Μιχάλης Τσόχος

Τώρα πρωτάθλημα ή Europa League;

Ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν (διοίκηση και προπονητής και παίκτες) το είχαν ξεκαθαρίσει: «Μας ενδιαφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ και θέλουμε μία καλή πορεία. Μας ενδιαφέρει το Κύπελλο Ελλάδας και θέλουμε να το κατακτήσουμε. Ο πρώτος στόχος όμως είναι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα». Πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση δεν υπάρχει. Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος...

Ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν (διοίκηση και προπονητής και παίκτες) το είχαν ξεκαθαρίσει:

«Μας ενδιαφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ και θέλουμε μία καλή πορεία. Μας ενδιαφέρει το Κύπελλο Ελλάδας και θέλουμε να το κατακτήσουμε. Ο πρώτος στόχος όμως είναι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα».

Πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση δεν υπάρχει. Παρά ταύτα κατά τη διάρκεια αυτού του τρίμηνου άπαντες στον Ολυμπιακό έδειξαν ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ τα έδωσαν όλα.

Πραγματικά όλα και μάλιστα σε δύο τρεις περιπτώσεις και σε βάρος του πρωταθλήματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι γκέλες που έκανε ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα πριν από κάποια κρίσιμα ματς Τσάμπιονς Λιγκ.

Του Μιχάλη Τσόχου

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί για τον προπονητή και τους παίκτες ήταν φανερό ότι το Τσάμπιονς Λιγκ τους γοήτευε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και η διοίκηση εκτός από την διάκριση κυνηγούσε πολύ φυσιολογικά και το χρήμα που βοηθά την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ομάδας. Τελικά οι εννιά βαθμοί που συγκέντρωσε ο Ολυμπιακός δεν έφτασαν για να συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έφτασαν για να συνεχίσει στο Europa League. Ο Βενγκέρ όταν ρωτήθηκε τι κατά τη γνώμη του έφταιξε το είπε ορθά κοφτά. «Ο Ολυμπιακός δεν ήταν έτοιμος στην αρχή της διοργάνωσης γιατί δεν είχε ούτε ένα επίσημο ματς στα πόδια του. Το πρωτάθλημά σας άργησε να αρχίσει». Εκεί είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα η αιτία του αποκλεισμού. Η Μαρσέιγ τον απέκλεισε και όπως μας έδειξε ο Ολυμπιακός στα επόμενα πέντε ματς της διοργάνωσης, αν ήταν έτοιμος και είχε ρυθμό στην πρεμιέρα των ομίλων με την Μαρσέιγ δεν θα έχανε στο Καραϊσκάκη. Με τα αν όμως δεν γίνεται ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο και ιστορία γράφεται αλλιώς.

Και τώρα έρχεται το κρίσιμο ερώτημα. Αυτό που στον Ολυμπιακό πρέπει να απαντήσουν την άλλη εβδομάδα όταν θα γίνει η κλήρωση για τη φάση των 32 και τη φάση των 16. Τότε ο Ολυμπιακός στο σύνολο του (διοίκηση, προπονητής και παίκτες) θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πρωτάθλημα ή μία πραγματικά μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη». Είμαι βέβαιος ότι θα απαντήσουν πρωτάθλημα, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το σωστό… Αν η κλήρωση είναι τέτοια που ανοίγει τον δρόμο για πρόκριση στους οκτώ μία ευρωπαϊκής διοργάνωσης ο Ολυμπιακός θα πρέπει να την κυνηγήσει με νύχια και με δόντια. Δεν τις έχεις κάθε χρόνο τέτοιες ευκαιρίες. Μπορεί τα λεφτά να μην είναι πολλά, αλλά το να παίξεις προημιτελικό ευρωπαϊκού θεσμού είναι μεγάλη υπόθεση. Αφήστε που δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και στους οκτώ. Αν δείτε ομάδες που έπαιξαν τα τελευταία χρόνια ημιτελικό ή και τελικό στο Europa League θα καταλάβετε ότι αν το πάρεις στα σοβαρά τον θεσμό δεν είναι καθόλου απίθανο να τα καταφέρεις, όταν είσαι ο φετινός Ολυμπιακός.

Κατά την άποψη μου ο Παναθηναϊκός αν την χρονιά που απέκλεισε τη Ρόμα είχε πάρει στα σοβαρά το Europa League και τα ματς με τη Σταντάρ Λιέγης και δεν είχε πάθει ψύχωση με το πρωτάθλημα, ίσως και να είχε παίξει ημιτελικό ή τελικό. Δεν το έκανε όμως. Όπως πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει φέτος και ο Ολυμπιακός. Διότι και στη φάση των 32 και στη φάση των 16 τα ματς γίνονται μέσα σε μία εβδομάδα και ανάμεσα σε αυτές τις εβδομάδες ο Ολυμπιακός είναι πιθανόν να παίξει στη φάση των 32 το ντέρμπι με την ΑΕΚ και στη φάση των 16 το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Εσείς τι λέτε ότι θα διαλέξει; Το Europa ή τα ντέρμπι, ειδικά αν το πρωτάθλημα πηγαίνει πόντο πόντο σε εκείνο το χρονικό σημείο.

Η ιστορία καμία φορά γράφεται και από τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας. Ισως ήρθε η ώρα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού να δείξουν με τον τρόπο τους σε όλους στην ομάδα, ότι η ευκαιρία για ευρωπαϊκή διάκριση αυτής της ομάδας είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη και δεν πρέπει να πάει χαμένη, έστω κι’ αν αυτό μπορεί να κοστίσει έναν εγχώριο τίτλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x