Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Αν ο Μπουσκέτς είχε δικηγόρο τον Μουρίνιο

Όχι τον ίδιο φυσικά, αλλά έναν δικηγόρο «τύπου Μουρίνιο». Έναν «ελληναρά», δηλαδή, που θα πέταγε με τη μία τις προσωπικές του ευθύνες από πάνω του, θα είχε μία δικαιολογία έτοιμη για όλα και με γαρνιτούρα τις νομικές του γνώσεις θα προσπαθούσε να καταφέρει αυτό που μόνο τέτοιου χαρακτήρα δικηγόροι και ζωγράφοι μπορούν: Να κάνει το άσπρο μαύρο.

Όχι τον ίδιο φυσικά, αλλά έναν δικηγόρο «τύπου Μουρίνιο». Έναν «ελληναρά», δηλαδή, που θα πέταγε με τη μία τις προσωπικές του ευθύνες από πάνω του, θα είχε μία δικαιολογία έτοιμη για όλα και με γαρνιτούρα τις νομικές του γνώσεις θα προσπαθούσε να καταφέρει αυτό που μόνο τέτοιου χαρακτήρα δικηγόροι και ζωγράφοι μπορούν: Να κάνει το άσπρο μαύρο.

Αν λοιπόν ο Μπουσκέτς, που κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 11 των πειθαρχικών κανονισμών της ΟΥΕΦΑ περί «ευθείας ρατσιστικής προσβολής», εξαιτίας του χαρακτηρισμού «μαϊμού» που απηύθυνε στον Μαρσέλο της Ρεάλ, προλάβαινε μέχρι την Κυριακή (οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεσή του) να βρει έναν τέτοιο τύπο, θα τον καθοδηγούσε με τέτοιο τρόπο ώστε η απολογία του τελικά να πηγαίνει μέσες-άκρες ως εξής:

«Κύριοι δικαστές, παρουσιάζομαι μπροστά σας ταπεινά, εγώ ο Σέρχιο ο Μπουσκέτς, το 23χρονο μειράκιο από το Σαμπαντέλ της Καταλονίας. Οι περισσότεροι από εσάς πιθανώς να με έχετε δει να αγωνίζομαι, είτε με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα είτε τιμώντας τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας την τελευταία τριετία. Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι και ο πατέρας μου, Κάρλες, υπήρξε τερματοφύλακας της “Μπάρσα” τη δεκαετία του ‘90. Παρακολουθώντας τον από μικρό παιδί να υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση τα γκολπόστ της αγαπημένης μου ομάδας, πήρα μια απόφαση ζωής: ότι δεν θα διστάσω ποτέ, ανεξαρτήτως κόστους, να βάλω τα στήθια μου μπροστά για να λάμψει η αλήθεια».

«Κύριοι δικαστές, μ’ αυτή την αρχή μεγάλωσα και αυτή κρατάω στην καρδιά και το μυαλό μου ως φυλαχτό μέχρι και σήμερα. Και στέκομαι εδώ μπροστά σας, κοιτάζοντάς σας απευθείας στα μάτια γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω. Οι κύριοι κατήγοροι της Ρεάλ με έσυραν ως εδώ για να με ταπεινώσουν, προσάπτοντάς μου το αμάρτημα ότι δήθεν απηύθυνα ρατσιστικό χαρακτηρισμό στον καλό συνάδελφο Μαρσέλο Βιεϊρά ντα Σίλβα Ζούνιορ, παρομοιάζοντάς τον με συγκεκριμένη υποκατηγορία ανθρωποειδούς πιθήκου. Λένε μάλιστα ότι έβαλα και το χέρι μου μπροστά στο στόμα, για να μη με δουν οι υπόλοιποι. Ουδέν αναληθέστερον τούτου! Παρότι γνωρίζω ότι έχετε στη διάθεσή σας το σχετικό βίντεο στο οποίο βασίστηκε η εις βάρος μου κατηγορία, φοβάμαι πως έχετε προσπεράσει ελαφρά τη καρδία το πιο σημαντικό, την ουσία της υπόθεσης: Ποια είναι η επίμαχη λέξη, για την οποία βρίσκομαι σήμερα στο εδώλιο; “Momo”, σωστά; Μόνο που η συγκεκριμένη λέξη δεν χρησιμοποιείται μόνο υποτιμητικά για να παρομοιάσει κάποιον με “μαϊμού”, αλλά είναι επίσης και παγκοσμίως γνωστή ιταλική εταιρία, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή αξεσουάρ αυτοκινήτων. “Momo design” είναι η πλήρης ονομασία της, και βγαίνει από το “Moretti-Monza”. Και ποια είναι η αλήθεια, κύριοι δικαστές; Στη διάρκεια του επίμαχου αγώνα, ο Μαρσέλο με πλεύρισε κάποια στιγμή και με ρώτησε από που μπορεί να προμηθευθεί ένα “μπάνικο” τιμόνι για το καινύριο του σπορ αυτοκίνητο. “Θα το σκεφτώ”, του είπα, “και θα σου πω αργότερα”. Στη φάση που με έπιασε η κάμερα, του έδινα απλά την απάντηση! “Momo”, του κάνω, “εγγύηση! Μην το ψάξεις παραπέρα...”. Κι αυτό είναι όλο».

«Κύριοι δικαστές, τα νέα στοιχεία που φέρνω στο φως είναι κατά τη γνώμη μου αδιάσειστα. Πρόκειται καθαρά περί παρεξήγησης. Το αυτό θα μπορούσε να βεβαιώσει και ο ίδιος ο Μαρσέλο ο οποίος -θέλω να πιστεύω- παραμένει σιωπηλός γιατί έχει πέσει θύμα εκβιασμού από την ίδια του την ομάδα, η οποία δεν μπορεί να χωνέψει τον “ρούμπο” του Τσάμπιονς Λιγκ και ψάχνει τρόπο να μας εκδικηθεί. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να αποκαλύψω με αυτό τον άκομψο τρόπο το ποιόν τους, αλλά πρέπει να υπερασπιστώ κάπως τον εαυτό μου. Παρόλα αυτά δηλώνω ενώπιόν σας ρητώς και κατηγορηματικώς ότι μετά την αθώωσή μου δεν προτίθεμαι να κυνηγήσω τους συκοφάντες για δυσφήμιση του ονόματός μου, αλλά θα αρκεστώ σε μια απλή δημόσια επανορθωτική δήλωση. Είμαι μεγάλη καρδιά εγώ, γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x