούν θρίαμβος σε επίπεδο Champions League αλλά και η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική Γερμανίας, ενώ είναι και ο μοναδικός παίκτης στην θέση του που κέρδισε το βραβείο Ballon d' Or! Όχι κι άσχημα, έτσι;

Εφηύρε τον… παίκτη παραπάνω
Το μεγαλύτερο «παράσημο», όμως για τον Νόιερ δεν είναι ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και η δόξα που τον συνοδεύουν. Ούτε καν, αν θέλετε, τα ατομικά ή τα ομαδικά τρόπαια που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια της πλούσιας καριέρας του.

Αντιθέτως, αν μπορούσε κανείς να ρωτήσει και τον ίδιο, είμαστε σίγουροι ότι θα… φούσκωνε από υπερηφάνεια για την συμβολή του στην ανάδειξη της θέσης του τερματοφύλακα ως ενός επιπλέον παίκτης για την ομάδα του. Εν προκειμένου για τους Βαυαρούς!

Με τις ικανότητες του με την μπάλα στα πόδια, την οξυδέρκεια που τον διακρίνει -εμπλουτισμένη από… ολίγη υπεροψία, είναι η αλήθεια- αλλά και το γεγονός ότι μικρός είχε παίξει και αμυντικός, τον έκαναν να βγαίνει πολύ συχνά από την εστία του.

Διστακτικά, τα πρώτα χρόνια, με μεγαλύτερη συνέπεια τα επόμενα, με αποτέλεσμα να «εφεύρει» και τον όρο goalkeeper-sweeper, δείχνοντας παράλληλα σε όλους πως ένας τερματοφύλακας πρέπει να ξέρει και ποδόσφαιρο για να σταθείς το υψηλότερο επίπεδο!

Κι αυτός το… ξέρει καλά το τόπι, καταφέρνοντας εκτός από εντυπωσιακές επεμβάσεις, να τροφοδοτεί ακόμα και με ασίστ τους συμπαίκτες του, ενώ όταν χρειάστηκε χρίστηκε ακόμα και… σκόρερ, από την άσπρη βούλα.



Τρεις γυναίκες κι ένα ίδρυμα…

Όσο εξωστρεφής πάντως δείχνει να είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ο ξανθομάλλης άσος, άλλο τόσο κλειστός δείχνει να είναι έξω από αυτές.

Να φανταστεί κανείς ότι ο γεννηθείς στις 27 Μαρτίου του 1986 στο Γκελζενκίρχεν Νόιερ έχει κάνει τρεις σημαντικές σχέσεις στην ζωή του, όλες κι όλες!



Η πρώτη του αγάπη ήταν η Κατρίν Γκιχ, με την οποία συνυπήρξε μέχρι το 2014 μάλιστα. Ένα χρόνο μετά, επισύναψε σχέση με την Νίνα Βάις και στις 21 Μαΐου του 2017 παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο.

Καθολικός με αυστηρές αρχές, γαρ, ανέβηκε ωστόσο και τα σκαλιά της ιταλικής εκκλησίας στην Μονόπολι της Ιταλίας! Το ζευγάρι χώρισε στις αρχές του περυσινού έτους και πλέον ο Νόιερ είναι μαζί με την αθλήτρια χάντμπολ Ανίκα Μπίσελ, ηλικίας… 19 ετών, παρακαλούμε…

Παράλληλα, ο «Μάνου» έχει και ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, φτιάχνοντας ένα ίδρυμα για παιδιά με το όνομά του, αλλά και στηρίζοντας οικονομικά ένα άλλο, στην γενέτειρα του, με ισπανικές «ρίζες».

Μάλιστα, τον Νοέμβρη του 2011 συμμετείχε στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;», κερδίζοντας 500 χιλιάδες ευρώ για να τα διαθέσει, φυσικά, σε φιλανθρωπίες!

Το ίνδαλμα και το ντεμπούτο
Επιστρέφοντας στα του… αθλητισμού, αξίζει να σημειώσουμε ότι είχε από μικρός για είδωλό του τον Γενς Λέμαν, που επίσης έπαιξε στην Σάλκε, ενώ έκανε το πρώτο του παιχνίδι 24 ημέρες πριν γίνει πέντε ετών, στις 3 Μαρτίου του 1991.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x