Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: «Δεν σε γουστάρουμε, ρε Νόιερ, πως το ‘λεν!»

Την 1η Ιουνίου Μπάγερν και Σάλκε ανακοίνωσαν από κοινού την μεταγραφή του Μάνουελ Νόιερ από τη δεύτερη στην πρώτη έναντι 18εκ. ευρώ. Στη διάρκεια του μήνα αυτού -και μέχρι την επίσημη παρουσίαση του, η οποία έγινε την 1η Ιουλίου- ο Γερμανός τερματοφύλακας έγινε στόχος επιθέσεων και ανηλεούς προβοκαρίσματος τόσο από οπαδούς της πρώην ομάδας του, όσο και από θερμόαιμους της νυν.

Την 1η Ιουνίου Μπάγερν και Σάλκε ανακοίνωσαν από κοινού την μεταγραφή του Μάνουελ Νόιερ από τη δεύτερη στην πρώτη έναντι 18εκ. ευρώ. Στη διάρκεια του μήνα αυτού -και μέχρι την επίσημη παρουσίαση του, η οποία έγινε την 1η Ιουλίου- ο Γερμανός τερματοφύλακας έγινε στόχος επιθέσεων και ανηλεούς προβοκαρίσματος τόσο από οπαδούς της πρώην ομάδας του, όσο και από θερμόαιμους της νυν.

Λαμβάνοντας την έκταση των διαμαρτυριών ως σοβαρή, η διοίκηση της Μπάγερν συναντήθηκε με εκπρόσωπους των οργανωμένων στις 2 Ιουλίου, σε συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης». Στο τέλος της όλοι οι παριστάμενοι Ultras δεσμεύθηκαν ότι «εφεξής θα αντιμετωπίζουν τον Νόιερ ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ομάδας και ότι θα του φέρονται με τον δέοντα σεβασμό». Αμ δε... Τέσσερις μέρες μετά, κατά τη διάρκεια φιλικού προετοιμασίας της Μπάγερν στο Τρεντίνο, μια μικρή ομάδα οπαδών έσπασε τη συμφωνία αναρτώντας στο γήπεδο απειλητικό πανό κατά του Νόιερ. Παρότι τις επόμενες ώρες άπαντες έκαναν προσπάθειες να ρίξουν τους τόνους, αποδίδοντας το επεισόδειο σε μεμονωμένη ομάδα η οποία «είναι πλέον persona non grata για την ομάδα», η ανησυχία για τυχόν επόμενη κίνηση εκ μέρους των «στραβωμένων» παρέμενε και, δυστυχώς, δεν άργησε να δικαιωθεί.

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι την Τρίτη το απόγευμα υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Νόιερ και εκπροσώπων των οπαδών της Μπάγερν από το «Sudtribune» («Νότιο Πέταλο»). Αντικείμενό της είχε το να ανακοινωθούν οι «5 απαγορεύσεις» του κώδικα συμπεριφοράς που οι οπαδοί απαιτούν να ακολουθήσει ο νεοαποκτηθείς τερματοφύλακας, ούτως ώστε «να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον». Οι απαγορεύσεις εν ολίγοις αφορούν το να μην τραγουδήσει ο Νόιερ κανένα σύνθημα της ομάδας, είτε από το μεγάφωνο ή μαζί με τους συμπαίκτες του, να μην πλησιάσει για κανένα λόγο -και ειδικά για πανηγυρισμό- το «Νότιο Πέταλο», να μην φιλήσει ποτέ το έμβλημα της Μπάγερν και να μη διανοηθεί να πετάξει τη φανέλα του στους οπαδούς. Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι οπαδοί τόνισαν ότι «εφόσον ο Νόιερ τα εφαρμόσει κατά γράμμα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαμαρτυρία εναντίον του στο μέλλον... αν και αυτό ισχύει και δεσμεύει μόνο εμάς, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε όλο τον κόσμο που θα βρίσκεται στο στάδιο».

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να παραδεχτούμε ότι α) τέτοιου είδους πράγματα δεν έχουμε δει ούτε κατά διάνοια στα μέρη μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις και β) ότι οι οπαδοί της Μπάγερν έχουν μεγάλη φαντασία, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι σχεδόν ποτέ δεν αστειεύονται, ειδικά με αυτά τα θέματα. Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον τι θα σκαρφιστούν σε περίπτωση που ο Νόιερ παραβεί ένα από τα σημεία της συμφωνίας τους. Διότι αν το επόμενο βήμα τους θα είναι να βγάλουν τον «Κώδικα συμπεριφοράς Μάνουελ Νόιερ vol.2», λογικά θα μοιάζει κάπως έτσι:

1. Πριν από κάθε αγώνα στο Μόναχο, θα δένεις γονατιστός τα κορδόνια του Μπάστιαν του Σβαϊνστάιγκερ στη σέντρα.
2. Θα πληρώσεις ολοσέλιδη καταχώριση στη Bild, όπου θα εξηγείς αναλυτικά πως τα προηγούμενα χρόνια αυτοί οι άθλιοι της Σάλκε σε χρησιμοποιούσαν ως πειραματόζωο και πως σου έκαναν πλύση εγκεφάλου.
3. Θα ανακηρύξεις δημοσίως τον Όλιβερ Καν ως «τον σπουδαιότερο τερματοφύλακα του 19ου, του 20ου και του 21ου αιώνα».
4. Θα αποζητάς δημοσίως, μετά από κάθε αγώνα, την κριτική του Ούλι Χένες (και όλοι ξέρουμε πόσο επώδυνο και καταστροφικό μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο).
5. Θα δώσεις συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό της ομάδας, στη διάρκεια της οποίας θα πεις αυτολεξεί: «Γκελζενκίρχεν; Δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο μέρος, δεν μου λέει τίποτα το όνομα».

Είναι να τα ρισκάρεις τέτοια πράγματα;

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x