Σπύρος Σιαμπλής

Δυνατό το φίνις αλλά… η αρχή είναι το ήμισυ του παντός για τον Παναθηναϊκό

Ο Σπύρος Σιαμπλής γράφει για τα οφέλη της νίκης επί του ΠΑΟΚ και το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη που πρέπει να είναι με το… δεξί!

Το ήθελε πολύ, το «δούλεψε» εξίσου σκληρά και τελικά το… κατάφερε ο Παναθηναϊκός. Έκλεισε την κανονική περίοδο του φετινού πρωταθλήματος με μια σημαντική όσο και δίκαιη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το υπέρ του 2-1 την Κυριακή το απόγευμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» όχι μόνο βοήθησε να μπει ένα τέλος στο αρνητικό σερί που είχε αρχίσει να «χτίζει», μετά την επικράτηση επί του Ολυμπιακού, αλλά έδειξε και μερικά σημαντικά ακόμα στοιχεία…

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Καταρχάς, το αυτονόητο: η ψυχολογία και το κλίμα στο «στρατόπεδο» του «τριφυλλιού» άλλαξαν άρδην, προς το καλύτερο. Πάντοτε συμβαίνει αυτό με τις νίκες, πολλώ δε μάλλον στην προκειμένη περίπτωση, όπου το εν λόγω ματς είχε χαρακτήρα «τελικού»!

Οι εικόνες στους πανηγυρισμούς, οι δηλώσεις που ακολούθησαν την αναμέτρηση της Λεωφόρου, αποδεικνύουν το πόσο καθοριστικό είναι για την συνέχεια το καλό… φίνις του Παναθηναϊκού στην Super League, ενόψει των play-offs.

Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι δεν παρέκκλινε… εντυπωσιακά του πλάνου της ούτε κι απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Ήταν, βέβαια, εμφανώς διαφορετική ως προς την προσέγγιση της στο τρίτο μισό του γηπέδου, θέλοντας αυτή την φορά -πιθανώς περισσότερο κι από ότι στο ντέρμπι «αιωνίων»- να κυνηγήσει και το 2-0, αντί να «ασφαλίσει» το 1-0.

Για να είμαστε… τίμιοι, βέβαια, από την άλλη πλευρά, για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως, όταν ο Παναθηναϊκός ξεκινήσει όπως… προβλέπει το σχέδιο του Ρουμάνου τεχνικού, με προβάδισμα στο σκορ δηλαδή, δύσκολα δεν θα πάρει και το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα…

Μια ακόμα ευχάριστη «νότα» έρχεται και από το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έφτασαν σε και ακόμα σημαντική επιτυχία σε ντέρμπι έχοντας αφενός τους τρεις… σωματοφύλακες τους, δηλαδή τους Διούδη και Μαουρίσιο όχι στην καλύτερη φετινή τους εμφάνιση και τον Βέλεθ εκτός γηπέδου!

Αντιθέτως, οι Βιγιαφάνιες-Χατζηγιοβάνης, που δεν είχαν θέση βασικού στα πλάνα του Μπόλονι βάσει αριθμών, συνέβαλαν τα μέγιστα για να έρθει ο «άσος». Συνεπικουρούμενοι από τον… ογκόλιθο Νιάς, που αποδεικνύεται «λίρα εκατό», αλλά και τον -επίσης «ριγμένο»- Μακέντα, ήταν οι κύριοι συντελεστές της επικράτησης.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση/αξιοποίησή τους για τη συνέχεια από πλευράς Μπόλονι, αλλά και ως προς το ότι άπαντες δείχνουν να κατανοούν την κρισιμότητα του μίνι πρωταθλήματος που έπεται, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεισφέρουν στο… κοινό καλό: την ευρωπαϊκή έξοδο!

Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όμως ανήκει στο παρελθόν. Μπροστά του ο Παναθηναϊκός έχει την πρεμιέρα των play-offs και το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Πρεμιέρα που, για να έχει… αξία το «τρίποντο» απέναντι στον «δικέφαλο του Βορρά», θα πρέπει να συνοδευθεί από μια ακόμα νίκη.

Οι Αρκάδες αποτελούν, στην θεωρία φυσικά, τον πλέον «αδύναμο» αντίπαλο από τους πέντε που θα βρει μπροστά του ο ΠΑΟ. Τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί, πολύ απλά, ο Αστέρας έχει δείξει φέτος ότι κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι. Ενώ και η κακή συγκομιδή του στην περιφέρεια, σε αντίθεση με τα ντέρμπι, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.

Από την άλλη, όμως, η ομάδα της Τρίπολης είναι βάσει ονόματος αλλά και θέσης εκείνη ο οποία, όποιος από τους τέσσερις… από πάνω της (σ.σ. εξαιρούμε τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, λόγω της διαφοράς που έχει) δεν κερδίσει, θα έχει πρόβλημα ως προς την κατάκτηση του στόχους της.

Πλην της βαθμολογικής αξίας, ενδεχόμενο «διπλό» στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» δίνει ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογία στον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα, βάζει ακόμα περισσότερη πίεση σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που… παίζουν μεταξύ τους σημειωτέον!

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, κάτι που βρίσκει την… απόλυτη εφαρμογή του και στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό πρέπει να έχουν άπαντες στην ομάδα στο μυαλό τους, για να κάνουν ένα βήμα ακόμα προς την… σωστή κατεύθυνση με το καλημέρα στα φετινά play-offs.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x