Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Τα στοιχήματα του «Ζοτς» φέρνουν μεγάλες αποδόσεις

Ο Ομπράντοβιτς, τους έπιασε όλους στον ύπνο. Τον προπονητή της Μάλαγα, Τσους Ματέο και τους παίκτες της ισπανικής ομάδας, αλλά κι εμάς τους δημοσιογράφους. Ακόμα και τον κόσμο της ομάδας, που πήγε στο γήπεδο για να δει ντέρμπι και να «σπρώξει» την ομάδα στη δύσκολη νίκη. «Είμαστε ανέτοιμοι» είπε ο Ζέλιμιρ, «το 100% δεν φτάνει, πρέπει να δώσουν οι παίκτες το 110%» συνέχισε.

Ο Ομπράντοβιτς, τους έπιασε όλους στον ύπνο. Τον προπονητή της Μάλαγα, Τσους Ματέο και τους παίκτες της ισπανικής ομάδας, αλλά κι εμάς τους δημοσιογράφους. Ακόμα και τον κόσμο της ομάδας, που πήγε στο γήπεδο για να δει ντέρμπι και να «σπρώξει» την ομάδα στη δύσκολη νίκη. «Είμαστε ανέτοιμοι» είπε ο Ζέλιμιρ, «το 100% δεν φτάνει, πρέπει να δώσουν οι παίκτες το 110%» συνέχισε. Και τελικά παραλίγο ο Παναθηναϊκός να βάλει 100 με 110 όχι τοις εκατό, αλλά πόντους...

Ποιος περίμενε να ρίξει 20-τόσους πόντους διαφορά ο Παναθηναϊκός στην πρωτοπόρο στην Ισπανία Μάλαγα; Ποιος θα πόνταρε σε τόσο πειστική εμφάνιση - για δεύτερο επίσημο παιχνίδι της σεζόν - με ένα σωρό παίκτες ανέτοιμους; Ποιος θα έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει πλάκα στη Μάλαγα με άποντο τον Μπατίστ και τον Τσαρτσαρή, με τον Βουγιούκα να βάζει 3 πόντους και τον «αντι-Νίκολας» Λόγκαν να μένει στους 4; Λίγοι το περίμεναν (ή περιμέναμε, αφού πίστευα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει ο Παναθηναϊκός), αλλά τη μεγάλη διαφορά ελάχιστοι.

Ο Ομπράντοβιτς έβαλε ένα καινούργιο στοίχημα με τον εαυτό του φέτος, όπως κάνει σχεδόν σε κάθε ξεκίνημα αγωνιστικής περιόδου: να είναι η ομάδα του ανταγωνιστική, παρά το μειωμένο μπάτζετ, τους σημαντικούς παίκτες που αποχώρησαν, τους μεγαλύτερους σε ηλικία που μετράνε έναν ακόμα χρόνο στις πλάτες τους, τους τραυματισμούς. Πόνταρε στον Σμιθ - και πρέπει να ήταν ο μόνος, αφού όλοι αμφέβαλαν για το αν έχει την κλάση να σηκώσει το βάρος αυτής της φανέλας. Ο Σμιθ έδειξε σαν να παίζει χρόνια στην Ευρωλίγκα κι άφησε πολλές υποσχέσεις. Πόνταρε όχι μόνο στην κλάση του «Σάρας», αλλά κυρίως στον μηδέν χρόνο που θα έπαιρνε του Λιθουανού να προσαρμοστεί στην ομάδα και τα πλάνα της - ο «Σάρας» έπαιξε σαν να μην έφυγε ποτέ. Πόνταρε στην σούπερ περιφερειακή τριάδα που μπορεί να βάζει στο παρκέ (Διαμαντίδη - Γιασικεβίτσιους - Καλάθη), με ξεκούραστο τον πρώτο και ανεβασμένο τον τρίτο μετά τα περσινά του κατορθώματα. Πόνταρε στην ενέργεια που θα βγάλει φέτος ο υγιής Μάριτς και στην ακόμα καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι που ελπίζει ότι θα κάνει ο «παλιός» πλέον Σάτο. Στον βελτιωμένο Καϊμακόγλου, ο οποίος παρέα με τον Σμιθ κι όποτε χρειαστεί και τον Πατ Καλάθη, θα προσπαθήσουν να καλύψουν την απουσία του Φώτση.

Δεν ξέρω αν στον Ομπράντοβιτς αρέσει ο τζόγος, αλλά τα πονταρίσματά του στο παρκέ ήταν «ένα κι ένα». Ο Παναθηναϊκός δείχνει ισορροπία σε όλες τις θέσεις, στους ψηλούς και τους κοντούς, δείχνει βάθος στον πάγκο και δίνει τη δυνατότητα στο προπονητικό τιμ να ανακατεύει την τράπουλα και να δοκιμάζει σχήματα με τρία play-maker ταυτόχρονα ή με «τεσσάρι» στη θέση «τρία» σε ψηλότερο σχήμα ή με δυο «πεντάρια. στην πεντάδα. Μόλις επιστρέψει στο γνωστό του βιολί ο Μπατίστ, θα ανέβει κι άλλο η ομάδα, η οποία θα μένει ψηλά όσο ο Διαμαντίδης εξακολουθεί να κρατάει τη μπαγκέτα του μαέστρου και να παίζει όπως με τη Μάλαγα: να σκοράρει αυτούς τους 10-15 (και βάλε) πόντους, να παίρνει ριμπάουντ, να κλέβει μπάλες, να μοιράζει ασίστ, να παίζει άμυνα σαν πιτσιρικάς που αναζητά την καθιέρωση. Άμα ο «πρώτος μεταξύ ίσων» δίνει τόσο καλό παράδειγμα ομαδικότητας και αυταπάρνησης, πώς να μην ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι;

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x