Μιχάλης Τσόχος

Ίσως το τελευταίο καλοκαίρι του Βενγκέρ

Η φετινή σεζόν ήταν η πρώτη για τον Γάλλο προπονητή που αμφισβητήθηκε τόσο ανοικτά και τόσο έντονα μετά από 15 χρόνια στην Αρσεναλ που όλοι μα όλοι από τους ιδιοκτήτες μέχρι τον τελευταίο οπαδό της ομάδας το μόνο που έλεγαν για τον Αλσατό τεχνικό ήταν «Ο Βενγκέρ ξέρει».

Του Μιχάλη Τσόχου

Η φετινή σεζόν ήταν η πρώτη για τον Γάλλο προπονητή που αμφισβητήθηκε τόσο ανοικτά και τόσο έντονα μετά από 15 χρόνια στην Αρσεναλ που όλοι μα όλοι από τους ιδιοκτήτες μέχρι τον τελευταίο οπαδό της ομάδας το μόνο που έλεγαν για τον Αλσατό τεχνικό ήταν «Ο Βενγκέρ ξέρει».

Από αυτό το μόνιμο μότο 15 ετών για τον Αρσεν περάσαμε στο φετινό που ουκ’ ολίγες φορές μετατράπηκε σε «Ο Αρσέν φταίει». Ο έκτος συνεχόμενος χρόνος όπου η Αρσεναλ δεν κατάφερε να κατακτήσει κανένα τίτλο κάθισε βαρύς στο στομάχι των απανταχού «κανονιέρηδων» οι οποίοι άρχισαν να αμφισβητούν ανοικτά το σχέδιο με τα ταλαντούχα μωρά που κάποια στιγμή θα γίνουν άντρες και θα τα πάρουν όλα. Τελικά τα… μωρά έγιναν άνδρες και είτε έφυγαν για άλλες μεγάλες ομάδες είτε έμειναν αλλά τίτλους δεν γεύτηκαν.

Το φετινό καλοκαίρι είναι το δυσκολότερο από οποιοδήποτε άλλο της καριέρας του Βενγκέρ στο Λονδίνο και ίσως να είναι και το τελευταίο του εκεί αν δεν τα καταφέρει. Πέρα από το γεγονός ότι ζει πια με το μαχαίρι στο λαιμό, έχει να αντιμετωπίσει και τρία πολύ μεγάλα προβλήματα που μπορούν να στείλουν την Αρσεναλ ακόμη πιο πίσω σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές της. Δεν του φτάνει ότι ψάχνει να βρει τουλάχιστον τρεις παίκτες έμπειρους για τη βασική ενδεκάδα, έχει και τρία πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της ομάδας, ο Φάμπρεγκας και ο Νασρί φαίνεται ότι μετρούν μέρες στο σύλλογο, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τον βασικό αριστερό μπακ των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Κλισί.

Η Αρσεναλ που θα παρουσιάσει ο Βενγκέρ λοιπόν την επόμενη σεζόν, εκτός του ότι πρέπει να παίξει καλά, να κερδίσει τίτλους, θα έχει να αντιμετωπίσει και κάτι πρωτόγνωρο για ομάδα Βενγκέρ. Θα πρέπει να αποκτήσει και ομοιογένεια. Διότι με νέο στόπερ με νέο αριστερό μπακ, με νέο οργανωτή παιχνιδιού, με νέα εξτρέμ και ενδεχομένως και σέντερ φορ, η οποία ομοιογένεια που ήταν όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο πλεονέκτημα της Αρσεναλ πάει περίπατο.

Χώρια που για να αντικαταστήσεις παίκτες όπως ο Φάμπρεγκας, ο Νασρί, ο Κλισί και να βάλεις και στην ομάδα πολύ καλό στόπερ, πολύ καλό φορ και πολύ καλό εξτρέμ θέλεις και πολύ χρήμα. Και όσο και αν οι εισπράξεις από τις πωλήσεις (αν γίνουν όλες των Φάμπρεγκας, Νασρί, Κλισί, Μπέντνερ, Ροζίτσκι) φτάσουν ή και ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ, για να βρει η Αρσεναλ έτοιμους αντικαταστάτες τους και μάλιστα όχι 17χρονους και 18χρονους, αλλά σε τέτοια ηλικία που να μπορούν να τις δώσουν τίτλο εδώ και τώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 με 130 εκατ. ευρώ. Τέτοιου είδους συναλλαγές και τέτοιου είδους μπάτζετ ο Βενγκέρ δεν χειρίστηκε ποτέ μα ποτέ στην καριέρα του και είναι αμφίβολο αν μπορεί να το κάνει και τώρα.

Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο Βενγκέρ θα ξεχάσει τις παραξενιές του και τις ιδιορρυθμίες του όσον αφορά τα χρήματα που πρέπει να παίρνει κάθε παίκτης και αν όντως πουλήσει τον Σεσκ στην Μπαρτσελόνα θα προσφέρει στο Νασρί συμβόλαιο που δεν προσέφερε ποτέ του σε παίκτη προκειμένου να τον πείσει να μείνει και να μην… ξηλωθεί τελείως ο κορμός του. Όπως και να έχει το φετινό καλοκαίρι έτσι όπως τα κατάφερε ο Αρσέν εκτός από πολύ δύσκολο ίσως να είναι και το τελευταίο του στην Αρσεναλ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x