Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Είπε μήπως ψέματα ο σκάουτ της Άρσεναλ;

Είναι δεδομένο ότι με τη σχιζοφρενική κρυψίνοια που μας διακατέχει ως λαό, υποδεχτήκαμε με διάπλατα ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη τη «λογοδιάρροια» του σκάουτ της Άρσεναλ, κ. Στιούαρτ Χιούστον, ο οποίος μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Είναι δεδομένο ότι με τη σχιζοφρενική κρυψίνοια που μας διακατέχει ως λαό, υποδεχτήκαμε με διάπλατα ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη τη «λογοδιάρροια» του σκάουτ της Άρσεναλ, κ. Στιούαρτ Χιούστον, ο οποίος μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για τη δική μας λογική -που υπαγορεύει στους ποδοσφαιριστές «να μην απαντήσουν, ούτε αν τους ρωτήσουν ποιο φαγητό τους αρέσει»- η ανάλυση του κ. Χιούστον «προσγειώθηκε» σχεδόν ως φάκελος του Wikileaks που διέρρευσε κατά λάθος.

Επί του προκειμένου τώρα, η κουβέντα ήταν ελάχιστη. Αποτύπωση ενός ακόμα κλασικού ελληνικού συνήθειου, που μας θέλει να υποβαθμίζουμε τα αρνητικά σχόλια που γίνονται για ‘μας κατευθείαν, χωρίς να εξετάζουμε/μας νοιάζει/έχει σημασία το πιο βασικό: εάν και κατά πόσο αληθεύουν. Τι απ’ αυτά ισχύει στην περίπτωσή των κυριότερων λεγομένων του κ. Χιούστον (που, σημειωτέον, έχει δει και τα 3 μέχρι στιγμής επίσημα παιχνίδια της ομάδας);

-«Για εμένα είναι πρόβλημα που ο Ολυμπιακός έκανε μόνο τέσσερις προσπάθειες για γκολ. Και σε αυτές τις τέσσερις πέτυχε τρία γκολ. Το goal ratio ήταν απίστευτο και νομίζω ότι δεν μπορεί μια ομάδα να το πετυχαίνει συνέχεια αυτό. Πόσω μάλλον σε παιχνίδια Champions League, που οι απαιτήσεις και το επίπεδο είναι σαφώς μεγαλύτερα.»
Σωστό: Αυταπόδεικτο και απολύτως κατανοητό επιχείρημα, που δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

-«Μου έδειξε σε αυτά τα τρία ματς ότι δεν έχει πλάνο για να βγει στην επίθεση. Βγαίνουν όλοι μαζί χωρίς πλάνο και αφήνουν εκτεθειμένη την άμυνα. Αυτό στο transition game θα το πληρώσει ο Ολυμπιακός».
Σωστό εν μέρει: Σωστό διότι όταν ο Ιμπαγάσα λείπει από την ενδεκάδα, η μέχρι στιγμής καλύτερη ιδέα για επίθεση είναι «βαθιά μπαλιά από τα μπακ στους επιθετικούς και βλέπουμε» και η δεύτερη καλύτερη «δώστε την μπάλα στον Αμπντούν και περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί». Λάθος διότι Μοδέστο και Ορμπάιθ σπανίως ξεχνιούνται στην επίθεση. Ειδικά στο παιχνίδι με την Άρσεναλ είναι αμφίβολο αν θα περάσουν το κέντρο, διότι ξέρουν ότι αν αυτό συμβεί τότε όντως στο transition game (στο σημείο αυτό, δηλαδή, που η μπάλα θα αλλάξει κατοχή), ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται πάντα με αριθμητικό μειονέκτημα εν τω μέσω «πισωπεταλιών».

-Για τον Μιραλάς: «Είναι ξεχωριστός παίκτης. Είναι γρήγορος και είναι πολύ καλός παίκτης με την μπάλα στα πόδια. Μπορεί να σου κάνει φάση από το πουθενά και αυτό είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Αλλά νομίζω ότι έχει ένα θέμα με την εξυπνάδα. Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά γι' αυτό που σας είπα δεν θα γίνει top class παίκτης».
Σωστό: Λίγοι θα μπορούσαν να περιγράψουν τον Βέλγο με τόση ακρίβεια χρησιμοποιώντας τόσες λίγες λέξεις.

-Για τον Τζεμπούρ: «Δεν κατάλαβα πού έπαιζε. Τον είδα μέχρι και δεξί μπακ. Δεν φαίνεται στο παιχνίδι».
Λάθος: Το που έπαιζε ο Αλγερινός ήταν ευκρινές. Επίσης μια χαρά φάνηκε στα παιχνίδια, εκτός από τις φάσεις στις οποίες συμμετείχε. Εδώ ο σκάουτ έχει ένα θέμα στρεβλής αντίληψης.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χιούστον αναφέρθηκε και σε άλλα πράγματα. Άλλες φορές με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως στο πρόβλημα συνεργασίας της επιθετικής τριπλέτας και στις καλές τοποθετήσεις των παικτών του στις στημένες φάσεις, και άλλοτε με μικρότερη, όπως π.χ. όταν υποστήριξε ότι αγωνίζεται με σύστημα 4-3-3 (θεωρώντας τον Φουστέρ ως τρίτο κεντρικό χαφ). Η ουσία της ιστορίας είναι ότι ο άνθρωπος αυτός σε κάποιες εκτιμήσεις θα πέσει μέσα, σε άλλες έξω, αλλά ψέματα μια φορά δεν είπε. Δεν κακολόγησε την ομάδα, δεν έδειξε αλαζονεία (όπως θα μπορούσε), δεν την μείωσε με υποτιμητικά σχόλια για τη δεδομένη διαφορά επιπέδου, δεν κορόιδεψε, δεν την αποδόμησε με δόλο. Και προσέχοντας αυτά που λέει, έχουμε υλικό και ελπίδα να βελτιώσουμε τα του οίκου μας. Γιατί άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι ο καθρέφτης μας και όχι ο εχθρός μας.

Γιάννης Τσαούσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x