Μιχάλης Τσόχος

Με ένα «εξάρι» πιάνουμε το τζόκερ!

Αυτό που λείπει περισσότερο από την Εθνική ομάδα του Σάντος είναι ένας καθαρός κόφτης. Ο Μιχάλης Τσόχος εξηγεί πού μπορεί να τον βρει ο Πορτογάλος και γιατί αυτή η ομάδα δεν θα πάει στην τελική φάση για τη χαρά της συμμετοχής, αλλά για περισσότερα.

Αυτό που λείπει περισσότερο από την Εθνική ομάδα του Σάντος είναι ένας καθαρός κόφτης.

Ο Μιχάλης Τσόχος εξηγεί πού μπορεί να τον βρει ο Πορτογάλος και γιατί αυτή η ομάδα δεν θα πάει στην τελική φάση για τη χαρά της συμμετοχής, αλλά για περισσότερα.

Του Μιχάλη Τσόχου

Πλέον οι μέρες έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα σε ότι έχει να κάνει με το Euro 2012 στο οποίο η Ελλάδα θα είναι παρούσα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Όπως έχω ξαναγράψει, περιμένοντας βέβαια και την κλήρωση που θα γίνει σε δύο εβδομάδες, αυτή η ομάδα έχει τις δυνατότητες να μην πάει εκεί μόνο για τη χαρά της συμμετοχής. Και αναφέρομαι τόσο στο ρόστερ, όσο κυρίως στον προπονητή της ομάδας. Ο Φερνάντο Σάντος ένας κατεξοχήν κόουτς συλλόγων και όχι Εθνικών ομάδων δεν είχε ποτέ το χρόνο ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος να περάσει μέσα από τις προπονήσεις στους παίκτες τη φιλοσοφία του. Δύο τρεις προπονήσεις και μετά ο αγώνας που πάντα ήταν καθοριστικός ήταν η μέχρι τώρα η ζωή του Σάντος στον πάγκο της Ελλάδας.

Αυτό όμως πριν από τα τελικά της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα αλλάξει. Ο Σάντος θα πάρει 23 παίκτες, μία ομάδα δηλαδή και θα πάει για προετοιμασία για ένα μήνα και μάλιστα προετοιμασία που θα έχει βάρος την τακτική και όχι την φυσική κατάσταση, αφού η ομάδα που θα φτιάξει δεν θα παίζει όλη τη χρονιά, αλλά ένα μήνα το καλοκαίρι. Σε αυτή λοιπόν την προετοιμασία μπορούμε να ποντάρουμε πολλά και να περιμένουμε πολλά από τη δουλειά του Σάντος. Για πρώτη φορά ο Πορτογάλος θα έχει το χρόνο να εμφανίσει την δική του ομάδα, την δική του Εθνική Ελλάδος που ακόμη δεν την έχουμε δει.

Και έχουμε και τους παίκτες για να κάνει μία καλή Εθνική ομάδα. Για την ακρίβεια αν το καλοσκεφτεί κανείς μετά και την ελληνοποίηση του Χολέμπας το ένα από τα δύο προβλήματα, αυτού του αριστερού μπακ, ξεπεράστηκε. Το άλλο πρόβλημα που μας απομένει είναι ένα καλό «εξάρι». Στο τελευταίο ματς με τη Ρωσία εκεί έπαιξε ο Κατσουράνης. Ο Κώστας είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας αλλά πλέον είναι φανερό ότι η καλή θέση του είναι τέσσερα μέτρα πιο μπροστά, εσωτερικός χαφ δηλαδή στο 4-3-3 του Πορτογάλου. Οι μοναδικές επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από την ομάδα που έπαιξε δηλαδή με τη Ρωσία είναι ο Τζιώλης και ο Μάκος.

Ο πρώτος μετά τον τραυματισμό του δεν έχει επιστρέψει ποτέ στην κατάσταση που ήταν πριν και αυτό είναι κάτι που σίγουρα προβληματίζει και τον Σάντος. Όσο για τον Μάκο και αυτός στην ΑΕΚ φαίνεται καλύτερα όταν έχει δίπλα του ένα κλασικό αμυντικό χαφ όπως είναι ο Βάργκας παρά όταν κάνει ο ίδιος το «εξάρι». Καλές και χρήσιμες λύσεις και οι δύο, πιθανότατα πρέπει να είναι και οι δύο στους 23 που θα κάνουν το ταξίδι για την Πολωνία και την Ουκρανία, αλλά εκεί χρειαζόμαστε κάτι πιο ποιοτικό νομίζω. Θέλω να πω ότι Τοροσίδης δεξιά, Αβραάμ Παπαδόπουλος με Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας και Χολέμπας αριστερά είναι μία εξαιρετική αμυντική τετράδα η οποία άνετα μπορεί να σταθεί σε επίπεδο τελικής φάσης ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αν βρίσκαμε και ένα ανάλογο «εξάρι» τότε τα πράγματα όσον αφορά την ανασταλτική λειτουργία θα ήταν καλύτερα.

Τέτοιο ίσως και να υπάρχει μπροστά στα μάτια μας. Για την ακρίβεια μπροστά στα μάτια όλου του ευρωπαϊκού κοινού που βλέπει ποδόσφαιρο. Αναφέρομαι ασφαλώς στον Κυριάκο Παπαδόπουλο της Σάλκε. Ναι είναι αλήθεια το παιδί είναι κυρίως στόπερ και του αρέσει να παίζει και στόπερ. Από την άλλη όμως και στη Σάλκε κυρίως αμυντικό χαφ παίζει. Και δεν παίζει ένα δύο μήνες, αλλά από τον Αύγουστο του 2010. Συνεπώς όταν θα αρχίσει το Euro θα έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση αυτή και μάλιστα σε ματς επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι, Europa League φέτος.

Αν δεν κάνω κάποιο λάθος ο Σάντος αυτό το χαρτί δεν το έχει παίξει ακόμη και νομίζω ότι σε κάποιο από τα επόμενα φιλικά θα πρέπει να το παίξει. Άλλωστε από προσόντα για τη θέση σε μία ομάδα που λογικά και στα τρία παιχνίδια που θα δώσει στα τελικά δεν θα είναι το φαβορί αλλά το αουτσάιντερ ο Κυριάκος σκίζει. Πνευμόνια; Ο παίκτης με τις περισσότερες φυσικές δυνάμεις από κάθε άλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διάθεση για μαρκάρισμα; Ατελείωτη. Ταχύτητα; Τουλάχιστον ικανοποιητική. Προωθήσεις στα στημένα; Εξαιρετικές. Δυνατότητα να μετατραπεί σε τρίτο στόπερ; Άνετα, μιλάμε για τη φυσική θέση του. Τι του λείπει λοιπόν; Δεν είναι και ο πιο τεχνίτης μέσος. Προσοχή, δεν την κλωτσάει με το καλάμι. Άλλωστε αν μιλούσαμε για τον στόπερ Κυριάκο Παπαδόπουλο θα λέγαμε ότι μεγάλο προσόν του είναι ότι για στόπερ ξέρει μπάλα και την πάει πολύ σωστά μπροστά. Ε, για αμυντικό χαφ δεν λες ότι ξέρει μπάλα και θα τον βάλουμε να κάνει και την δουλειά του Πίρλο, αλλά άμπαλος δεν είναι.

Με αυτόν στην ενδεκάδα μπροστά από την άμυνα που προανέφερα και πίσω από τους Κατσουράνη, Καραγκούνη(Νίνη) η Εθνική μου μοιάζει μία χαρά. Μπροστά εκτός από τους Σαλπιγγίδη, Γκέκα και Σαμαρά που έπαιζαν προχθές στην τριάδα της επίθεσης θα έχουμε και τον Νίνη σίγουρα, τον Χριστοδουλόπουλου (ίσως) αν ξαναβρεί τον εαυτό που έδειξε λίγο πριν τραυματιστεί, αλλά και τις επιλογές των Μήτρογλου, Χαριστέα, Αναστασιάδη, Κονέ για να προβληματίζουν τον Σάντος ποιους από όλους θα πάρει στους 23.

Για τον τερματοφύλακα θέλω να είμαι ειλικρινείς. Λογικά όλοι πρέπει να περιμένουν πίσω τον γερό και σιδερένιο Σηφάκη. Λογικά θα τον έχουν κιόλας. Μαζί με τον Τζόρβα και τον Καπίνο ή τον Χαλκιά ok είμαστε. Οk για να μην πάμε απλώς για τη χαρά της συμμετοχής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x