Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Εθνική, η καλύτερη ever εξωτερική πολιτική της Ελλάδας!

Ναι, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας ζουν μακριά από την πατρίδα αυτές τις μέρες, αλλά όχι, δεν ζουν σε άλλο κόσμο. Ακούν, διαβάζουν, μαθαίνουν όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα για τον αγώνα της Παρασκευής με την Γερμανία.

Ναι, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας ζουν μακριά από την πατρίδα αυτές τις μέρες, αλλά όχι, δεν ζουν σε άλλο κόσμο.

Ακούν, διαβάζουν, μαθαίνουν όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα για τον αγώνα της Παρασκευής με την Γερμανία.

Αντιλαμβάνονται ότι αυτός μετατρέπεται σε κάτι παραπάνω από ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, και ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή πρόκειται για τον προημιτελικό του Euro 2012, αλλά επειδή ο αντίπαλος είναι η Γερμανία, σε μια αναμέτρηση που θα εξελιχθεί μπροστά στα μάτια της Άγκελα Μέρκελ.

Του Βασίλη Σαμπράκου

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού στη συμπεριφορά όλων των μελών της αποστολής ότι σε αυτό το παιχνίδι έχουν το πολύ μεγάλο κίνητρο της ηθικής ικανοποίησης που θα δώσουν στους Ελληνες, διότι τούτη τη φορά αυτή θα ξεπεράσει τα όρια και θα προκαλέσει, έστω στιγμιαία, εθνική ανάταση.

Ό,τι κι αν κάνουν όμως σε αυτόν τον προημιτελικό, οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής έχουν ήδη προσφέρει πολύ μεγάλη υπηρεσία και στον τομέα αυτό, της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής. Διότι χάρη στην πρόκρισή τους και την σύμπτωση του «σταυρώματος» με τη Γερμανία, οι άνθρωποι της Εθνικής έχουν αναγκάσει όλο τον πλανήτη να ρίξει φως στη δοκιμασία των Ελλήνων στον καιρό της κρίσης.

Οι δημοσιογράφοι το διαπιστώνουμε καθημερινά. Δεχόμαστε αμέτρητες «ενοχλήσεις» από ξένους συναδέλφους μας που μας ζητούν να τους εξηγήσουμε τα πώς και τα γιατί που μετατρέπουν στην συνείδηση των Ελλήνων αυτόν τον αγώνα σε κάτι πολύ παραπάνω από ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Κι έτσι μας δίνουν την ευκαιρία να εξηγήσουμε στο κοινό τους, τους ποδοσφαιρόφιλους -και όχι μόνο- όλου του πλανήτη πώς αισθάνεται σήμερα ο μέσος Έλληνας για αυτό που του έχει συμβεί και του συμβαίνει.

Δεν θυμάμαι στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 2,5 ετών να έχει γίνει ποτέ καλύτερη και μεγαλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό, των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, από τη δουλειά που γίνεται τούτες τις μέρες χάρη στα παιδιά και τον προπονητή της Εθνικής ομάδας. Δεν είναι μόνο που ο Σάντος απάντησε καλύτερα από οποιονδήποτε Έλληνα πολιτικό ή υπουργό Εξωτερικών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Είναι που μέσα από τις απαντήσεις που δίνουμε, οι δημοσιογράφοι, στους ξένους στέλνουμε το μήνυμα, το «επιτέλους, σεβαστείτε μας» μήνυμα αγανάκτησης του μέσου Έλληνα για τη στάση Γερμανών και λοιπών «δυνατών» Ευρωπαίων που ξαφνικά αισθάνονται και συμπεριφέρονται σαν ανώτεροι ή καλύτεροι άνθρωποι προς τους Έλληνες.

Φυσικά, δεν τρέφει κανείς μας αυταπάτες, όλο αυτό δεν αρκεί για να μας αλλάξει, ή έστω να μας βοηθήσει τη ζωή. Είναι όμως μια στιγμή που το ποδόσφαιρο προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια στιγμή θετικής προβολής για ένα κομμάτι Ελλάδας, κι ας πρόκειται μόνο για την ποδοσφαιρική εθνική ομάδα.

Κι είναι μια στιγμή που η Ευρώπη αναγκάζεται να μας δώσει σημασία, για να αντιληφθεί τον πόνο του σημερινού Έλληνα και να διαπιστώσει πόσο αδικημένος νιώθει και πόσο εξοργισμένος είναι για αυτό που του συμβαίνει επειδή πληρώνει τα σπασμένα των ακατάλληλων που τον κυβέρνησαν στην διάρκεια των τελευταίων ετών.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x