Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: 10 «Ελληνάρες» στο Euro

Τι πάει να πει «αυτοί δεν είναι Έλληνες»; Εντάξει λοιπόν, είναι «βάρβαροι»... Μόνο που για πάρτη τους έχουν ξοδευτεί στα εγχώρια ΜΜΕ πολλές χιλιάδες λέξεις περισσότερες, απ’ όσες π.χ. για τον Φορτούνη. Δικοί μας είναι, εδώ και χρόνια, κι ας μην το ξέρουν κάποιοι απ’ αυτούς. Γιατί εδώ ισχύει το αξίωμα «μια φορά καψούρα στην καρδιά του Έλληνα οπαδού, για πάντα Έλληνας».

Τι πάει να πει «αυτοί δεν είναι Έλληνες»; Εντάξει λοιπόν, είναι «βάρβαροι»... Μόνο που για πάρτη τους έχουν ξοδευτεί στα εγχώρια ΜΜΕ πολλές χιλιάδες λέξεις περισσότερες, απ’ όσες π.χ. για τον Φορτούνη. Δικοί μας είναι, εδώ και χρόνια, κι ας μην το ξέρουν κάποιοι απ’ αυτούς. Γιατί εδώ ισχύει το αξίωμα «μια φορά καψούρα στην καρδιά του Έλληνα οπαδού, για πάντα Έλληνας».

1. Λουντοβίκ Ομπρανιάκ - Πολωνία
Το όνομά του ξεκίνησε να συνδέεται με τον Ολυμπιακό το 2009. Την επόμενη χρονιά έκανε «αγρανάπαυση» από τα πρωτοσέλιδα και επανέκαμψε δριμύτερο στις αρχές του 2011, αφενός επειδή η ομάδα έψαχνε αριστερό χαφ και αφετέρου επειδή είχαμε πολύ βολικό «κουμπάρο» για την υπόθεση τον Μιραλάς -με τον οποίον είχαν υπάρξει συμπαίκτες στη Λιλ. Έκανε και δηλώσεις κι απ’ όλα, το προσπάθησε είναι η αλήθεια, αλλά τελικά η δουλειά δεν έγινε. Φέτος τον Ιανουάριο πάντως τα κατάφερε και πήρε μεταγραφή στην Μπορντό.

2. Πάβελ Μπρόζεκ - Πολωνία
Παλιό «βασανάκι» του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον προσέγγισε πρώτη φορά το 2007 με σκοπό να τον πάρει από την Βίσλα Κρακοβίας και να του βγει «νέος Βαζέχα». Παρότι το κυνήγι διήρκεσε περίπου ένα χρόνο το «φλερτάκι» δεν προχώρησε. Προς το τέλος του 2008 μάλιστα ο ίδιος παίκτης απασχόλησε και τον Ολυμπιακό ενώ το 2011 μεταγράφηκε στην Τραμπζονσπόρ, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

3. Τόμας Ροζίτσκι - Τσεχία
Σχετικά «καινούριο κοσκινάκι». Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο, όταν μαθεύτηκε πως η Άρσεναλ προσανατολίζεται να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο. Τελικό αποτέλεσμα: Πούλησε πολύ στα πρωτοσέλιδα ως «βαρύ χαρτί» και ανανέωσε με τους Άγγλους τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

4. Μίλαν Μπάρος - Τσεχία
«Βετεράνος» των ελληνικών μίντια. Το όνομά του συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό το 2005, όταν έφυγε ως αποτυχημένος από τη Λίβερπουλ για να πάει στην Άστον Βίλα και -με μικρές διακοπές- «παίζει» έκτοτε σχεδόν κάθε χρόνο. Αποκορύφωμα ήταν το περσινό καλοκαίρι όταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκε η «τράμπα Μπάρος-Σισέ», ενώ αξίζει ένα τεράστιο ρησπέκτ στον ατρόμητο δημοσιογράφο που τον ξετρύπωσε τον Ιούνιο στην Καρδάμαινα της Κω και του απέσπασε αποκλειστικές δηλώσεις για το θέμα.

5. Ούγκο Βιάνα - Πορτογαλία
Τον Ιούλιο του 2010 ήταν «και με τη βούλα παίκτης του Παναθηναϊκού». Ο Κάρλος Φρέιτας τα είχε κανονίσει όλα, «η κακιά Βαλένθια δεν τον άφηνε να δέιξει το ταλέντο του, αλλά εδώ θα λάμψει» και τέτοια ωραία. Λίγες μέρες μετά ο Βιάνα υπέγραψε στην Μπράγκα -όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα- αλλά επειδή ο «θεός των μεταγραφών» είναι μεγάλος το φετινό ψάξιμο του Ολυμπιακού για Πορτογάλο προπονητή έφερε ξανά το όνομά του στο προσκήνιο.

6. Νίκο Κράνιτσαρ - Κροατία
Το καλοκαίρι του 2009 ο Κράνιτσαρ «δεν είχε κανένα πρόβλημα» να παίξει στον Παναθηναϊκό, με την Πόρτσμουθ οι σχέσεις ήταν άριστες και τα 11 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για τη μεταγραφή υπήρχαν ελέω πολυμετοχικότητας. Τελικά ο Κροάτης πήγε στην Τότεναμ, ωστόσο ακριβώς δύο χρόνια μετά ο ίδιος «δεν είχε κανένα πρόβλημα» να παίξει στον Ολυμπιακό, στον οποίον μάλιστα «προτάθηκε σε τιμή ευκαιρίας!». Εντάξει, ούτε 28 δεν είναι ακόμα το παιδί, έχουμε καιρό...

7. Αντρέι Βορονίν - Ουκρανία
Κι εδώ μπροστάρης ο Παναθηναϊκός, ο οποίος προσέγγισε τον δεινό αρχισκόρερ (γελάτε; γιατί γελάτε δηλαδή;...) τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ήταν πλέον σίγουρο ότι δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ. Η επαφή δεν ευδοκίμησε, παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός έκανε με τη σειρά του την προσπάθειά του τον Ιούνιο του 2011, ευτυχώς (για το άθλημα) χωρίς επιτυχία.

8. Κιμ Κάλστρομ - Σουηδία
Έχουν γραφτεί τόσα γι’ αυτόν, που κανονικά μπορεί να καταθέσει ένσημα για ποδοσφαιρική σύνταξη στην Ελλάδα. Ειδικά την τελευταία τριετία ο Ολυμπιακός διαπραγματεύεται κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον ένα μήνα μαζί του, αλλά πάντα «τα χαλάνε στην τιμή, γιατί ο πρόεδρος της Λιόν ζητάει πολλά». Με αυτά τα δεδομένα αν ποτέ έρθει, το πιθανότερο πρωτοσέλιδο για πάρτη του θα γράφει «Άντε, επιτέλους, μας τα ‘χες πρήξει τόσα χρόνια!».

9. Αντρέας Ίζακσον - Σουηδία
Μετά τον διωγμό του Κοστάντζο ήταν αυτός που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα. Με μεσολαβητή μάλιστα τον Μέλμπεργκ η μεταγραφή φαινόταν «σιγουράκι», αλλά τελικά πρυτάνευσε η λογική του «κάλλιο Κάρολ και στο χέρι, παρά Ίζακσον καρτέρει».

10. Χατέμ Μπεν Αρφά - Γαλλία
Ο Δεκέμβριος του 2009 του ανήκε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ο Ολυμπιακός έφτασε να προσφέρει 7-8 εκ. ευρώ στη Μαρσέιγ για να τον αποκτήσει, σε κάποια φάση «μπήκαν στο κόλπο Μάντσεστερ και Λιλ» και τελικά ο παίκτης δεν πήγε πουθενά τότε, αλλά χρειάστηκε να περιμένει άλλους οκτώ μήνες για να μεταγραφεί τελικά στη Νιουκάστλ.

Υ.Γ. Γιακούμπ Βαβζίνιακ, Ντένις Ρόμενταλ, Έλντερ Ποστίγκα, Όλοφ Μέλμπεργκ, Μίκαελ Άντονσον δεν ξεχνάμε το πέρασμά σας από τα άγια χώματά μας. Θα σας παρακολουθήσουμε με καμάρι.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x