Μιχάλης Τσόχος

H ατυχία του Ολυμπιακού ή μήπως τα δύο καρπούζια;

Ναι, είναι αλήθεια ότι όσο και να αναλύσεις το πράγμα, όσο και να αναζητήσεις τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού, πάντα θα γυρνάς στο τετ α τετ του Τζεμπούρ ή στο δοκάρι του Τοροσίδη και θα λες αν είχε γίνει το 2-0 τώρα θα συζητάγαμε άλλα. Του Μιχάλη Τσόχου

Ναι, είναι αλήθεια ότι όσο και να αναλύσεις το πράγμα, όσο και να αναζητήσεις τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού, πάντα θα γυρνάς στο τετ α τετ του Τζεμπούρ ή στο δοκάρι του Τοροσίδη και θα λες αν είχε γίνει το 2-0 τώρα θα συζητάγαμε άλλα. Σωστά, αλλά με τα αν δεν γίνεται δουλειά. Διότι κι αν ο Κάρολ δεν είχε πιάσει το πέναλτι στη Μόσχα, πάλι τώρα μπορεί να συζητάγαμε άλλα και επίσης αν η Μαρσέιγ δεν είχε βάλει στο τελευταίο πεντάλεπτο δύο γκολ στην αδιάφορη Ντόρτμουντ και πάλι, μπορεί τώρα άλλα να συζητάγαμε, αλλά με τα αν αθλητισμός δεν γίνεται...

Του Μιχάλη Τσόχου

Ας αφήσουμε λοιπόν τις στιγμές, τη μία φάση, το ένα δοκάρι ή το ένα χαμένο τετ α τετ, τα όποια «αν» και ας καταλήξουμε σε δύο βασικά συμπεράσματα για την φετινή εξαιρετική παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Το πρώτο ότι το ταξίδι ήταν υπέροχο για τον Ολυμπιακό έστω και αν το φινάλε δεν ήταν καλό. Ο Ολυμπιακός συνολικά έκανε μία από τις πλέον εντυπωσιακές πορείες του και έφτασε σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Το δεύτερο ότι πέρα από όλα αυτά υπάρχει και το γνωστό ρητό με τα δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Και δυστυχώς εν τέλει ίσχυσε και για τον φετινό Ολυμπιακό. Κακά τα ψέματα ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο με την Μέταλιστ κατέρρευσε από δυνάμεις. Η κούραση από τα συνεχόμενα ματς βγήκε, όπως και οι τραυματισμοί των παικτών από την κούραση (βλέπε Μανιάτης). Και ήταν λογικό και φυσιολογικό. Και εν τέλει κόστισαν και την πρόκριση.
Και συμβαίνει χρόνια πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο να μην μπορεί να τα καταφέρει κάποιος σε όλες τις διοργανώσεις την ίδια χρονιά. Και συμβαίνει και πανευρωπαϊκά. Αλλιώς κάθε χρόνο η Μπάρτσα (αυτό το φαινόμενο ομάδας), ή διάφορα φαινόμενα στο παρελθόν θα έκαναν ανά δύο χρόνια τρεμπλ, αλλά δεν… Εδώ ακόμη δεν έχει βρεθεί η ομάδα που θα πάρει δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ…

Αλλά επειδή πολλοί θα μιλήσουν για δικαιολογίες, δείτε ως παράδειγμα τις 16 ομάδες που θα μπουν σήμερα στην κλήρωση και των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων και τι κάνουν γενικά στην χρονιά.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ πρώτα

ΤΟ ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο είναι τρίτο στη βαθμολογία και ήδη εκτός Κυπέλλου.
Η Τσέλσι εκτός τετράδας στην Αγγλία.

Η Μπενφίκα παρά την διαφορά που είχε πάρει στην Πορτογαλία, πλέον από τότε που αποκλείστηκε η Πόρτο από την Ευρώπη, έπεσε δεύτερη και την έπιασε και η Μπράγκα!

Η Μπάγερν, αν και πήγαινε τρένο στην Μπουντεσλίγκα στην αρχή, από την στιγμή που αποκλείστηκε η Ντόρτμουντ από την Ευρώπη, έμεινε πέντε βαθμούς πίσω της.

Η Μαρσέιγ στην Γαλλία είναι όγδοη και μάλλον του χρόνου δεν θα παίζει Ευρώπη.

Η Μπαρτσελόνα, αυτή η υπερηχητική ομάδα. Μόλις 10 βαθμούς πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης…

Τι μένει από τους οκτώ που συνεχίζουν; Η Ρεάλ και η Μίλαν που είναι πρώτες στο πρωτάθλημα. Και αυτές όμως θα θεωρηθούν επιτυχημένες στην Ευρώπη αν παίξουν τουλάχιστον ημιτελικό ή τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και πάρουν και πρωτάθλημα. Διότι αν η Μίλαν ή η Ρεάλ αποκλειστεί στους οκτώ, δεν είναι επιτυχία για το μέγεθός τους. Οποτε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν τα βόλεψαν και αυτές με τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Πάμε και στο Europa

Πόσο συμπτωματικό είναι που οι δύο Μάντσεστερ αποκλείστηκαν χέρι χέρι μετά το Τσάμπιονς Λιγκ και από το Europa και ενώ παλεύουν πόντο πόντο για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Πόσο συμπτωματικό είναι ότι αμφότερες δεν είναι ούτε στους 8 του Κυπέλλου Αγγλίας; Κάποια από τις δύο προσπαθώντας να τα συνδυάσει όλα δεν θα πάρει τίποτα και θα είναι αποτυχημένη και η άλλη θα έχει θυσιάσει τα πάντα για να πάρει το πρωτάθλημα.
Ας δούμε όμως και αυτές που συνεχίζουν…

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι όγδοη στην Ισπανία πίσω από Λεβάντε, Μάλαγα και Οσασούνα.

Η Μπιλμπάο μόλις έβδομη, αν και με την μπάλα που παίζει θα πίστευε κανείς ότι είναι εύκολα τρίτη…

Το Ανόβερο έβδομο στη Γερμανία και δύσκολα θα ξαναβγεί Ευρώπη και του χρόνου.

Η Μέταλιστ τρίτη στην Ουκρανία και δύσκολα θα πετύχει το μεγάλο στόχο της που ήταν η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Σάλκε έπεσε τέταρτη στην Γερμανία και εννιά βαθμούς πίσω από τη Ντόρτμουντ μη μπορώντας πλέον να διεκδικήσει το πρωτάθλημα που μέχρι πρόσφατα κυνηγούσε.

Η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας τέταρτη στην Πορτογαλία σε πρωτάθλημα δύο ομάδων…

Απομένει η Αλκμααρ που πραγματικά κάνει υπέροχη χρονιά όντας πρώτη και στο ολλανδικό πρωτάθλημα, αλλά να δούμε που θα τερματίσει στο τέλος, γιατί έχει σε απόσταση βολής, Αγιαξ, Τβέντε και Αϊντχόφεν που μέχρι τώρα είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αλλά πλέον δεν έχουν…

Και απομένει και η Βαλένθια που στην Ισπανία τα πηγαίνει καλά, όντας στη βαθμολογία τρίτη πίσω από Ρεάλ και Μπάρτσα…

Συνοπτικά από τις 16 λοιπόν που συνεχίζουν στην Ευρώπη μόνο τέσσερις πετυχαίνουν μέχρι τώρα τον στόχο τους στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η Ρεάλ, η Μίλαν, η Βαλένθια και η Αλκμααρ. Μία ακόμη απόδειξη ότι τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη είναι πρόβλημα παντού και πάντα.

Όπως και πριν από δύο χρόνια όταν ο ΠΑΟ απέκλεισε τη Ρόμα, βρέθηκε στους 16 με αντίπαλο τη Σταντάρ Λιέγης, αλλά αποκλείστηκε γιατί ήθελε περισσότερο το πρωτάθλημα που εν τέλει πήρε κιόλας.

Για αυτό έγραφα πριν από κανά μήνα σε αυτήν εδώ τη γωνιά. Πρωτάθλημα ή πρόκριση στους οκτώ γιατί και τα δύο δεν γίνονται… Και για όσους βιάστηκαν χθες να με χλευάσουν για εκείνο το κομμάτι έχω μία απάντηση στο www.Theinsiders.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x