Fight Club - Στα χαρακώματα

FC:Η Ρεάλ φέρνει το βάρος της απόδειξης

Αυτό το el clasico είναι «σαν όλα τα άλλα», είναι όμως και διαφορετικό. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η γηπεδούχος Ρεάλ Μαδρίτης μπαίνει στον αγώνα ως φαβορί και τον τίτλο αυτό καλείται να επιβεβαιώσει εντός αγωνιστικού χώρου για μια σειρά από λόγους.

Αυτό το el clasico είναι «σαν όλα τα άλλα», είναι όμως και διαφορετικό. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η γηπεδούχος Ρεάλ Μαδρίτης μπαίνει στον αγώνα ως φαβορί και τον τίτλο αυτό καλείται να επιβεβαιώσει εντός αγωνιστικού χώρου για μια σειρά από λόγους.

Πρώτοι απ’ όλους οι πρακτικοί: Η Ρεάλ προπορεύεται στο πρωτάθλημα με τρεις βαθμούς διαφορά από την αντίπαλό της, έχοντας μάλιστα ένα παιχνίδι λιγότερο. Η νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι θα της δημιουργήσει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» τέτοιο, που πιθανότατα θα της επιτρέψει να φτάσει στο αντίστοιχο παιχνίδι του δεύτερου γύρου χωρίς να ανησυχεί ότι τυχόν ήττα της θα την γκρεμίσει από την κορυφή. Ταυτοχρόνως θα επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι είναι φέτος η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη, αυτή που η δική της απόδοση της και μόνο μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα οποιουδήποτε παιχνιδιού.

Κατά πόδας ακολουθούν σε σπουδαιότητα οι οπαδικοί/ψυχολογικοί/σημειολογικοί λόγοι και προεκτάσεις: Για τον κόσμο της, αλλά και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ, μια νίκη θα ενώσει ξανά το νήμα με τον Δεκέμβριο του 2008, όταν είχε κερδίσει την «Μπάρτσα» με 4-1 για το πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή θα απωθηθεί βαθύτερα στο υποσυνείδητο η ντροπιαστική τριετία που ακολούθησε με 4 ήττες και μία ισοπαλία στα επόμενα 5 παιχνίδια -και τέρματα 3-15. Αυτό το φέρουν βαρέως και κάπως πρέπει να ξεπλυθεί η ντροπή. Μια πειστική νίκη θα εκτοξεύσει την ψυχολογία στα ύψη και -λογικά- θα ανοίξει την ευρύτερη κουβέντα για την «επόμενη μέρα».

Αυτό θα είναι πιθανώς και το μείζον θέμα σε περίπτωση νίκης της Ρεάλ. Η «επόμενη μέρα» ή η «νέα εποχή» που θα φαίνεται ότι ανατέλλει. Τα σημάδια, δηλαδή, ότι η τριετής παντοκρατορία της Μπαρτσελόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει στη δύση της. Οι πολέμιοι των Καταλανών θα το υποστηρίξουν με πάθος -το κάνουν άλλωστε σε όλο αυτό το διάστημα, περισσότερο ως «ξόρκι». Οι ψύχραιμα ουδέτεροι θα παρατηρήσουν ότι «ένας κύκλος κλείνει όταν είναι να κλείσει. Ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα».

Οι φίλοι και κυρίως οι παίκτες των φιλοξενούμενων το οσμίζονται στον αέρα, το φοβούνται. Ξέρουν ότι φέτος τα εκτός έδρας παιχνίδια είναι η χτυπητή αδυναμία τους (8ν. 1ισ. στο Καμπ Νου με τέρματα 39-0, 2ν. 3ισ. 1ητ. εκτός με τέρματα 8-7), η αυτοπεποίθηση, εντούτοις, δεν έχει ακόμα μειωθεί. Το clasico αυτό θα είναι καταλύτης για τα μελλούμενα. Από τη μία έχουμε το «πληγωμένο λιοντάρι» στην προσπάθεια να διαφυλάξει τα κεκτημένα του (και να καλοβλέπει ακόμα και την ισοπαλία) κι από την άλλη τον διεκδικητή, που έρχεται με φόρα και δύναμη για να αποδείξει την «εδαφική του κυριαρχία». Η τέλεια μαγιά για μια θεαματική ποδοσφαιρική σύγκρουση υπάρχει. Το πόση ενέργεια θα εκλυθεί απ’ αυτήν είναι καθαρά θέμα των πρωταγωνιστών.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x