Fight Club - Στα χαρακώματα

FC:Αν πάει έτσι το πράγμα, θα βαρεθεί κάποια στιγμή κι ο Μαρινάκης

Στον Παναθηναϊκό ψάχνουν για αγοραστή, επενδυτές, Πρόεδρο και ρωτάνε αυτούς που έφυγαν αν σκέφτονται να γυρίσουν ή τουλάχιστον αν είναι διατεθειμένοι να βάζουν χρήματα ακόμα και εκ του μακρόθεν.Στην ΑΕΚ, ενόψει του Διαχειριστικού Ελέγχου, που θα αποκαλύψει πού πήγαν τα λεφτά, αν υπήρξε κακοδιαχείριση, ρεμούλα, κλοπή κι από ποιους, έχουμε ήδη συνέντευξη του κ. Παππά και γραπτή δήλωση του Ντέμη Νικολαΐδη. Στον ΠΑΟΚ, περιμένουν τους Άραβες, για να δουν όλοι μαζί το περιβόητο business - plan.

Στον Παναθηναϊκό ψάχνουν για αγοραστή, επενδυτές, Πρόεδρο και ρωτάνε αυτούς που έφυγαν αν σκέφτονται να γυρίσουν ή τουλάχιστον αν είναι διατεθειμένοι να βάζουν χρήματα ακόμα και εκ του μακρόθεν. Η πλάκα είναι ότι όλοι λένε «όχι» στον γυρισμό, αλλά «βεβαίως» στο να βάζουν όσα χρήματα τους αναλογούν. Μόνο που το πρόσφατο παρελθόν, μας έχει δείξει ότι τα λόγια είναι τζάμπα, σε αντίθεση με τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, τις χορηγίες και όλα αυτά τα πράγματα που απαιτούν πολλά ευρώ: η χορηγία των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη είναι προς το παρόν ένα άπιαστο όνειρο, σε προηγούμενες αυξήσεις συμμετείχαν κάποιοι και άλλοι όχι, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ζήτησε να του επιστραφούν χρήματα διότι ένιωσε ότι τον εξαπάτησαν, ενώ με τόσα «ήξεις - αφήξεις» του Ανδρέα Βγενόπουλου, την πρόσφατη τοποθέτησή του, ότι δηλαδή θα συμμετάσχει στις επόμενες αυξήσεις με το ποσό που του αναλογεί βάσει ποσοστού, δεν ξέρω πόσοι την παίρνει τοις μετρητοίς. Και η μόνη περίπτωση για να γίνει μεταγραφή ή έστω δανεισμός παίκτη τον Γενάρη, είναι να μας «κάνει τη χάρη» ο Ζιλμπέρτο Σίλβα να αποχωρήσει και να μας γλιτώσει από περίπου 1,5 ευρώ (μαζί με την Εφορία) που έχει λαμβάνειν μέχρι το καλοκαίρι.

Στην ΑΕΚ, ενόψει του Διαχειριστικού Ελέγχου, που θα αποκαλύψει πού πήγαν τα λεφτά, αν υπήρξε κακοδιαχείριση, ρεμούλα, κλοπή κι από ποιους, έχουμε ήδη συνέντευξη του κ. Παππά και γραπτή δήλωση του Ντέμη Νικολαΐδη. Έχουμε συγκλονιστικά στοιχεία για καθαρίστριες που πήραν εταιρικά κινητά κι έβαλαν μέσα την ΠΑΕ τουλάχιστον 12 πάγια, για μεταγραφές που κάποιοι επέβαλαν και μεταγραφές που άλλοι άσκησαν βέτο και δεν έγιναν. Για φανέλες που αγοράστηκαν, για φανέλες που δεν υπήρχαν, για παίκτες που κόστισαν πολλά, για άλλους που ενώ υπήρχε πρόταση να φύγουν, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ΠΑΕ, για προπονητές που κακώς ήρθαν κι ακόμα πιο κακώς έφυγαν. Είχαμε πολλά και διάφορα και θα έχουμε ακόμα περισσότερα, διότι εδώ, όπως και στον Παναθηναϊκό, το βασικό θέμα είναι τα λεφτά. Αυτά που χάθηκαν κι αυτά που δεν υπάρχουν, αφού πέραν του οράματος για επιστροφή του Μελισσανίδη, κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να βάλει φράγκο τσακιστό πλέον. Και η μόνη περίπτωση να πάρει παίκτη η ΑΕΚ το Γενάρη, είναι να χρησιμοποιήσει τα κονέ του στην ισπανική αγορά ο Χιμένεθ και τα δικά του στην ισλανδική ο Γκρέταρσον, για κανέναν φτηνό δανεικό ή τζάμπα ελεύθερο.

Στον ΠΑΟΚ, περιμένουν τους Άραβες, για να δουν όλοι μαζί το περιβόητο business - plan, αλλά επειδή οι μπίζνες των ανθρώπων αυτών είναι πρωτίστως στην Χαλκιδική και τα resorts, αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες εκεί, δεν θα προχωρήσουν και στον ΠΑΟΚ. Κι αν δεν έρθουν τα πετροδολάρια, δεν μπορεί να κουνηθεί φύλλο: κανείς άλλος δεν υπάρχει που να θέλει να βάλει χρήματα και κανένας παίκτης που έχει ενημερωθεί να φύγει, δεν φαίνεται διατεθειμένος να πετάξει στα σκουπίδια το συμβόλαιό του και να φύγει χωρίς να αποζημιωθεί ή να βρει κάπου αλλού ένα παρόμοιο συμβόλαιο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίζει μόνος του στην πιάτσα. Έβαλε λεφτά το καλοκαίρι, πολλά λεφτά για την ακρίβεια, για να πάρει την ΠΑΕ, το μισό «Καραϊσκάκης», για να πληρώσει χρέη, για να φέρει ποδοσφαιριστές. Έβαλε ενδεχομένως περισσότερα κι απ’ όσα χρειάζονταν, διότι περίμενε ότι αλλιώς θα είναι το παιχνίδι και πιο ισχυρός ο Παναθηναϊκός. Κι είναι κι ο μόνος που συνεχίζει να βάζει: για τον Μανιάτη έδωσε λεφτά, για τον Κουμόρτζι τώρα ή το καλοκαίρι θα κάνει το ίδιο, κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθεί η ρήτρα αγοράς του Μιραλάς και να γίνουν άλλα δυο - τρία πράγματα που θα ζητήσει ο προπονητής και θα επιτάσσουν οι συνθήκες.

Αλλά πόσο θα αντέχει να χώνει λεφτά κι ο Μαρινάκης; Και πόσο θα έχει την όρεξη να βάζει, όσο δεν έχει εγχώριο ανταγωνισμό; Αν μπορεί να βγαίνει πρώτος και να παίρνει τα χρήματα του Champions League χωρίς να πολυξοδεύεται, για να κάνει σιγά - σιγά απόσβεση αυτών που έβαλε το καλοκαίρι, δεν θα έχει λόγο να σκορπάει χρήμα με τη σέσουλα, εκτός από μια καλή κίνηση (και αν...) κάθε καλοκαίρι, για να «ζεσταίνει» τα διαρκείας και τα ξεσηκώνει τα κόκκινα πρωτοσέλιδα. «Και μετά το Λύκειο, τι»; Αν κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως κι ο Σωκράτης Κόκκαλης στα χρόνια της παντοκρατορίας του Ολυμπιακού και της παρουσίας του κάθε χρόνο στους ομίλους, δεν καταφέρει να αξιοποιήσει τα χρήματα του Champions League για να ανέβει ένα σκαλοπάτι η ομάδα, αν παραμείνει η «ψύχωση» να παίρνουμε πρωτάθλημα και κύπελλο και να «κερδίζουμε τον πελάτη», θα βαρεθεί κι εκείνος κι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, που θα δει το ίδιο έργο σε πολλοστή επανάληψη, από άλλον «σκηνοθέτη».

«Και φταίει ο Μαρινάκης που δεν έχουν οι άλλοι λεφτά;» Σε καμία περίπτωση. Δεν είναι δικό του πρόβλημα, ούτε έχει καμιά υποχρέωση να τους δανείσει για να νοστιμίσει το πράγμα. Αλλά για να χορέψεις τανγκό θέλει δυο και για να παίξεις χαρτιά, επιτραπέζια ή να πιεις ένα μπουκάλι κρασί, θέλει ακόμα μεγαλύτερη παρέα. Αλλιώς, δεν έχει πλάκα.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x