Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ο Μπολτ στη ManU; Γιούπι, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας!

Αν το 99% των ανθρώπων που δεν επαγγέλονται ποδοσφαιριστές έβγαιναν μπροστά στην κάμερα του BBC και δήλωναν -με απόλυτη σοβαρότητα και χωρίς ίχνος διάθεσης αστεϊσμού- ότι «είναι αρκετά καλοί για να παίξουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επειδή “είναι γρήγοροι και έχουν και κάποιες ικανότητες”» και ότι «θα σκεφτούν σοβαρά μετά το τέλος της τωρινής ενασχόλησής τους να κάνουν μια τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιρική στροφή στην καριέρα τους», οι μανάβηδες θα ξεπουλούσαν όλα τα καφάσια με τις ντομάτες τους.

Αν το 99% των ανθρώπων που δεν επαγγέλονται ποδοσφαιριστές έβγαιναν μπροστά στην κάμερα του BBC και δήλωναν -με απόλυτη σοβαρότητα και χωρίς ίχνος διάθεσης αστεϊσμού- ότι «είναι αρκετά καλοί για να παίξουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επειδή “είναι γρήγοροι και έχουν και κάποιες ικανότητες”» και ότι «θα σκεφτούν σοβαρά μετά το τέλος της τωρινής ενασχόλησής τους να κάνουν μια τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιρική στροφή στην καριέρα τους», οι μανάβηδες θα ξεπουλούσαν όλα τα καφάσια με τις ντομάτες τους εν ριπή οφθαλμού.

Αμέσως μετά, δε, το σημείο όπου θα στεκόταν ο πρωταγωνιστής των δηλώσεων, θα θύμιζε σκηνικό από γύρισμα ταινίας σπλάτερ λόγω των ρίψεων.

Ο Ουσέιν Μπολτ, που όντως είπε αυτές τις κουβέντες, προφανώς ανήκει στο 1% αυτών που τους παίρνουν οι δημοσιογράφοι στα σοβαρά, είτε από επαγγελματική ευσυνειδησία, είτε υποκύπτοντας στην αμηχανία της στιγμής, είτε επειδή σκέφτονται ότι «ωραία, βγάλαμε ψωμάκι και σήμερα με τον γραφικό». Ό,τι και να ισχύει, η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι αυτό που είπε ο Τζαμαϊκανός μπορεί όντως να γίνει πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο διάσημος αθλητής στίβου στον κόσμο στα 25 του. Σε πέντε χρονάκια θα έχει καταρρίψει τόσες φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 και θα έχει μπουκώσει τόσο πολύ το λογαριασμό του με χρήματα, που θα έχει βαρεθεί τη ζωή του. Γιατί λοιπόν να μη στηθεί μια πολύ ωραία συνεργασία, επ’ αμοιβαία ωφέλεια;

Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, και σίγουρα θα συμβαίνει ακόμη περισσότερο σε μια πενταετία από τώρα, οι ΠΑΕ σε όλο τον κόσμο ψάχνουν τρόπους να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, σε μια προσπάθεια να ανοιχτούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αγορές. Άλλες το κάνουν προσεταιριζόμενες «διάσημους άρρενες φιλάθλους» για να απευθυνθούν λ.χ. στα γκομενάκια. Η Περούτζια είχε κάποτε στο ρόστερ της τον γιο του Καντάφι -ο οποίος μπορεί να πέρασε και να μην ακούμπησε, αλλά το «μπικικίνι» έπεφτε προφανώς μια χαρά. Η ίδια η Μάντσεστερ αγόρασε το 2005 τον Γκι-Σουν Παρκ και έκανε Νοτιοκορεάτες και λοιπούς Ασιάτες να συνωστίζονται για να γίνουν πελάτες της. Αν οι υπεύθυνοι του διαφημιστικού σχεδιασμού της μελετήσουν και συμπεράνουν ότι ο Μπολτ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε mega-deal για την ομάδα, τι ή ποιος θα σταματήσει την «κολεγιά» τους;

Ελάχιστη σημασία (θα) έχει αν και πότε ο Μπολτ θα αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα. Οι συμφωνίες με διαφημιστές, οι χορηγίες και η μιντιακή υστερία που θα ακολουθήσει υπεραρκούν για να αποφέρει μια τέτοια κίνηση υπέρογκα κέρδη. «Και το αγωνιστικό;», θα πείτε. Ποιος το χε... το αγωνιστικό. Αν η ιστορία αυτή προχωρήσει στο στάδιο εφαρμογής της, ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε πικραμένο: ο Κριστιάνο θα ζητήσει συμβόλαιο από τους Ντάλας Μάβερικς «επειδή θα ελίσσεται σαν χέλι ανάμεσα στους αμυντικούς», ο Λεμπρόν θα κλείσει πενταετές με τη Μπαρτσελόνα «επειδή έχει καλό άλμα και θα παίρνει όλες τις κεφαλιές» και ο Νάνι θα τρέξει στους Ολυμπιακούς του 2016 με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 της Πορτογαλίας επειδή «είναι σφαίρα ο άτιμος». Α ρε Ουσέιν, τι δρόμους σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης άνοιξες χωρίς να το ξέρεις... Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές.

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x