Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Οι πραγματικές 10 εντολές του Μουρίνιο

Το παπατζιλίκι στις εφημερίδες -και δη τις αθλητικές- είναι τόσο παλιό όσο και ο ίδιος ο Τύπος. Στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί εδώ και χρόνια σε επιστήμη τόσο υψηλού επιπέδου που ακόμα και τα πιο έμπειρα μάτια δυσκολεύονται μερικές φορές να ξεχωρίσουν τον «παπά» απ’ τον «διάκο».

Το παπατζιλίκι στις εφημερίδες -και δη τις αθλητικές- είναι τόσο παλιό όσο και ο ίδιος ο Τύπος. Στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί εδώ και χρόνια σε επιστήμη τόσο υψηλού επιπέδου που ακόμα και τα πιο έμπειρα μάτια δυσκολεύονται μερικές φορές να ξεχωρίσουν τον «παπά» απ’ τον «διάκο».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν το ίδιο, απλώς με αραιότερη συχνότητα για να γίνονται πιο πιστευτοί. Η έλλειψη ρυθμού, όμως, σε τέτοιες πρακτικές είναι φυσικό να οδηγεί σε λάθη. Όπως το σημερινό της «Marca», που έκανε πρωτοσέλιδο τις δήθεν «10 εντολές του Μουρίνιο» στους παίκτες του ενόψει του αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Είναι λογικό όταν τραβάς την αναντιστοιχία προσώπου-λόγων πέρα από τα άκρα να αποτυγχάνεις. Είναι σαν να έγραφε λ.χ. η «Manchester Weekly» ότι ο Κιν ζήτησε γονατιστός συγνώμη από τον Χάαλαντ για εκείνο το τάκλιν που του έκοψε την μπάλα. Γίνεται; Δεν γίνεται, ακόμη κι αν βγάλει ο ήλιος κέρατα.

Ο Μουρίνιο-Μωϋσής μπορεί να λέει κατά καιρούς πολλά καταγέλαστα πράγματα, αλλά αποκλείεται να μοίρασε στους παίκτες του «δεκάλογο» που θαρρείς πως είναι συνταγμένος από κυριλέ καθηγητή πανεπιστημίου. No way, δεν είναι -δα- τόσο φλούφλης. Ξέρει καλά τη σημασία της ψυχολογικής τόνωσης, ειδικά πριν από τέτοιου είδους παιχνίδια. Το πιθανότερο είναι να τους τα είπε προφορικά, με άλλες λέξεις όμως. Λέξεις που καταλαβαίνουν καλύτερα, νοήματα που «αγγίζουν την ψυχούλα τους» μ’ έναν τρόπο που μόνο ο μαστρο-Ζοσέ θα μπορούσε να τους μεταφέρει. Ας λάμψει η αλήθεια:

1. Σύμφωνα με την «Marca»: Μη δεχτείτε γκολ ή τουλάχιστον το πρώτο του παιχνιδιού.
Στην πραγματικότητα: «Είμαι σαφής. Θα παίξετε άμυνα σαν σκυλιά του πολέμου. Αν δω την μπάλα στα δίχτυα μας πριν το ταμπλό γράψει τουλάχιστον 3-0 υπέρ μας την κάτσατε τη βάρκα».

2. Σύμφωνα με την «Marca»:Κάντε το «Μπερναμπέου» κόλαση με τη συμπαράστασή σας.
Στην πραγματικότητα: «Ο κόσμος θα κάνει το καθήκον του στις κερκίδες, όμως πρέπει κι εσείς να τους ξεσηκώσετε λίγο. Ξέρετε πως... Χέρια ψηλά, φλέβες λαιμού τεντωμένες, γροθιά στο Ρεαλόσημο και τέτοια».

3. Σύμφωνα με την «Marca»: Ξεχάστε τον διαιτητή. Προσέξτε τις κάρτες.
Στην πραγματικότητα: «Μην περιμένετε χάρες από τον “κόρακα”. Γνωρίζετε καλά πως μας έχει φερθεί η παράγκα του Λαπόρτα και του Γκασπάρ την τελευταία τριετία. Δεν θα δοθεί φάουλ αν ο διαιτητής δεν δει αίμα, οπότε μην διαμαρτύρεστε γιατί θα βγείτε χαμένοι και θα γκρινιάζω πάλι στο τέλος ότι δεν με αφήνουν να τελειώσω ούτε ένα παιχνίδι κόντα στην Μπαρτσελόνα με 11. Ακούς Πέπε παιδί μου ή τσάμπα μιλάω;»

4. Σύμφωνα με την «Marca»: Εκμεταλλευτείτε τη διαφορά ύψους με τους παίκτες της Μπαρτσελόνα στις στημένες φάσεις.
Στην πραγματικότητα: «Σε κάθε κόρνερ και κάθε φάουλ που κερδίζουμε προς την επίθεσή μας ένα είναι το σύνθημα: Μπροστά ο Ράμος, μπροστά ο Καρβάλιο, μπροστά ο Κεντίρα... Γκολ και φύγαμε για την κούπα!»

5. Σύμφωνα με την «Marca»: Μη χάσετε από τα μάτια σας την μπάλα ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Στην πραγματικότητα: «Αυτοί είναι διαόλου κάλτσες. Θα σας κουράσουν με τις πάσες τους, θα σας υπνωτίσουν. Μη μασήσετε, κοιτάτε την μπάλα και κάποτε θα την κάνετε δική σας».

6. Σύμφωνα με την «Marca»: Μειώστε τους κενούς χώρους με σφιχτά μαρκαρίσματα.
Στην πραγματικότητα: «Οι άμυνες ζώνης είναι για τις Τιτίκες. Μην τους δώσετε μέτρα, κολλήστε πάνω τους σαν βδέλες, εκνευρίστε τους. Προς θεού όμως, όχι φάουλ. Προσέχεις Πέπε παιδί μου ή τσάμπα μιλάω;».

7. Σύμφωνα με την «Marca»: Ένταση, πίεση, κάθετο παιχνίδι και ρυθμός.
Στην πραγματικότητα: «Πρώτον: Πιέζουμε ψηλά ξεκινώντας από τους επιθετικούς. Δεύτερον: όταν έχουμε την μπάλα δεν κάνουμε οριζόντιες πάσες, αλλά ψάχνουμε Κακά και Οζίλ για να κάνουν παιχνίδι. Τρίτον: Δεν ρίχνουμε το τέμπο. Πάμε όλοι μαζί τώρα: Αμήηην...»

8. Σύμφωνα με την «Marca»: Υψηλή πίεση και συνεχής κίνηση για να εξουθενώσουμε τον αντίπαλο.
Στην πραγματικότητα: «Θα τους λιώσουμε, σαν κομπόστα με ροδάκινο που θέλουμε οπωσδήποτε ν’ ανοίξουμε ακόμα κι αν χρειαστεί να την κονιορτοποιήσουμε. Όπως εξοντώνουμε το κουνούπι που, αφού μας ήπιε το αίμα, άραξε στον τοίχο για να χωνέψει και να ρευτεί. Και επίσης θα κινούμαστε συνέχεια, αφού ως γνωστόν “Μπενζεμά που κυλάει δεν χορταριάζει”».

9. Σύμφωνα με την «Marca»: Συγκέντρωση και συντονισμός στην κίνηση.
Στην πραγματικότητα: «Focus ρε ζαγάρια, focus λέμε!».

10. Σύμφωνα με την «Marca»: Αυτοπεποίθηση. Μην παίζετε με άγχος.
Στην πραγματικότητα: «Είστε οι καλύτεροι! Πιστέψτε το! Είστε τεράστιοι, τσαμπιόνια! Και μη μου αγχώνεστε καθόλου: Breathe in through nose, out the mouth. Wax on, wax off... Τι κάνεις εκεί ρε Πέπε, βγάλε το δάχτυλο από το αυτί σου! Καλά, δεν έχεις δει το Karate Kid εσύ, τι διάολο έπαιζε η τηλεόραση τα μεσημέρια στη Βραζιλία όταν ήσουν μικρός; A, δεν έβλεπες γιατί ήσουν συνέχεια τιμωρία επειδή κλώτσαγες τα άλλα παιδάκια στην αλάνα. Δεν θα έλεγα ότι μου κάνει ιδιάιτερη εντύπωση...».

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x