Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ο Χιμένεθ θα γινόταν σπουδαίος πολιτικός

Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει έρθει στην Ελλάδα με καλό βιογραφικό, έχει μιλήσει με λόγια συγκινητικά, έχει πει πόσο ΑΕΚ νιώθει, ότι πρέπει να πεθαίνουν οι παίκτες στο γήπεδο, να τα δίνουν όλα για την ομάδα και τον κόσμο της. Έχει εισηγηθεί παίκτες, κάποιοι έχουν έρθει, κάποιοι όχι. Έχει απαξιώσει παίκτες, κάποιους «αναγκάστηκε» να τους βάλει κι εκείνοι με την απόδοσή τους, του «φώναξαν» ότι αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες.

Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει έρθει στην Ελλάδα με καλό βιογραφικό, έχει μιλήσει με λόγια συγκινητικά, έχει πει πόσο ΑΕΚ νιώθει, ότι πρέπει να πεθαίνουν οι παίκτες στο γήπεδο, να τα δίνουν όλα για την ομάδα και τον κόσμο της. Έχει εισηγηθεί παίκτες, κάποιοι έχουν έρθει, κάποιοι όχι. Έχει απαξιώσει παίκτες, κάποιους «αναγκάστηκε» να τους βάλει κι εκείνοι με την απόδοσή τους, του «φώναξαν» ότι αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες. Έχει αλλάξει διάφορα σχήματα, έχει ψάξει να βρει σταθερό κορμό, αλλά δεν του έχει κάτσει. Έχει κατηγορήσει τη διοίκηση για τους παίκτες που έχει φέρει κι αυτούς που δεν κατάφερε να φέρει, τα έχει «μαζέψει» στην πορεία, έχει δηλώσει ότι «αυτό το υλικό έχουμε, μ’ αυτό θα παλέψουμε», έχει παραδεχθεί ότι του έχει γίνει πρόταση από Ισπανία, αλλά δεν θέλει ν’ αφήσει την ομάδα ορφανή... Το μόνο σίγουρο, είναι ότι ποτέ δεν πλήττεις με τον Μανόλο Χιμένεθ.

Εγώ προσωπικά και συμπαθητική φάτσα τον βρίσκω και ενδιαφέροντα τύπο και καλό προπονητή - θεωρώ απίθανο να έχουν στη Σεβίλλη έναν κακό προπονητή, στον οποίο μάλιστα έδωσαν και το χρίσμα του πρώτου προπονητή για κάποιο διάστημα. Αλλά το να είναι κάποιος καλός προπονητής για τη Σεβίλλη, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ο κατάλληλος προπονητής για την ΑΕΚ ή για όλες τις ομάδες - αυτό θα το κρίνει η διοίκηση της ΑΕΚ, ο κόσμος, οι παίκτες του και εντέλει η ιστορία. Ξέρω πολλούς πραγματικά σημαντικούς προπονητές που έχουν περάσει από τη χώρα μας και τους έχουμε βγάλει άχρηστους και «μυρωδιάδες» ή τους έχουμε διώξει με κλωτσιές μετά από 2-3 μαζεμένες ήττες.

Το θέμα βέβαια δεν είναι αν ο Μανόλο Χιμένεθ είναι ωραία φάτσα και ενδιαφέρων τύπος, ούτε αν κοουτσάριζε καλά τη δεύτερη ή την πρώτη ομάδα της Σεβίλλης, αλλά το τι κάνει στην ΑΕΚ. Και στην ΑΕΚ κάτι δεν κάνει καλά. Σίγουρα υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις από έναν προπονητή που έχει έρθει από μεγάλη ισπανική ομάδα και παίρνει πολύ καλά χρήματα, μόνο που ο Μανόλο δεν κάνει όχι απλά τα επιπλέον, αλλά ούτε τα πάγια. Και μπορεί να έχει όλα τα ελαφρυντικά του κόσμου, να αποδυναμώθηκε η ομάδα από πέρυσι, να του λείπει ο Σκόκο κι ο Μπλάνκο, ο Ντιόπ κι ο Σαχά, ο Μίτσελ κι ο Ματέος, μπορεί να του λείπει ακόμα κι ο Μπαχά για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, αλλά τα ήξερε όλα αυτά το καλοκαίρι που αποφάσισε να παρατείνει τον «δεσμό» του με την ΑΕΚ - κανείς δεν του είπε τότε για πρίγκιπες με δολάρια, Νοτιάδες με ευρώ ή λαγούς με πετραχείλια.

Κι επειδή σε κανέναν οπαδό ομάδας - μεγάλης ή μικρότερης - δεν του αρέσει να βλέπει τη μια μέρα την ομάδα του να παίζει μια συγκεκριμένη και κανονική μπάλα και λίγες μέρες μετά να μην ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται, ίσως θα έπρεπε ο Μανόλο να αφήσει λίγο στην άκρη την κριτική και να κάνει μια τζούρα αυτοκριτικής. Να δει τα δικά του λάθη, να κάνει μια επαναξιολόγηση των δικών του δυνατοτήτων με βάση τις δυνατότητες της ομάδας, να οριοθετήσει τους στόχους ακόμα κι αν είναι πιο χαμηλοί - μπορεί ταυτόχρονα να είναι και πιο ρεαλιστικοί. Εκτός αν θέλει να κάνει καριέρα πολιτικού: να λέει πολλά και ωραία «θα», να επαναλαμβάνει ότι παρέλαβε καμμένη γη, να ρίχνει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους και να αλλάζει «πολιτική» και πλάνο κάθε εβδομάδα. Αν είναι έτσι, σόρι δον Μανόλο, αλλά θα ρίξουμε «λευκό», διότι είσαι «άκυρος».

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x