Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Γιατί πήρε αυτούς τους 25, ποιους θα κόψει ο Σάντος

Επειδή γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος για την 25αδα της Εθνικής ομάδας, είναι χρήσιμο, αυτός που προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Πορτογάλου προπονητή και να εξηγήσει τις επιλογές του, να γνωρίζει τα παρακάτω.Ο Σάντος δεν είχε στο μυαλό του να προσκαλέσει τους κατά τεκμήριο καλύτερους ή τους κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένους. Προσκάλεσε αυτούς που θεωρεί καταλληλότερους για ένα τουρνουά αυτής της βαρύτητας.

Επειδή γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος για την 25αδα της Εθνικής ομάδας, είναι χρήσιμο, αυτός που προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Πορτογάλου προπονητή και να εξηγήσει τις επιλογές του, να γνωρίζει τα παρακάτω.

Ο Σάντος δεν είχε στο μυαλό του να προσκαλέσει τους κατά τεκμήριο καλύτερους ή τους κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένους.

Προσκάλεσε αυτούς που θεωρεί καταλληλότερους για ένα τουρνουά αυτής της βαρύτητας.

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ο συλλογισμός και η διαδικασία που ακολουθεί ένας προπονητής για τις προσκλήσεις για την τελική φάση μιας διοργάνωσης είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή που ακολουθείται για τις προσκλήσεις ενός επίσημου αγώνα ή ενός φιλικού αγώνα. Στην Ελλάδα αυτό το είχαμε ξεχάσει, διότι τα προηγούμενα δέκα χρόνια είχαμε συνηθίσει στις «αυτούς ξέρω, μόνο αυτούς εμπιστεύομαι» προσκλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ, δηλαδή στη μονότονη λίστα που προέκυπτε επειδή ο Ότο δεν άλλαζε προσέγγιση και σκεπτικό.

Η πιο πολλή κουβέντα γίνεται σχετικά με τους τερματοφύλακες. Ο Σάντος διάλεξε αυτούς με τους οποίους πήγε στην προκριματική φάση, αυτούς που θεωρεί ψημένους enough για να σηκώσουν το βάρος σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Γι’ αυτό απουσιάζει ο Καρνέζης από τη λίστα του.

Ο τρίτος τερματοφύλακας μάλλον δεν θα παίξει ποτέ. Παρ’ όλα αυτά η επιλογή του τρίτου τερματοφύλακα έχει λάθος συμβολισμό. Επελέγη ο Τζόρβας, που δεν παίζει, αντί του Χιώτη, που έκανε την υπέρβασή του στη διάρκεια της σεζόν και είναι ο πιο δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο Ελληνας τερματοφύλακας αυτής της εποχής. Ο Σάντος επέλεξε αυτόν που έχει μεγάλη εθνική εμπειρία αντί αυτού που πήγε τόσο μακριά στο Champions League.

Ο Σάντος είχε ξεχωρίσει περί τους 35 ποδοσφαιριστές. Πέρασε μια δύσκολη διαδικασία. Και έχει μπροστά του ακόμη μια δύσκολη δουλειά, διότι τέτοια είναι η διαδικασία της «απόρριψης» δύο ποδοσφαιριστών, για να φτάσει στους 23. Οι υποψήφιοι προς αποχώρηση, στην εκτίμηση των αναλυτών, είναι οι Κονέ, Φορτούνης, Μήτρογλου.

Ο προπονητής όμως όχι απλώς δεν έχει αποφασίσει και προεπιλέξει αυτούς, αλλά είναι το πιθανότερο να βάλει τουλάχιστον δύο εκ των τριών αυτών παικτών στο αεροπλάνο για την Πολωνία. Ο Πορτογάλος θα πάρει τους 23 που θα τον πείσουν ότι είναι οι καταλληλότεροι για να υπηρετήσουν το σχέδιο στην Πολωνία, τους 23 που θα πιστεύουν περισσότερο στο πλάνο της Εθνικής στο Euro 2012.

Και, τελικώς, αυτή είναι η βασική του έγνοια. Να βάλει στο αεροπλάνο τους 23 καταλληλότερους. Όχι τους κατά τεκμήριο καλύτερους, ούτε τους 23 πιο δημοφιλείς, δηλαδή αυτούς που θα τον γλίτωναν από την ελαφριά κριτική. Όπως μου είπε ο Σάκης Τσιώλης, σε μια συζήτηση που είχαμε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, «έκανε τις επιλογές που θα τον βοηθούν να κοιμάται το βράδυ ήσυχος ότι έχει κάνει την καλύτερη δουλειά, τις ορθότερες και καταλληλότερες επιλογές».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x