sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Έτσι θα φτιαχτεί ο νέος Ολυμπιακός

Το sportfm.gr επιχειρεί να μπει στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα για το πώς θέλει να φτιάξει τον Ολυμπιακό την νέα σεζόν και τι θα αλλάξει ο Έλληνας τεχνικός.

Έτσι θα φτιαχτεί ο νέος Ολυμπιακός

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν πριν μερικές ημέρες, καθώς λόγω της μη συμμετοχής του στην Ελλάδα, σχεδιάζει ήδη την επόμενη σεζόν. Το ενδιαφέρον έχει εστιάσει από πλευράς «ερυθρόλευκων» στις κινήσεις που θα γίνουν για ενίσχυση του ρόστερ και τις αποχωρήσεις παικτών, με κοινή συνισταμένη για τις περισσότερες αποφάσεις την συμμετοχή ή όχι της ομάδας στις εγχώριες διοργανώσεις.

Για να αρχίσει να κυλάει το κουβάρι των εξελίξεων, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει η συνάντηση των αδελφών Αγγελόπουλων με τον προπονητή, Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο 55χρονος τεχνικός έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και παρά την φετινή αποτυχία, όχι μόνο σε ότι αφορά τον στόχο των πλέι οφ, αλλά και στο μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα, θα είναι αυτός, που σε συνεργασία με την διοίκηση, θα σχεδιάσει την ομάδα για την νέα σεζόν. Θα κάνει τις εισηγήσεις του για το τι πρέπει να αλλάξει, θα τοποθετηθεί για όλα τα θέματα και οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν για το πως θα κινηθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να τα πουν και εντός της εβδομάδας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, δεν θα είναι μόνο το θέμα του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και των άλλων παικτών τα συμβόλαια των οποίων λήγουν, οι προσθήκες που θέλει ο προπονητής να γίνουν, αλλά και το τι έφταιξε φέτος και πρέπει να διορθωθεί. Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι η επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις. Από την στιγμή που η κατάσταση στην ΕΟΚ με τις εκλογές και όχι μόνο, δεν έχει αλλάξει και οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξουν οι απαιτούμενες -από την πλευρά του Ολυμπιακού- αλλαγές, είναι δυσοίωνες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το τι θα πράξει η ομάδα αναφορικά με την Α1, σε περίπτωση που η αναπτυξιακή ομάδα καταφέρει να κερδίσει την άνοδο από την Α2.

Αν είχαν γίνει, όπως σε όλες τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, οι εκλογές και είχε εκλεχθεί ένας εκ των Βαγγέλη Λιόλιου ή Παναγιώτη Φασούλα, ο Ολυμπιακός θα ήταν σε θέση να αποφασίσει, αλλά και να σχεδιάσει την ομάδα με περισσότερη άνεση και απτά δεδομένα. Στο ενδεχόμενο και μόνο πως τα παλιό καθεστώς ή οι συνεχιστές του θα παραμείνουν γαντζωμένοι στις θέσεις και τις πρακτικές τους, οι «ερυθρόλευκοι» θα παραμείνουν στην Ευρωλίγκα και μόνο σε αυτή. Μπορεί η απουσία από την Ελλάδα να κοστίζει, σύμφωνα με τον προπονητή, σε ρυθμό και στόχους, αλλά και περίπου 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά, έσοδα από στοίχημα, χορηγούς και όταν θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα εισιτήρια, όμως οι πειραιώτες δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να συμμετάσχουν υπό αυτούς τους όρους σε κάτι που χρόνια κατήγγειλαν και αποδείχθηκε πλέον πως νοσεί.


Δύο πλάνα και… αποχωρήσεις


Κατόπιν τούτου, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να αρχίσει να δουλεύει για την επόμενη σεζόν, έχοντας δύο πλάνα. Ένα με Α1 και ένα χωρίς, καθώς δεν επηρεάζονται μόνο τα οικονομικά, οι συζητήσεις με τους παίκτες για τα συμβόλαια και ο προγραμματισμός γενικότερα, αλλά και ο αριθμός των ξένων και των ελλήνων που πρέπει να υπάρχουν στο ρόστερ. Στην ΚΑΕ, όπως και σε όλο το υγιές κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα, ευελπιστούν να υπάρχουν οριστικές εξελίξεις με την ΕΟΚ στις 31 Μαΐου, ώστε να προχωρήσουν, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την πορεία της δεύτερης ομάδας στην Α2.

Για ένα πράγμα πάντως έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και αυτές είναι οι αποχωρήσεις τριών εκ των έξι ξένων παικτών του ρόστερ. Ο Τσαρλς Τζένκινς είναι ήδη παίκτης της Τενερίφης, ενώ δεν υπολογίζονται για την νέα σεζόν οι Άαρον Χάρισον και Οκτάβιους Έλις. Μιλώντας για αποχωρήσεις, ερωτηματικό υπάρχει επίσης και για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος δύσκολα θα φοράει και την νέα σεζόν την φανέλα της ομάδας αν αυτή παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα. Με ελληνικό πρωτάθλημα ίσως να έχει θέση. Αν όχι, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ως δανεικός ή να αποχωρήσει ως ελεύθερος.

Από το αν υπάρχει πρωτάθλημα και κύπελλο ή όχι, μπορεί να εξαρτηθεί και το μέλλον του Αλέξανδρου Νικολαίδη. Αν ο Ολυμπιακός παίξει μόνο Ευρωλίγκα, το πιθανότερο είναι να παραχωρηθεί ως δανεικός για να πάρει παιχνίδια και να επιστρέψει πιο έμπειρος, καθώς είναι ένα πρότζεκτ που πιστεύουν πολύ οι «ερυθρόλευκοι». Τέλος, αν η ομάδα έχει και πάλι εγχώριες υποχρεώσεις, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα προχωρήσει σε προσθήκη 1-2 Ελλήνων, είτε πιο παιγμένων (π.χ. Λούντζης), είτε ταλαντούχων με προοπτική, ενώ στο τραπέζι μπορεί να μπει και η προσθήκη ενός Έλληνα σέντερ για συμπλήρωμα.

Στον… φάκελο «αποχωρήσεις», μπαίνει πιθανότατα και ο Κώστας Κουφός, εκτός και αν μειώσει τις οικονομικές απαιτήσεις του και δεχθεί να μείνει ως τρίτος ψηλός στο ρόστερ. Και τα δύο στην παρούσα φάση μοιάζουν δύσκολα, ενώ και το στυλ παιχνιδιού του δεν ταιριάζει και πολύ στα πλάνα του προπονητή.


«Κεφάλαιο» Σπανούλης


Ένα από τα θέματα που επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, είναι το τι μέλει γενέσθαι με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του απόφαση, όμως δείχνει να προσανατολίζεται στο να συνεχίσει. Πιστεύει και έδειξε πως μπορεί να προσφέρει ακόμα, όμως προτού φτάσει στην τελική του ετυμηγορία, θα συζητήσει όπως κάνει πάντα με τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Ο κόουτς Μπαρτζώκας φαίνεται πως προτιμά να ανανεώσει εντελώς την περιφέρεια της ομάδας, όχι όμως σε σημείο που να θέτει π.χ. βέτο για την παρουσία του.

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ο Σπανούλης μπορεί να προσφέρει με συγκεκριμένο ρόλο και εφόσον τον δεχθεί, οι δύο πλευρές θα πορευτούν για μία τελευταία χρονιά μαζί. Προτού αποφανθούν πάντως οι ιδιοκτήτες της ομάδας, αλλά και ο σε λίγους μήνες 39χρονος γκαρντ, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει δεδομένα για την παραμονή του ή όχι. Στο ίδιο πλαίσιο δεν μπαίνει ο έτερος αρχηγός, Γιώργος Πρίντεζης, καθώς εκτός του ότι είναι δυόμισι χρόνια νεότερος, έχει αναφερθεί με κάθε επισημότητα στην θέλησή του να συνεχίσει να αγωνίζεται για έναν ακόμα χρόνο.

«Κορμός» 8+1 παικτών


Κατόπιν όλων αυτών που αναφέραμε, ο Ολυμπιακός σχεδιάζει την νέα σεζόν έχοντας ως δεδομένους οκτώ δωδεκαδάτους παίκτες, στους οποίους ενδέχεται να προστεθεί και ο Βασίλης Σπανούλης, εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή και ανανεώσει. Πρόκειται για τους Κώστα Σλούκα, Γιαννούλη Λαρεντζάκη στα γκαρντ, τον Σακίλ ΜακΚίσικ ο οποίος είναι γκαρντ/φόργουορντ, τον Κώστα Παπανικολάου σμολ φόργουορντ, τους Αλέξανδρο Βεζένκοφ (μπορεί να παίζει και λίγο στο «3»), Γιώργο Πρίντεζη και Λιβιό Ζαν Σαρλ (μπορεί να παίζει και λίγο στο «5») στο «4» και τον Χασάν Μάρτιν στο «5».

Δεν βάζουμε στους παίκτες του βασικού «κορμού» τους Έλληνες που αναφέραμε παραπάνω, καθώς στην Ευρωλίγκα δύσκολα θα έχουν ρόλο στην δωδεκάδα και θα χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση τραυματισμών-απουσιών. Η βάση των 8-9 παικτών πάντως είναι αρκετά καλή για να «χτίσει» μία πιο ανταγωνιστική ομάδα ο Ολυμπιακός, με την υποσημείωση πως δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο με τον Βεζένκοφ, ο οποίος έχει ρήτρα αποχώρησης έναντι 500 χιλιάδων ευρώ στο συμβόλαιό του.

Ο κορυφαίος παίκτης της φετινής σεζόν, δεν δείχνει να έχει πρόθεση να αποχωρήσει πάντως, όμως δεν θα ήταν κακή κίνηση από πλευράς ΚΑΕ να τον εξασφαλίσει και για ακόμα περισσότερα χρόνια με αναπροσαρμογή συμβολαίου.


Στόχος 3+1 προσθήκες


Πάμε και στο πιο ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του σχεδιασμού της νέας σεζόν, που είναι οι μεταγραφικές προσθήκες που θα γίνουν. Μιλήσαμε για τις προϋποθέσεις που μπορεί να κρατήσουν ή να φέρουν κάποιους Έλληνες παίκτες στο ΣΕΦ την νέα σεζόν, όμως οι προοπτικές επιτυχίας, θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους που θα αποκτηθούν στις θέσεις που «πόνεσε» περισσότερο φέτος η ομάδα. Κατά γενική ομολογία, αυτές είναι στα γκαρντ και στην θέση του σέντερ. Ο κόουτς Μπαρτζώκας δήλωσε πως οι παίκτες που θα έρθουν δεν θα είναι «στοιχήματα» τύπου Χάρισον και Έλις, αλλά θα είναι παιγμένοι στην Ευρωλίγκα.

Στο μυαλό του λοιπόν είναι να προσθέσει στο ρόστερ δύο γκαρντ τουλάχιστον. Έναν πλέι μέικερ δίπλα στον Σλούκα και έναν σούτινγκ γκαρντ. Με χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν στον 31χρονος παίκτη, πάνω στον οποίο θα «χτιστεί» η ομάδα την νέα σεζόν. Από τον πλέι μέικερ ζητούμενο θα είναι η δημιουργία, αλλά και κάποιες αμυντικές αρετές και από το «2άρι» το σκορ. Ήδη όπως έχουμε αναφέρει στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM έχουν γίνει προσεγγίσεις στους Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, Τάιλερ Ντόρσεϊ, ενώ στην λίστα υπάρχουν και οι Τζόρνταν Λόιντ (πολύ δύσκολη περτίπτωση), Κόρεϊ Γουόλντεν, αλλά και άλλοι παίκτες τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.



Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποκτηθεί και τρίτος περιφερειακός με βασικό του αυτού να είναι το καλό μακρινό σουτ (τύπου Μάρκους Έρικσον, Ράιαν Μπρόκχοφ) και ίσως να μπορεί να «ακουμπάει» και κάποια λεπτά στο «3». Αυτή η προσθήκη, μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν ο ένας εκ των γκαρντ που θα αποκτηθεί είναι ο Ντόρσεϊ, ο οποίος κατέχει ελληνικό διαβατήριο και δεν πιάνει θέση ξένου, σε περίπτωση πάντα που ο Ολυμπιακός θα παίζει και στο πρωτάθλημα. Θα εξαρτηθεί βέβαια σε μεγάλο βαθμό και από την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη, καθώς αν συνεχίσει, από την στιγμή που υπάρχει και ο ΜακΚίσικ, θα δημιουργηθεί υπεραριθμία στην περιφέρεια.

Η σίγουρη τρίτη προσθήκη που θα γίνει, είναι αυτή του σέντερ που θα πλαισιώσει τον Χασάν Μάρτιν. Έχει εξεταστεί ήδη η πολύ καλή περίπτωση του Αυστραλού, Τζοκ Λαντέιλ, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι στην Ζαλγκίρις, όμως υπάρχουν στην λίστα και άλλες περιπτώσεις που να έχουν πιο αμυντικογενή στοιχεία και να ταιριάζουν περισσότερο στο πλάνο του κόουτς Μπαρτζώκα. Ο Λαντέιλ, θα ήταν ιδανική περίπτωση αν αποκτιόνταν παράλληλα κάτι πιο «βαρύ» και δυναμικό στο «4»-«5» αντί του Ζαν Σαρλ, όμως ο τίμιος αγωνιστικά Γάλλος δείχνει να έχει κερδίσει οριστικά την παραμονή του και την νέα σεζόν.

Οι πρώτες σκέψεις λοιπόν έχουν γίνει, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται οριστικές, καθώς εκτός του ότι υπάρχουν πολλά «αν» και «εφόσον», τα δεδομένα αλλάζουν σε έναν μεταγραφικό σχεδιασμό. Στόχος πάντως του Ολυμπιακού είναι να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να παρουσιαστεί πιο έτοιμος, ανταγωνιστικός, έμπειρος και καλύτερος μπασκετικά, για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του την νέα πολύ κρίσιμη για αυτόν σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x