Μιχάλης Τσόχος

Eχει δίκιο ο Νοβοσέλατς για τον Κόβασιτς, αλλά…

Διάβασα στον «Πρωταθλητή» την προτροπή του μεγάλου Μάρτιν Νοβοσέλατς προς τον Ολυμπιακό να κινηθεί για την απόκτηση του νέου μεγάλου αστεριού του κροατικού ποδοσφαίρου, Ματέο Κόβασιτς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καλύτερη συμβουλή στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να δοθεί από άνθρωπο που γνωρίζει το κροατικό ποδόσφαιρο.

Διάβασα στον «Πρωταθλητή» την προτροπή του μεγάλου Μάρτιν Νοβοσέλατς προς τον Ολυμπιακό να κινηθεί για την απόκτηση του νέου μεγάλου αστεριού του κροατικού ποδοσφαίρου, Ματέο Κόβασιτς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καλύτερη συμβουλή στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να δοθεί από άνθρωπο που γνωρίζει το κροατικό ποδόσφαιρο.

Βεβαίως το επίπεδο του Κόβασιτς είναι τέτοιο, που δεν περιορίζεται στα στενά όρια του κροατικού ποδοσφαίρου.

Του Μιχάλη Τσόχου

Χωρίς υπερβολή, αυτό το πιτσιρίκι (17 ετών) είναι ένα από τα 10 καλύτερα κομμάτια παγκοσμίως. Σπάνιο ταλέντο που, παρά το μικρό της ηλικίας του, παίζει βασικός και ξεχωρίζει στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ -μία ομάδα δηλαδή πολύ υψηλού επιπέδου η οποία στην Ελλάδα θα έκανε πρωταθλητισμό.

Πέρα απ’ αυτό, η τεχνική του και το στυλ του είναι τέτοια, που εδώ δεν υπάρχει υπερβολή όταν λέμε «Μέσι των Βαλκανίων». Δεν υπάρχει σοβαρή αμφιβολία ότι αυτό το παιδί θα πάει πολύ ψηλά και θα κάνει καριέρα επιπέδου Μόντριτς τουλάχιστον. Συνεπώς δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Νοβοσέλατς έχει απόλυτο δίκιο που προτείνει τον παίκτη με κλειστά μάτια στον Ολυμπιακό. Εδώ όμως έρχεται και το… «αλλά», που έχω βάλει και στον τίτλο του άρθρου.

Εκτιμώ ότι πλέον είναι πολύ αργά για τον Ολυμπιακό και τον Κόβασιτς. Ο Νοβοσέλατς την πρόταση θα έπρεπε να την έχει κάνει πριν ένα χρόνο. Τότε θα ήταν ίσως για τα δόντια του Ολυμπιακού . Τώρα το βρίσκω δύσκολο. Με μία πρώτη εκτίμηση από Κροάτες δημοσιογράφους, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν θα έδινε τον Κόβασιτς τώρα, ούτε αν έπαιρνε 5 εκατ. ευρώ. Στην Ντιναμό πιστεύουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι ή ακόμη καλύτερα το μεθεπόμενο καλοκαίρι, θα μπορέσουν στα 18 ή τα 19 του να τον πουλήσουν για 15 ή και 20 εκατ. ευρώ σε μία ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου.

Αλλωστε, σήμερα που μιλάμε τον Κόβασιτς τον ξέρουν και τον παρακολουθούν-σκανάρουν ομάδες όπως η Αρσεναλ, η Τότεναμ και η Μπάγερν Μονάχου, χωρίς μάλιστα καθόλου να αποκλείεται το γεγονός να κάνουν την κίνησή τους άμεσα. Είναι, με λίγα λόγια, μία υπόθεση και ένα ταλέντο που ήδη έχει πάρει τον δρόμο του και αυτός οδηγεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον Ολυμπιακό. Μακάρι οι «ερυθρόλευκοι» να είχαν την δυνατότητα να τον αποκτήσουν, αλλά νομίζω ότι είναι ήδη αργά και ας μιλάμε για παίκτη που είναι 17 ετών.

Όμως η λογική τους, αυτή θα πρέπει να είναι. Να κυνηγήσουν από αυτές τις αγορές αυτούς τους παίκτες. Και μάλιστα δεν πρέπει να φοβηθούν να πληρώσουν για να πάρουν παίκτη 17 ετών. Διότι αν πάρουν παίκτη που είναι 20 ή 21 -βλέπε Κάταϊ ή Γκριμπιτς- μπορεί μεν να πληρώσουν λιγότερα, αλλά έχουν και λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν.

Σε αυτές τις χώρες τα καλά ταλέντα ξεχωρίζουν στα 17, το πολύ στα 18, τους χρόνια. Όταν φτάσουν 20 ή 21 δεν είναι πλέον ταλέντα και έχουν ξεμείνει εκεί γιατί δεν ήταν για παραπάνω. Στα 20 ή τα 21 από την Κροατία, την Σερβία, την Ρουμανία δεν παίρνεις ταλέντο, αλλά έτοιμο παίκτη. Αν θες ταλέντο από αυτές τις χώρες, ψάχνεις για παίκτη από 16-18 το πολύ, διαφορετικά δεν μιλάμε για επένδυση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x