Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Και η Παναχαϊκή στο μνημόνιο; Ε, όχι δα...

Στην αρχή δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι το μακρύ χέρι των Γιούνκερ-Τρισέ είναι δυνατόν να έχει απλωθεί μέχρι τα οικονομικά των ΠΑΕ της Πάτρας, διαβάζοντας ωστόσο την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναχαϊκή αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σκεπτικισμό.

Στην αρχή δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι το μακρύ χέρι των Γιούνκερ-Τρισέ είναι δυνατόν να έχει απλωθεί μέχρι τα οικονομικά των ΠΑΕ της Πάτρας, διαβάζοντας ωστόσο την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναχαϊκή αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σκεπτικισμό. Σ’ αυτήν περιγράφονται μεταξύ άλλων ποδοσφαιριστές που ζουν σε «πολυτελή σπίτια», ανακοινώνονται δύο λύσεις συμβολαίων (Λουτσιάνο - Κορδονούρης), πρόστιμο 1000 ευρώ σε όλα τα μέλη της αποστολής που αγωνίστηκε εναντίον του Πλατανιά και μείωση 50% στους υψηλόμισθους παίκτες.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, βρισκόταν στο τέλος της ανακοίνωσης -και συγκεκριμένα στο σημείο 5- το οποίο ανέφερε ότι «Από σήμερα όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Παναχαϊκή θα κατοικούν ανά δυάδες και κανείς δεν θα έχει ανεξάρτητο σπίτι». Σ’ αυτό το σημείο, ο βιαστικός αναγνώστης θα συμπεράνει ότι, με την τελευταία αυτή απόφαση, φτάνουμε -από οικονομικής πλευράς- στο σημείο χωρίς επιστροφή. «Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;», θα σκεφτεί, «λες να φτάσουν στο σημείο να βγάζουν όλη τη σεζόν, προπόνηση κι αγώνες, με ένα μόνο ζευγάρι παπούτσια;».

Αυτός είναι ένας τρόπος ερμηνείας των πραγμάτων, όχι όμως ο μοναδικός. Μολονότι ζούμε σε εποχή κρίσης, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όλες οι αποφάσεις που μοιάζουν να σχετίζονται με οικονομικές περικοπές, στοχεύουν όντως σ’ αυτό. Γιατί δηλαδή το «σημείο 5» να μην αναφέρεται στην απόπειρα της διοίκησης της ΠΑΕ για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές; Παράλογο; Καθόλου. Από το να μένουν μόνοι (ενίοτε και μπάκουροι) ο καθένας στο σπίτι του και να κάθονται να παίζουν με τις ώρες PS3 ή να περιηγούνται μέχρι να νυστάξουν στο Ίντερνετ, δεν είναι χίλιες φορές καλύτερο να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου; Δεν είναι «μείωση» η συγκατοίκηση, ευλογία είναι όταν ξέρεις πως να τη διαχειριστείς. Σαν τους πολεμιστές της αρχαιότητας, οι παίκτες έχουν από την πλευρά τους την ανάγκη να ριζώσουν δεσμούς με τους συμπαίκτες τους, γιατί έτσι θα γίνουν περισσότερο «ομάδα», που είναι και το τελικό ζητούμενο. Μόνο έτσι, και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προπονητές το ξέρουν καλά, θα δημιουργηθεί αναμεταξύ τους η διάθεση αυτή της ενδογηπεδικής «θυσίας», που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, ανάμεσα στην άνοδο και την παραμονή.

Κάθε άνθρωπος του ποδοσφαίρου έχει τις δικές του τακτικές. Μέχρι σήμερα, οι συνηθέστερες είναι οι παίκτες να «μαντρώνονται» πριν από «κρίσιμα παιχνίδια», να τρώνε μαζί, να παρακολουθούν ομαδικά ομιλίες και διάφορα άλλα «στρατιωτικού τύπου». Εφόσον η «ανάγνωσή» που κάναμε στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναχαϊκή είναι η σωστή, νέα, χρηστά ήθη και έθιμα εισάγονται στο πολύπαθο ποδόσφαιρό μας. Κι αυτή, η φρέσκια ερμηνεία του «η ισχύς εν τη ενώσει» που επικεντρώνεται στον ανθρώπο-πρωταγωνιστή να είναι ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος του καινούριου ελληνικού ποδοσφαιρικού πολιτισμού, που τόσα χρόνια λαχταρά η ψυχή μας.

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x