Κώστας Μιαούλης

Θεατής στην ολοκλήρωση της καταστροφής

«Ήταν μία καλή εμπειρία η παρουσία σε μία ξένη χώρα, αλλά από τη στιγμή που δεν επέλεγα εγώ τους παίκτες, αποφάσισα να έρθω σε συμφωνία με τον πρόεδρο για να αποχωρήσω πριν την έναρξη της περιόδου». Mε αυτά τα λόγια ο Γιόσου Ουρίμπε ξεκίνησε την εξήγησή του για τους λόγους που έφυγε από τον Πανσερραϊκό -μιλώντας στους συμπατριώτες του- και νομίζω πως τουλάχιστον δεν μπορεί να του πει κανείς πως δεν αποχώρησε για λόγους αξιοπρέπειας.

«Ήταν μία καλή εμπειρία η παρουσία σε μία ξένη χώρα, αλλά από τη στιγμή που δεν επέλεγα εγώ τους παίκτες, αποφάσισα να έρθω σε συμφωνία με τον πρόεδρο για να αποχωρήσω πριν την έναρξη της περιόδου».

Mε αυτά τα λόγια ο Γιόσου Ουρίμπε ξεκίνησε την εξήγησή του για τους λόγους που έφυγε από τον Πανσερραϊκό -μιλώντας στους συμπατριώτες του- και νομίζω πως τουλάχιστον δεν μπορεί να του πει κανείς πως δεν αποχώρησε για λόγους αξιοπρέπειας.

Γράφει ο Κώστας Μιαούλης

Είτε είναι καλός προπονητής (όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν) ο Χιμένεθ λοιπόν, είτε όχι (όπως πιστεύω εγώ, αλλά και πολλοί ακόμα) όφειλε να ενεργήσει με το ίδιο σκεπτικό του συμπατριώτη του το καλοκαίρι που πέρασε, αν ήθελε να ισχυρίζεται πως δεν καθόταν πάνω στο παχυλό συμβόλαιό του και πάνω απ’ όλα να μην παίζει με την υστεροφημία του.

Τώρα το αν έφυγε με τα δεδουλευμένα του, απλούστατα κατανόησε το πώς να ζητήσει όλη την αποζημίωση, την οποία κάποτε θα έπαιρνε, θα ήταν σαν να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα. Πάμε τώρα στις δικές του ευθύνες, αφού από τη στιγμή που δέχτηκε να μείνει, θα έπρεπε ή να ορθώσει ανάστημα ή να παραιτηθεί, όταν είδε πως η κοροϊδία δεν είχε τέλος. Ειδικά από τη στιγμή που πήρε χαμπάρι ότι το ρόστερ το καλοκαίρι φτιαχνόταν δίχως να του δίνει κανείς την παραμικρή σημασία και έχοντας κάνει μόλις 2 από τις 14 επιλογές.

Ο Μανόλο Χιμένεθ συναίνεσε στην ανανέωση των συμβολαίων των μεγάλων σε ηλικία παικτών της ΑΕΚ. Για να κατανοήσετε τους λόγους, θα σας θυμίσω πως πέρσι, την ώρα που ακόμα η ομάδα είχε και μερικούς ακόμα παίκτες της προκοπής (Σκόκο, Μπλάνκο, Ντιόπ), αυτός μας έλεγε ότι δεν υπάρχει ΑΕΚ δίχως Δέλλα και Λυμπερόπουλο. Έδωσε τη συγκατάθεση του για την ανανέωση συμβολαίων δύο παικτών (μαζί με τον Γεωργέα τριών) που σε καμία περίπτωση πλέον δεν φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν αγωνιστικά, κυρίως για να έχει το απαραίτητο στήριγμα στα αποδυτήρια.

Πρέπει να είναι κανείς αφελής βέβαια, να πιστεύει πως αν άλλος είχε ξεστομίσει τις ατάκες του Λυμπερόπουλου μετά το ματς με την Άντερλεχτ, θα είχε παραμείνει στην ομάδα. Όμως, παρόλα αυτά, ορισμένοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτά δεν αφορούσαν την τεχνική ηγεσία, όπως και ο ίδιος ο παίκτης.

Βέβαια, το ότι δεν είχε τα άντερα να ορθώσει ανάστημα ο Χιμένεθ φαίνεται και από την αφήγηση του ίδιου για το πώς καθάρισαν τον Τζεμπούρ. Όταν διώχνουν, κ. Χιμένεθ, τον καλύτερο επιθετικό που έχετε στην ομάδα (σύμφωνα με τη δήλωση σας), ενώ εσύ του έχεις δώσει δύο μέρες ποινή για θέμα που σε μεγάλο βαθμό ο παίκτης έχει δίκιο, τότε δεν μπορείς να το αποδέχεσαι έτσι στωικά και να μας το ξεφουρνίζεις τώρα (όχι βέβαια πως δεν είχε καταλάβει κόσμος).

Πλην του σχολίου βέβαια πως ήταν ο καλύτερος επιθετικός του (ευτυχώς που μας το είπες γιατί δεν το ξέραμε) δεν αναφέρθηκε στο αν έκανε κάποια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση. Επίσης, κάτι που ασφαλώς θα είχε ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο Μανόλο Χιμένεθ, ήταν αν όντως μετά την αποχώρηση του Γαλλοαλγερινού τα αποδυτήρια της ΑΕΚ απέκτησαν υγεία, όπως είχε ισχυριστεί ο πρόεδρος.

Πάμε τώρα στη δουλειά και στη βελτίωση που παρουσίασαν οι παίκτες της ΑΕΚ. Ένα τρανό παράδειγμα ας πούμε είναι ο Κώστας Μανωλάς, που είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος σε όλη την ενδεκάδα της ΑΕΚ. Πλέον έχει γίνει προφανές σε όλους τους προπονητές ποια πλευρά του κέντρου της άμυνας και με ποιόν τρόπο πρέπει να «χτυπάνε» στα παιχνίδια για να βάλουν γκολ. Μα φυσικά όλοι σημαδεύουν τον χώρο ευθύνης του Μανωλά και την πλάτη του, γιατί έχει γίνει πλέον φανερό πως όταν «ταΐσεις» με μπαλιές ακόμα και τον πλέον αργό επιθετικό της αντίπαλης ομάδας (όπως καλή ώρα ο Μάντζιος χθες) αυτή πιθανότατα θα περάσει και θα γίνει η ζημιά.

Απλά θυμηθείτε ότι και στο ματς με τον Εργοτέλη, όταν η ΑΕΚ είδε και πάλι το χάρο με τα μάτια της (πέρα από τη φάση με το λάθος του Μανωλά, υπάρχουν ακόμα δύο τετ-α-τετ που βγάζουν οι Κρητικοί στην πλάτη του νεαρού αμυντικού με τον Μπούντιμιρ). Ο νεαρός είναι καλός όταν βγαίνει πρώτος στη μπάλα, συμπαθητικός (αν και θέλει πολύ ακόμα) στο ένας εναντίον ενός, αλλά υστερεί πάρα πολύ όταν πρέπει να καλύψει χώρο. Όταν λοιπόν, κ. Χιμένεθ, ξέρεις ότι θα πρέπει να στηρίξεις πολλά φέτος σε αυτό το παιδί κοιτάς ειδικά σε αυτόν τον τομέα να τον βελτιώσεις. Μόνο που από το ένα ματς στο άλλο, ακόμα και με τον Χιμένεθ, ο Μανωλάς ήταν όλο και χειρότερος.

Ασφαλώς για το ότι περνάνε κάθετες πάσες για πλάκα, τεράστια ευθύνη έχει το κέντρο. Ακόμα και σε καλές σχετικά μέρες, όμως, για τη μεσαία γραμμή, τέτοιες μπαλιές θα περάσουν. Μετά είναι ζήτημα του αμυντικού να έχει σωστή τοποθέτηση για να τις αναχαιτίσει. Στο ματς με τον ΟΦΗ έβγαιναν με τέτοιο ρυθμό, αφού ο κουρασμένος Βάργκας και ο Καφές που δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά, δεν μπορούσαν να το περιορίσουν. Ωστόσο ο Μανωλάς σε όλες τις φάσεις βρίσκεται εκτός θέσης.
Επίσης, οι συνεργασίες ανάμεσα στους κεντρικούς και τους ακραίους μπακ, ήταν από την αρχή της σεζόν τουλάχιστον αστείες και δεν μπορούν ούτε σε υποτυπώδεις φάσεις να συντονιστούν για να βγάλουν οφσάιντ κάποιον παίκτη.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το χθεσινό, όταν ο Καράμπελας είναι πάνω στον Παπουλή, ο Μανωλάς κρυμμένος ακριβώς πίσω από τον αριστερό του μπακ και τη στιγμή της μεταβίβασης κάνει ένα βήμα μπρος, την ώρα που τον Μάντζιο καλύπτουν δύο παίκτες. Κι όλα αυτά με μια τετράδα που σε πολλά ματς ήταν ίδια με πέρσι και σε κάποια ματς είχε τον Κοντοέ ή τον Κάλα σαν προσθήκες. Πάντως και με όλους τους ίδιους με πέρσι, δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα η ΑΕΚ. Συμπέρασμα είναι πως δουλειά σε αμυντική συμπεριφορά δεν φαίνεται να έχει γίνει και δεν αναφέρομαι μόνο στην αμυντική γραμμή, αλλά και στο πως αμύνεται όλη η ομάδα συνολικά.

Στο πολυσυζητημένο θέμα του Λεονάρντο και την δικαιολογία για ότι ο παίκτης αντέχει μέχρι το 65’ ή το 70’, καλό θα ήταν να μας απαντήσει αν προβληματίστηκε ποτέ απ’ αυτό το γεγονός και τι συνεννόηση έκανε με το ιατρικό τιμ της ομάδας γι’ αυτό το θέμα. Δε νομίζω πάντως ότι πρέπει να το πάμε μακριά, μιας και ο Βραζιλιάνος δεν υπολογιζόταν καν και τον είχαμε για «σκότωμα». Ή μήπως τον υπολογίζαμε από την αρχή τόσο πολύ, κ. Χιμένεθ;

Μέχρι στιγμής και οι δύο επιλογές του κρίνονται η μία μέτρια (Κάλα), η δε άλλη πολύ λίγη (Χοσέ Κάρλος). Πιο ανεκτός είναι ο Κάλα, που έχει κάνει κάποιες θετικές ενέργειες, αλλά παρόλα αυτά κι εκείνος δεν είναι όπως τον περιμέναμε. Για παράδειγμα, έγινε πολύ κουβέντα χθες, για το ότι χρησιμοποιήθηκε ο ανέτοιμος Δέλλας αντί του Κάλα. Κι όμως, αν θυμηθεί κάποιος το ματς με την Λοκομοτίβ Μόσχας, θα διαπιστώσει ότι ο Ισπανός είχε ένα κάρο «πουλήματα» της μπάλας. Ωστόσο, θα δεχτώ κι εγώ ότι από τον ανέτοιμο όπως φάνηκε, Δέλλα, ο Κάλα ήταν προτιμότερος.

Ο Χιμένεθ όλον τον καιρό της παραμονής του, ήταν θεατής ενός έργου καταστροφής. Με την σιωπηλή συναίνεση του στην διάλυση της ομάδας από τον περασμένο χειμώνα, απλά έδειξε να συμβιβάζεται. Για τα μάτια του κόσμου, προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις που επί της ουσίας δεν έλεγαν τίποτα, αλλά περισσότερο έπλητταν την ψυχολογία των υπαρχόντων ποδοσφαιριστών. Δεν είπε π.χ «αν δεν μου πάρουν παίκτες φεύγω», πράγμα που σίγουρα θα ταρακουνούσε πρόσωπα και καταστάσεις.

Αυτόματα, όταν δεν πιστεύεις σε ένα ρόστερ, όσο και να δουλέψεις θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Κι απορώ πως αυτοί που «πιάνουν» πουλιά στον αέρα, δεν κατανόησαν, τι γινόταν σε βάρος του αγαπημένου προπονητή τους και δεν αντέδρασαν. Μάλλον ήταν καλοκαίρι και βρίσκονταν σε διακοπές ή μήπως τότε ακόμα δεν συνέθεταν την διοίκηση «λοστρόμοι»;

ΥΓ: Βρήκαν την ευκαιρία, κάποιοι που απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο γαλούχησαν «ταΐζοντας» το κουτόχορτο να προσπαθήσουν να βγάλουν τις ευθύνες από τον πρώην. Είναι οι ίδιοι που για να πουλήσουν όταν η ΑΕΚ έγινε μόδα, όταν κάποιος σας έλεγε καλύτερα Δ’΄Εθνική γιατί αυτά που σας τάζουν δεν γίνονται, στήριζαν φανατικά τον Ντέμη και την παρεούλα του 2004, που τώρα αναθεματίζουν. Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να βγάλουν λάδι έναν προπονητή εξισώνοντας τα πάντα.

Η ΑΕΚ τουλάχιστον επιθετικά σε τρία ματς, έχει παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, από την ανύπαρκτη και άνευρη ΑΕΚ που βλέπαμε με τον Μανόλο. Βλέπετε σε ματς, όπως με την Στουρμ με τρεις φάσεις στο παιχνίδι δικαιούμασταν… κάτι καλύτερο ή όπως με τον ΠΑΟΚ, που δεν κάναμε μισή φάση. Οι άνθρωποι βγάζουν τρελό γέλιο. Όπως και αυτοί που θυμήθηκαν να τα βάλουν με τους ανθρώπους που ολοκλήρωσαν την καταστροφή της ΑΕΚ, αφού έφυγε ο αγαπημένος τους κόουτς… Βλέπετε πριν πήγαιναν όλα πρίμα…

ΥΓ1: Αν και ο Νίκος Κωστένογλου, επιμείνει σε χρησιμοποίηση των μεγάλων σε ηλικία ποδοσφαιριστών, μπαίνοντας στο ίδιο τριπάκι με τον Χιμένεθ, τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαφορετικά. Ας παίζουν τουλάχιστον, αφού δεν έχουμε και πολλές επιλογές, όταν είναι αναγκαίο. Ειδικά η μαζική χρησιμοποίηση τους, θα φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση αγωνιστικά την ΑΕΚ. Καλύτερα να χάνω με νεαρούς, παρά με ανθρώπους που δεν κατανοούν πως παίζοντας και μη μπορώντας να κάνουν φάουλ, ούτε ακόμα και τραβώντας αντιπάλους από τη φανέλα, διασύρουν την ιστορία τους που έγραψαν οι ίδιοι με λαμπρό τρόπο.

ΥΓ2: Ο Μανόλο είπε πως είχε τρεις προτάσεις. Πόσα του προσέφεραν, όσοι του έκαναν πρόταση, δε μας το είπε όμως…

ΥΓ3: Για την προσπάθεια των στελεχών της διοίκησης να δώσουν συνέχεια στη «σαπουνόπερα», είναι γελοίο και μόνο να σταθεί κανείς. Αφού ο Σταύρος Αδαμίδης εξάντλησε το ρεπερτόριο του και δεν έχει τίποτε άλλο να μας πει, βγήκαν σήμερα κάποιοι άλλοι να μας πουν ότι φταίει ο κόσμος που δεν έβαλε από 200 ευρώ, ενώ μάθαμε ότι ακόμα εκείνο το… τυπικό θέμα με τη μεταβίβαση των μετοχών του supporter Παππά, δεν έχει λυθεί ακόμα, αφού δεν υπάρχει έγκριση από την ΕΕΑ. Αυτά είπε ο κ. Κασνακίδης, γιατί ο κ. Καψής μας είπε ότι και πάλι ευθύνεται ο κόσμος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x