Παλαιότερες

Περιμένει τον Σουφλιά προτού μιλήσει (Sportday / Βασίλης Σαμπράκος)

Ο Νικολαΐδης περιμένει ακόμα την καθοριστική συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά φαίνεται ότι αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια, είτε λάβει απάντηση είτε όχι στο αίτημα για την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή γηπέδου

Το «ελπίζω ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε νέα», που είχε πει ο Ντέμης Νικολαΐδης στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δώσει την ελπίδα ότι με το «καλημέρα» του 2006 θα υπήρχε σημαντική εξέλιξη στο θέμα που καίει την ΑΕΚ, το γηπεδικό. Το «θα μιλήσω την ερχόμενη εβδομάδα», που είπε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΠΑΕ, έδωσε την εντύπωση ότι έχει βρει πλέον τη λύση και φτάνει στο σημείο να την αποκαλύψει. Μια σειρά από πληροφορίες όμως οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Νικολαΐδης δεν έχει ακόμα λύση στα χέρια του. Προοπτική λύσης μπορεί να έχει, αλλά κι αυτή δεν βρίσκεται στα χέρια του, αλλά σε αυτά του Γιώργου Σουφλιά.

Ο Νικολαΐδης δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στο αίτημα για την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή γηπέδου και εμπορικού κέντρου. Προτεινόμενες εκτάσεις έχουν συζητηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, εκτάσεις έχουν προκριθεί, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει απαντήσει δεσμευτικά ούτε «ναι» ούτε «όχι». Για την ακρίβεια, ο Νικολαΐδης και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ έχουν μείνει χωρίς απάντηση, την οποία ήλπιζαν ότι θα είχαν λάβει από τον υπουργό από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τους μετόχους της ΠΑΕ να ποντάρουν πάνω σε δύο εκτάσεις, μία εκ των οποίων βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Λιοσίων (πιθανότατα αυτή του ΟΔΔΥ). Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν έχουν λάβει απάντηση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Η τελευταία συνάντηση του Νικολαΐδη με τον Σουφλιά μπροστά σε τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες έγινε στις 11 Ιουλίου. Εκτοτε λέγεται ότι υπήρξαν ορισμένες ακόμα παρασκηνιακές συναντήσεις. Το τελευταίο τετράμηνο όμως δεν υπήρξε καμιά τέτοια συνάντηση που να έγινε αντιληπτή. Δεδομένου ότι ο Νικολαΐδης προανήγγειλε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος, σημαίνει ότι περιμένει την κρίσιμη συνάντηση από μέρα σε μέρα ή ότι αποφάσισε να μην περιμένει. Στην πρώτη περίπτωση, στη συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις και θα μιλήσει για έκταση. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτό που θα κάνει θα είναι να ενημερώσει επιτέλους για τις κινήσεις του και το περιεχόμενο των επαφών του με τους πολιτειακούς παράγοντες, ώστε να μάθει ο κόσμος αν και τι περιμένει η ΑΕΚ από την κυβέρνηση.

Η τελευταία αναφορά του Γιώργου Σουφλιά στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, σε μια από τις τοποθετήσεις του σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, δίνει την εντύπωση ότι η κυβερνητική πρόθεση είναι να ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΑΕ. Πρόθεση που επιβεβαιώνεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού. Οι προθέσεις όμως δεν αρκούν. Και επειδή ο Νικολαΐδης έκανε μία φορά το λάθος να εμπιστευθεί πρόθεση πολιτικού και εκτέθηκε («εξελίξεις τον Ιανουάριο»), πολύ δύσκολα θα επαναλάβει το λάθος. Αν δεν μάθει κάποιο ουσιαστικό νέο από την κυβέρνηση, ο Νικολαΐδης λογικά δεν θα κάνει ούτε το λάθος να αοριστολογήσει ούτε το λάθος να σιωπήσει και πάλι.

Η σιωπή

Ο Νικολαΐδης συνειδητά επέλεξε να βαδίσει στον δρόμο της σιωπής στο θέμα του γηπέδου, με την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να μιλήσει δημόσια μόνο όταν θα ήταν σε θέση να αποκαλύψει έκταση, σχέδιο και εγγυημένο πλάνο χρηματοδότησης. Και τώρα πληρώνει το διπλό κόστος της λανθασμένης αυτής επιλογής. Η μάζα των φίλων της ΑΕΚ έχει κουραστεί να περιμένει δίχως να μαθαίνει. Και επειδή θυμάται ότι το στάδιο Καραϊσκάκη γκρεμίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα από το στάδιο της ΑΕΚ και σήμερα ο Ολυμπιακός διανύει τη δεύτερη σεζόν στην ολοκαίνουργια έδρα του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός περιμένει μια νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει έργα κατασκευής, η απογοήτευση μεγαλώνει και αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης.

Το δεύτερο κομμάτι του κόστους της σιωπής είναι αυτό που αφορά στις προσδοκίες των ΑΕΚτσήδων. Εχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Νικολαΐδης έχει στα χέρια του ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο. Δηλαδή ότι έχει βρει αυτόν που θα βάλει τα χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου, ότι έχει βρει αυτόν που θα το χτίσει και το μόνο που λείπει είναι μια έκταση για να... προσγειωθεί η νέα έδρα. Η ΑΕΚ κλείνει τρία χρόνια άστεγη και, όπως είναι απόλυτα λογικό, ο ΑΕΚτσής θέλει και ελπίζει να ακούσει ότι το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό. Ακόμα κι αν εξασφαλίσει αύριο το «ναι» του ΥΠΕΧΩΔΕ για μια συγκεκριμένη έκταση, η ΠΑΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία που υπό ιδανικές συνθήκες θα τη φέρει μπροστά στην κορδέλα των εγκαινίων έπειτα από -το λιγότερο- τρία χρόνια.

Ο Νικολαΐδης και οι συνεργάτες του έχουν κάνει επαφές για τη χρηματοδότηση και για τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Οσο όμως δεν παίρνει το «Ο.Κ.» για να προχωρήσει με δεδομένη μια έκταση, χάνει πολύτιμο χρόνο. Διότι όσο δεν γνωρίζει την έκταση η ΠΑΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της ετοιμασίας. Δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και δεν μπορεί να ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Lambert Smith Hampton Γιάννη Περωτή (σύμβουλος της ΠΑΕ επί του θέματος) να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που αφορούν στην κάλυψη του προϋπολογισμού εκτέλεσης του έργου. Οσο δεν «παίρνει» έκταση από τον Σουφλιά, η ΠΑΕ δεν έχει τίποτα στα χέρια της: ούτε τον χώρο ούτε τα σχέδια ούτε τα χρήματα. Και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν το γήπεδο (υπό ιδανικές συνθήκες) έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.

Νέα Φιλαδέλφεια

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν ανθρώπους που λειτουργούσαν για λογαριασμό της ΠΑΕ να επιδόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο σε επαφές με ζητούμενο την εξεύρεση πλάνου χρηματοδότησης για την κάλυψη του προϋπολογισμού ανέγερσης γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν κατέστη όμως δυνατό να αποκαλυφθεί αν αυτές οι επαφές είχαν παραγγελθεί από τον Νικολαΐδη ή από κάποιο μέλος της ομάδας του που επιχείρησε να διαπιστώσει αν είναι δυνατό να βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη του προϋπολογισμού, ώστε να του παρουσιάσει εκ των υστέρων σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου στην έκταση της ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x