Μέχρι στιγμής έχω ακούσει τόσα λαϊκά κινήματα που θα κάνουν τόσο φοβερά πράγματα, που όταν ακούω ένα ακόμα, γυρίζω στη σελίδα του Μπαλή. Αυτή όμως τη φορά σελίδα του Μπαλή δεν υπήρχε. Για μία ακόμα φορά τη φάγανε οι Τσοχοχελάκηδες για να βάλουν την αποστολή του Σαμπράκου στην Πορτογαλία ή -ακόμα πιθανότερο- επίκαιρη διαφήμιση. Οπότε, αναγκάστηκα να μείνω στη σελίδα του ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ για να πληροφορηθώ τι θα γίνει την επόμενη -μετά σωτήρα- μέρα και να καταλάβω τι σκοπεύουν να κάνουν επώνυμοι και ανώνυμοι ΠΑΟΚτσήδες που αποτελούν τον λαό του ΠΑΟΚ. Τα αποτελέσματα για την ώρα είναι θετικά.
Πρώτον, στον τομέα «βάλε τα λεφτά σου, αντί για λόγια», που θα ήταν μία ελεύθερη μετάφραση του «put your money where your mouth is». Εντεκα γνωστοί ΠΑΟΚτσήδες μάζεψαν 300 χιλιάρικα, περιμένουν άλλα 90 και σκοπεύουν σήμερα να τα δώσουν στον Σαλπιγγίδη για να αποσύρει την προσφυγή του.
Δεύτερον, στον τομέα της αξιοπρέπειας από πλευράς Σαλπιγγίδη. Το ότι ζήτησε τα 90 από τα 300 χιλιάρικα να δοθούν στους απλήρωτους υπαλλήλους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί λαϊκισμός, αν δεν συνοδευόταν με άρνηση να δεχθεί χρήματα από τον Ιβάν Σαββίδη. Η απάντηση στον Λυκουρέζο από πλευράς ΠΑΟΚ, ότι δηλαδή αν θέλει να βοηθήσει την ομάδα ο Σαββίδης, μπορεί να δώσει τα λεφτά στον Ερασιτέχνη, είναι υπόδειγμα αξιοπρέπειας. Διότι η φτηνή φιγούρα «κράτησα τον καλύτερο παίκτη μας για να μη φύγει με προσφυγή» θα ήταν η προβλεπόμενη επόμενη κίνηση του Σαββίδη.
Τρίτον, αποδείχθηκε ότι από το να περιμένει καλό ο ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη, καλύτερα είναι να ρίξουν την ομάδα στη Δ' Εθνική για να διατηρήσουν τουλάχιστον την αξιοπρέπειά της. Διότι όταν περιμένεις μία ομάδα να διαλυθεί για να αγοράσεις, δεν την αγαπάς. Μπορεί να αγαπάς το οικόπεδο του γηπέδου της, μπορεί να αγαπάς την ισχύ που έχει στα όργανα του ποδοσφαίρου και να θέλεις να την έχεις τώρα που διαλύεται η ΕΠΑΕ, μπορεί να έχεις τα όποια καλοπροαίρετα ή ανομολόγητα σχέδια, αλλά δεν την αγαπάς. Ελπίζω ότι όλοι έχουν συμπεράνει ότι με τον Σαββίδη στο «τιμόνι» του, ο ΠΑΟΚ θα πάει πιο άπατος από καράβι του καπετάν Γιάννη.
Τέταρτον, τελευταίο και σημαντικότερο. Ακούω χρόνια για τον λαό του ΠΑΟΚ. Ξέρω ότι κανένας λαός δεν μπορεί να χτίσει γήπεδα και να εξαλείψει χρέη. Είναι όμως υποχρέωση του λαού του ΠΑΟΚ να αγοράσει διαρκείας προκειμένου να σώσει την ομάδα του. Ο λαός του ΠΑΟΚ θα είναι ακριβώς όσα τα διαρκείας του. Εάν εξαντληθούν, οι υπόλοιποι συγχωρούνται. Αν όμως μείνει έστω και ένα διαρκείας αδιάθετο, θα είναι χαστούκι στον επόμενο που θα μιλήσει για «λαοθάλασσα».
Τελικά, όπως αναμενόταν, ο Κώστας Κατσουράνης πήγε στην Μπενφίκα. Το θέμα δεν ήταν αν θα έκανε πρόταση άλλη ομάδα, αλλά πόσο θα έφτανε η τελική τιμή. Δύο η Μπενφίκα, δυόμισi η ΑΕΚ, στο τέλος τα βρήκανε στα 2,3 εκατ. ευρώ, συν τις εισπράξεις από ένα φιλικό, που πάντα με συγκινεί στα ανταλλάγματα, διότι το θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία.
Η μεταγραφή πάντως του Κατσουράνη στην Μπενφίκα προβλέπω να βοηθήσει και άλλο την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας, που, όπως μάθαμε, φέτος έχουν αύξηση 26% στις πωλήσεις τους. Εάν μετά τις μεταγραφές του Περπaρίμ Χετεμάι και του Τόρζε υπήρξε αύξηση, καταλαβαίνουμε μετά την πώληση του «Κατσούρ» τι θα γίνει. Ελπίζω μόνο να μη φύγει ο Σορεντίνο, διότι τότε τα διαρκείας θα πουλιούνται στη μαύρη.
Αντίθετα, ο κόσμος του Αρη δεν έχει την «ντεμολάγνεια» νοοτροπία του κόσμου της ΑΕΚ να αντιδρά με ενθουσιασμό όταν η ομάδα δεν κάνει μεταγραφές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μεταγραφές του Ιωάννου και του Γκόλτζου βρίσκονται στον αέρα, επειδή η διοίκηση προβληματίζεται για την εμπορικότητά τους. Αντίθετα, αν γίνει η μεταγραφή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, ο Αρης δεν θα έχει κερδίσει έναν καλό τερματοφύλακα, αλλά η ελληνική διανόηση ένα νέο ρεύμα. Η συνύπαρξη του Ελευθερόπουλου με τον Κολτσίδα θα είναι τόσο σημαντική στην ανθρώπινη διανόηση, όσο του Ζαν Πολ Σαρτρ με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Προς θεού, παρ' ότι δεν πιστεύω ότι η σχέση ενός τερματοφύλακα με τον στόπερ του -ακόμα και να συνέβαινε- πρέπει να έχει όρια, δεν υπονοώ να κάνουν «Brokeback Mountain» το Χαριλάου τα παλικάρια. Εννοώ απλώς το πάντρεμα δύο εντελώς διαφορετικών πνευμάτων επ' ωφελεία της ανθρωπότητας.
Παράδειγμα. Τι είναι για τον Κολτσίδα το νίκελ; Το καλύτερο υλικό για σπορ ζάντες. Τι είναι το νίκελ για τον «Ελέ»; Το αγαπημένο υλικό των διακοσμητών του.
Art deco της δεκαετίας του '20. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι κοσμογονία μπορεί να συντελεστεί από τη σύζευξη δύο τέτοιων πνευμάτων. Ο Ζαφείρης Μελάς θα τραγουδάει lieder του Mahler. Ο γερo-ναυτικός με το τσιμπούκι θα εμφανίζεται σε πολλαπλή πολύχρωμη μορφή, όπως η Μέριλιν του Γουόρχολ. Το σουβλιστό αρνάκι θα μπει στη nouvelle cuisine και η διπλή τυροσαλάτα θα μπαίνει σε τοστ χωρίς κόρα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το όνομα του νέου κινήματος, που φυσικά θα πρέπει να προέρχεται από τα αρχικά των επωνύμων των ιδρυτών του. «Ελκολ» ακούγεται σαν κρατική αεροπορική γραμμή της Κολομβίας. Οσο για το «Κολέ», ας μου επιτραπεί να το απορρίψω.
Για να συμβούν όμως όλα αυτά τα ωραία πράγματα, πρέπει να μπορέσει ο Αρης να παίξει στην Α' Εθνική κατηγορία. Διότι η εγγυητική επιστολή της ΠΑΕ Αρης ήδη κατέπεσε μερικώς για οφειλές εννέα χιλιάδων ευρώ στον Γρηγόρη Καραβέλη και τριών χιλιάδων ευρώ στον Δημήτρη Δεβρίκη. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τα ονόματα αμφοτέρων, αλλά, όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ, είναι προπονητές. Τώρα, το να φτάνεις στο σημείο να σε κάνουν βούκινο στις εφημερίδες για τρία χιλιάρικα σημαίνει είτε ότι δεν έχεις είτε ότι έχεις γαϊδουρέψει τόσο, που δεν σε νοιάζει να σε βγάζουν στο κλαρί.
Το ίδιο φυσικά ισχύει για την Παναχαϊκή του Κώστα Μακρή. Εμφανίζεται να χρωστάει 38 χιλιάδες ευρώ στον ποδοσφαιριστή Μπγιoρν Ινγκβιστ και 30 στον Ανδρέα Ζήκο. Πάει στο διάολο με τον Μπγιoρν, παρ' όλο που πιστεύω ότι με τα φέσια στους ξένους εμείς και οι Τούρκοι έχουμε το χειρότερο όνομα στη ΦΙΦΑ, αλλά τον Ζήκο, ρε παιδιά; Είναι δυνατόν στο όνομα του περουκοφόρου ηγέτη να φεσώνεις ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έβγαλε η «Πανάχα»;
Και μια που μιλάμε για την Παναχαϊκή, να αναφέρουμε ότι στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο αρχίζει η τρίτη διεθνής συνάντηση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Ομολογώ ότι δεν έχω πάρει είδηση τις δύο πρώτες. Αλλά ισχύει ο κανόνας «όσο λιγότερα έχεις ακούσει για μία διοργάνωση τόσο μεγαλύτερα μεροκάματα έχουν βγει». Ιδιαίτερα στην Πάτρα, εκλογική περιφέρεια του Ανδρέα Φούρα, ο κανόνας ισχύει επί δύο. Συνηθισμένα αυτά και η είδηση δεν θα μου τράβαγε την προσοχή, αν δεν υπήρχε μία λεπτομέρεια. «Στο στάδιο της Πάτρας αναμένεται να βρεθούν αρκετοί σκάουτερ. Μεταξύ αυτών, ο Περ Ολαφ Αντερσον, στέλεχος της Τσέλσι!». Τον θυμάστε τον Ολαφ Αντερσον, που είχε γραφτεί στις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες ότι είχε πάει στο «Ελ Πάσο» και χαμογέλαγε με νόημα όταν σημείωνε το όνομα του Κατσουράνη; Αυτόν καλέ που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, έχει φίλο έναν Ελληνα μάνατζερ και επειδή γουστάρει το γήπεδο, πηγαίνει από ματς σε ματς. Εχω αγωνία αν ο Αντερσον έχει ξεπεράσει το σοκ της μεταγραφής του «Κατσούρ» στην Μπενφίκα και αν και πάλι θα σημειώνει ονόματα.
Τέλος πάντων, ο «Κατσούρ» κατέληξε στην Μπενφίκα και η είδηση φυσικά έπαιζε πρώτη στο σάιτ της ομάδας. Ελπίζω όλα να πάνε καλά για τον Κατσουράνη, που μόνος του έφτιαξε την καριέρα του και είχε τον τσαμπουκά να μη δέχεται να του βάζει κανένας κουβέντα στο στόμα, ακόμα κι όταν ήταν αβανταδόρικη. Θυμάμαι πριν από το ματς του δευτέρου γύρου με τον Ολυμπιακό που στις εφημερίδες είχε εμφανιστεί «δήλωση» του Κατσουράνη ότι η ΑΕΚ σίγουρα θα κερδίσει στο Καραϊσκάκη. Ο «Κατσούρ» την επόμενη φορά την είχε διαψεύσει, παρ' όλο που σε συνδυασμό με τη φιλία του με τον Ντέμη Νικολαΐδη οι φανατικοί δεν του το είχαν συγχωρήσει, καταλογίζοντάς του ηττοπάθεια. Επίσης, ελπίζω όλα να πάνε καλά και με τα εισιτήρια διαρκείας της Μπενφίκα, διότι ο κάτοχος του διαρκείας είναι μυστήριο πλάσμα και όταν του κάνεις μεταγραφές, λακίζει από το γήπεδο.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






