Μιχάλης Τσόχος

Ο Ολυμπιακός του Ερνέστο, του Ντούσκο, του Τάκη ή μήπως του Μπλαχίν;

O Μιχάλης Τσόχος καταγράφει τα υπέρ και τα κατά των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων του Ολυμπιακού την τελευταία εικοσαετία και σας βοηθά να ψηφίσετε στο poll του sport-fm.gr.

Ας αναλογιστούμε τον Ολυμπιακό των τελευταίων 20 ετών και ας ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πιο πειστικός. Οι υποψηφιότητες με βάση και τα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη που πάντα παίζουν το ρόλο τους σε τέτοιου είδους συγκρίσεις, μας επιτρέπει να βάλουμε σε αυτή την κατηγορία τέσσερις ομάδες.

Του Μιχάλη Τσόχου

Τον Ολυμπιακό της πρώτης παρουσίας του Μπάγεβιτς, τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε, τον Ολυμπιακό της δεύτερης θητείας του Λεμονή όταν ήρθαν και τα πρώτα διπλά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά (κυρίως λόγω μπάλας) και τον Ολυμπιακό του Μπλαχίν.

Και επειδή ο καθένας σε αυτές τις περιπτώσεις έχει την άποψή του και σίγουρα σηκώνει πολύ κουβέντα. Καταρχάς κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός της ευρωπαϊκής και της ελληνικής παρουσίας για να γίνει πιο καθαρό στα μάτια μας και η μπάλα που έπαιξε η κάθε μία από αυτές τις ομάδες και βέβαια τα αποτελέσματά της.

Η εικόνα και τα αποτελέσματα στην Ευρώπη καθιστούν στα μάτια μου πιο επιτυχημένη την ομάδα του Λεμονή και εξηγώ γιατί. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν έκανε εκτός από τα δύο καταπληκτικά ματς με την Βέρντερ (3-1 εκτός, 3-0 εντός) εκτός από τις δύο πρώτες (επιτέλους) νίκες εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ (νίκησε και την Λάτσιο στη Ρώμη), έπαιξε καταπληκτικά και στο «Μπερναμπέου» έχασε στο τέλος 4-2 παίζοντας από το 10’ με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τοροσίδη!!! Επίσης έμεινε αήττητος στο Καραϊσκάκη με Βέρντερ, Λάτσιο, Ρεάλ, αλλά και την Τσέλσι.

Η χρονιά του στην Ελλάδα όμως ήταν πολύ μέτρια όπως και το εντός των συνόρων ποδόσφαιρο που έπαιξε, οπότε στη συνολική εκτίμηση αυτή η ομάδα μάλλον μένει στην τρίτη θέση.

Πάμε και στον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε. Η χρονιά στην Ευρώπη ήταν υπέροχη, όχι μόνο λόγω αποτελεσμάτων, αλλά και εικόνας. Οι αποκλεισμοί στις λεπτομέρειες από την Μαρσέιγ στο Τσάμπιονς Λιγκ και από την Μέταλιστ στο Europa League είναι αυτές που δεν την καθιστούν την καλύτερη ευρωπαϊκή χρονιά. Κατά τα λοιπά το ποδόσφαιρο που έπαιξε ήταν υπέροχο και το γεγονός ότι η πιο βαριά ήττα στην Ευρώπη είναι με σκορ 2-1 στο Emirates από την Αρσεναλ, σε ματς που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει πάρει την ισοπαλία, την μετατρέπει στα μάτια μου καλύτερη και από τη χρονιά του Μπάγεβιτς στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός με τον Ντούσαν έφτασε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά με δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον ότι τότε αν προκρινόσουν από τους ομίλους πήγαινες απευθείας στους οκτώ και όχι στους 16 όπως σήμερα. Δεύτερον ότι το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα σε εκείνα τα οκτώ ευρωπαϊκά ματς ήταν έτσι και έτσι. Τα πραγματικά μεγάλα ματς εκείνης της ομάδας ήταν στο ΟΑΚΑ με τον Αγιαξ και την Γιουβέντους. Στην Πορτογαλία με την Πόρτο από σύμπτωση δεν έχασε (δύο γκολ στο τέλος που έκαναν το 2-0, 2-2) εύκολη ήττα χωρίς αντίσταση στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ και συμπτωματικά γλυκιά ήττα στο Τορίνο από Γιουβέντους 2-1 στο τέλος με πέναλτι και ενώ νωρίτερα το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει διαστάσεις...

Στα μάτια μου λοιπόν εκείνη η ευρωπαϊκή χρονιά δεν ήταν καλύτερη ούτε από την φετινή του Βαλβέρδε, ούτε από αυτήν του Λεμονή.

Πάμε τώρα όμως και στην μπάλα. Με δεδομένο ότι οι εποχές ήταν άλλες, νομίζω ότι η ομάδα του Μπάγεβιτς και των Τζόλε, Γεωργάτου, Γιαννακόπουλου, Αλεξανδρή, Καραπιάλη, Γκόγκιτς, Μαυρογενίδη στα μάτια μου έπαιξε την καλύτερη μπάλα. Βεβαίως μετρά και η διάρκεια και εκείνη η ομάδα είχε καλύτερη διάρκεια από αυτήν του Βαλβέρδε.

Τέλος υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν ότι από το 1990 και μετά την καλύτερη μπάλα την έπαιξε ο Ολυμπιακός του Μπλαχίν. Ακόμη και αν συμφωνούσα που δεν συμφωνώ γιατί ο Ολυμπιακός του Μπλαχίν δεν είχε σταθερότητα στην καλή μπάλα, υπήρξαν όντως κάποια μεμονομένα ματς που το τόπι χάνονταν, αλλά υπήρχαν και ματς που ο Ολυμπιακός δεν βλέπονταν, υπάρχουν και τα αποτελέσματα όταν αναδεικνύεις την καλύτερη ομάδα. Και ο Μπλαχίν τρία χρόνια στον Ολυμπιακό πήρε μόλις ένα Κύπελλο, ενώ και στην Ευρώπη επί της ουσίας μιλάμε μόνο για το θρίαμβο της μίας βραδιάς με τη Μονακό στο Πριγκιπάτο.

Λαμβάνοντας λοιπόν όλες αυτές τις παραμέτρους καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στο γκάλοπ του www.sport fm στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε όλοι εγώ θα ψήφιζα ως εξής.

Πρώτος ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς, δεύτερος ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε, τρίτος ο Ολυμπιακός του Λεμονή και τέταρτος ο Ολυμπιακός του Μπλαχίν. Σημασία όμως έχει τι λέτε εσείς. Ψηφίστε λοιπόν τώρα στο γκάλοπ για να αναδείξουμε τον καλύτερο κατά την άποψή σας Ολυμπιακό των τελευταίων 20 ετών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x