Η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, η γυναίκα «θρύλος» του ελληνικού στίβου, «έφυγε» από τη ζωή στα 97 της τη Δευτέρα. Η Κύπρια πρωταθλήτρια υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, δια του προέδρου του Βασίλη Σεβαστή, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατό της και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η Λανίτου-Καβουνίδου ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία 12 ετών και τις πρώτες επιτυχίες της τις σημείωσε μετά από δύο χρόνια σε Παγκύπριους αγώνες, όταν κέρδισε στα 60 μέτρα, στο μήκος και στο ύψος. Καθοδηγούμενη από τον πατέρα της, Νίκο Λανίτη, που ήταν λάτρης του στίβου, έφτασε το 1931 στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές της και, από την πρώτη στιγμή, έκανε μεγάλη αίσθηση στους φιλάθλους της εποχής.

Σπούδασε οικονομικές, πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος για πολλά χρόνια στα 60μ, 100μ, 80μ εμπ., μήκος και ύψος με φορά και άνευ φοράς.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1936 στο Βερολίνο, συμμετέχοντας στα αγωνίσματα του στίβου. Ήταν, επίσης, παρούσα και στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1948 στο Λονδίνο, ενώ το 1950 στο φινάλε της καριέρας της έκανε και μία κούρσα στα 200 μέτρα.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έχει τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ για την τεράστια προσφορά της στον αθλητισμό, καθώς και από φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 14:00 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης