Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Τα μετέωρα βήματα του νέου Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τη σύγκλιση των ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ο Ολυμπιακός προγραμματίζει συμπίεση προς τα κάτω του μπάτζετ για την επόμενη χρονιά, αφενός λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στα οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις νέες οικονομικές επιταγές της Ουέφα για τους συλλόγους και αφετέρου διότι ακόμα και φέτος -που εισέπραξε περίπου 25 εκ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε- έκλεισε τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο 5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σύγκλιση των ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ο Ολυμπιακός προγραμματίζει συμπίεση προς τα κάτω του μπάτζετ για την επόμενη χρονιά, αφενός λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στα οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις νέες οικονομικές επιταγές της Ουέφα για τους συλλόγους και αφετέρου διότι ακόμα και φέτος -που εισέπραξε περίπου 25 εκ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε- έκλεισε τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο 5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη κάνει μια σειρά κινήσεων που κινούνται σε δύο άξονες: Από τη μία στοχεύουν στην μείωση των ποσών που δίνονται για τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών (μια και φέτος, εκτός των άλλων, η εφορία πάει για όλους απο το 20% στο 45%) και από την άλλη στο να ελληνοποιηθεί κατά το δυνατόν το ρόστερ του -κάτι που θα αποφέρει προφανή πολλαπλά οφέλη, τόσο σε επίπεδο σχέσεων με τον κόσμο του όσο και σε επίπεδο εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές επιταγές των έξι γηγενών + πέντε ξένων παικτών.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει σίγουρα του χρόνου τους Καζίμ-Ρίτσαρντς, Ορμπάιθ, Μαρκάνο και Μακούν, ενώ παραμένει η αμφιβολία για Μέλμπεργκ και Ιμπαγάσα στους οποίους έχει προταθεί μείωση αποδοχών 40% για μονοετές συμβόλαιο. Με τα ίδια δεδομένα, στην ομάδα έρχεται με μεταγραφή ο Σιόβας, επιστρέφουν από δανεισμό οι Μήτρογλου, Τάτος, Σουμπίνιο, Ζαραδούκας, θα επιδιωχθεί να παραχωρηθούν εκ νέου ως δανεικοί οι Βάντερσον, Λεάντρο, Γκρμπιτς, Κάται, Νικλητσιώτης, Βασιλόγιαννης και (μάλλον) Βαλεριάνος, ενώ ερωτηματικό παραμένουν οι περιπτώσεις Χαβίτο, Ντιόγκο και Μόνχε (με πιθανότερο το να βρίσκεται μόλις ένας στο ρόστερ της νέας σεζόν).

Καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας θα έιναι (;) ο προπονητής. Μετά τη διακοπή των επαφών με τον Πασιέντσια, η ομάδα συνεχίζει να ψάχνει -κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο- για τον αντικαταστάτη του Βαλβέρδε, έχοντας θέσει ως τελικό χρονικό όριο απόκτησης τεχνικού τις αρχές Ιουνίου. Προσέξτε όμως τι συμβαίνει: Με τα μέχρι τώρα «βάλε-βγάλε» το ρόστερ των 25 παικτών είναι ήδη σχεδόν έτοιμο: Έχουμε τρεις τερματοφύλακες (Μέγιερι, Κάρολ, Δασκαλάκη), εννέα αμυντικούς (Μοδέστο, Μέλμπεργκ, Τοροσίδη, Μανιάτη, Παπάζογλου, Χολέμπας, Παπαδόπουλο, Ζαραδούκα και Ποτουρίδη), οκτώ μέσους (Ιμπαγάσα, Φέισα, Φετφατζίδη, Φουστέρ, Τάτο, Αμπντούν, Μόνχε, Σουμπίνιο) και πέντε επιθετικούς (Τζεμπούρ, Μιραλάς, Πάντελιτς, Ντιόγκο και Μήτρογλου). 3+9+8+5=25.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο νέος προπονητής, εφόσον άπαντες μείνουν και δεν έρθει ικανοποιητική πρόταση για κάποιον από τους υπάρχοντες, θα βρει μία ομάδα 100% έτοιμη την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί χωρίς να έχει επιλέξει ούτε ένα από τα μέλη της. Δεν είναι βέβαια το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες αλλά -ως έχουν τα πράγματα- δεν ανήκει στη σφαίρα του απίθανου. Στον αντίποδα, αν π.χ. Μέλμπεργκ-Ιμπαγάσα φύγουν, λυθεί το συμβόλαιο του Χαβίτο και δοθεί δανεικός ο Ντιόγκο, θα υπάρχει περιθώριο να κάνει κι αυτός κάποιες λίγες εισηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις: Είτε αυτή του ανθρώπου που έρχεται να αναλάβει μια ομάδα έχοντας βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στη διαμόρφωσή της, και άρα αποκτά το ελάχιστο συναισθηματικό δέσιμο που είναι απαραίτητο για να προπονήσεις και να επιτελέσεις έργο, είτε αυτή του ανθρώπου που έρχεται να διαχειριστεί μια έτοιμη κατάσταση και που αναγκαστικά θα περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες πριν προβεί σε οποιαδήποτε διορθωτική αγωνιστική κίνηση.

Η τελική έκβαση είναι αυτή τη στιγμή στοίχημα για όλους και ο προγραμματισμός ενέχει υψηλό ρίσκο. Αναγκαστικό από τη μία για μία διοίκηση που αναγκάζεται μετά από δύο χρόνια να φύγει από την ασφαλή αγκαλιά του Βαλβέρδε και να ξανοιχτεί κολυμπώντας στα βαθιά, φυσιολογικό από την άλλη για τον πραγματικό (ποδοσφαιρικό) χρόνο που κυλά με συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στις οποίες ένα σύνολο πρέπει να έχει αρχίσει να μορφοποιείται σε ανταγωνιστική ομάδα. Τελικά, το σύνολο των επιλογών και η μεταξύ τους χημεία θα αποδείξουν το ορθόν ή το λαθεμένο των αποφάσεων που θα παρθούν στο προσεχές διάστημα. Και είναι κρίσιμο γι’ αυτούς που θα τις πάρουν να μην ζαλιστούν από το (φυσιολογικό) τραμπάλισμα των ημερών, αλλά να επιλέξουν από το μεγάλο εύρος των πολλών παρόντων σεναρίων τα ωφελιμότερα για την ομάδα.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x