Μιχάλης Τσόχος

Βοring boring Spain

Στην Αγγλία πριν από δύο δεκαετίες και βάλε το σύνθημα που είχε επικρατήσει για την Αρσεναλ που κέρδιζε όλα της τα ματς με 1-0 ήταν το περίφημο «boring, boring Arsenal» που σημαίνει «βαρετή βαρετή Αρσεναλ». Του Μιχάλη Τσόχου

Στην Αγγλία πριν από δύο δεκαετίες και βάλε το σύνθημα που είχε επικρατήσει για την Αρσεναλ που κέρδιζε όλα της τα ματς με 1-0 ήταν το περίφημο «boring, boring Arsenal» που σημαίνει «βαρετή βαρετή Αρσεναλ». Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα ο Αντώνης Πανούτσος μέσα από τα κείμενα του στο «Βήμα» καθιέρωσε το… τσούκου τσούκου μπολ και επί της ουσίας αναφερόταν στο ίδιο ακριβώς στυλ ποδοσφαίρου.

Του Μιχάλη Τσόχου

Σήμερα το σύνολο του ποδοσφαιρικού πλανήτη συζητά για τον βαρετό τρόπο που παίζει η Ισπανία, για το άνοστο ποδόσφαιρο που προσφέρουν παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Σεσκ, και ο Σίλβα.

Η κουβέντα ξεκινά από το ότι συνήθως αυτή η ομάδα παίζει χωρίς φορ ή όταν παίζει με φορ χωρίς τον σωστό παίκτη. Το ζήτημα όμως νομίζω ότι είναι στην λογική της ομάδας περισσότερο η οποία είναι ίδια με αυτήν που την οδήγησε και στην κατάκτηση του Μουντιάλ
πριν δύο χρόνια και ας μην είχε γίνει τόσο αντιληπτό τότε.

Για να καταλάβετε τι είδους Ισπανία είδαμε και στο περασμένο Μουντιάλ θα σας θυμίσω ότι το κατέκτησε πετυχαίνοντας συνολικά σε όλη τη διοργάνωση μόλις 8 γκολ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Για να καταλάβετε, τα λιγότερα γκολ που πέτυχε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο μία νικήτρια ήταν η Βραζιλία το 1994 με 11 γκολ. Ναι η πιο βαρετή Βραζιλία που είδαμε ποτέ είχε πετύχει 11 γκολ στο Μονυτιάλ του 1994 όταν και το κατέκτησε, ενώ η Ισπανία σε αυτό του 2010 πέτυχε μόλις οκτώ!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι Ισπανοί έχουν αποφασίσει στις μεγάλες διοργανώσεις κυρίως να αμύνονται. Και επειδή ξέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθείς είναι όχι να ταμπουρωθείς, αλλά να έχεις την μπάλα στα πόδια έχουν γίνει σε αυτό το πράγμα επιστήμονες.

Οι Ισπανοί μπαίνουν μέσα στο γήπεδο με στόχο να έχουν την μπάλα στα πόδια τους και με απόφαση να μην πάρουν κανένα μα κανένα ρίσκο αν δεν το απαιτεί η περίσταση (να βρεθούν δηλαδή πίσω στο σκορ). Με αυτό τον τρόπο και τρώνε ελάχιστες φάσεις, αφού ο αντίπαλος δεν έχει την μπάλα, αλλά και κάνουν ελάχιστες αφού δεν παίρνουν ρίσκα. Αυτό στον ουδέτερο θεατή που παρακολουθεί το ματς δημιουργεί εκνευρισμό και σιγά σιγά οι Ισπανοί από την πλέον συμπαθητική ομάδα για τον ουδέτερο, αρχίζει να γίνεται η πλέον αντιπαθητική.

Από την άλλη αφού η αποτελεσματικότητα τους δεν αμφισβητείται, δεν υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουν το κόλπο και ας γκρινιάζει όλος ο πλανήτης. Και όσο δεν βρίσκεται κάποιος να τους τιμωρήσει, τόσο θα… τιμωρούν το ποδόσφαιρο για τα μάτια του ουδέτερου.
Από την άλλη για τα μάτια των ειδικών, ή όσων λατρεύουν την τακτική, οι Ισπανοί εξακολουθούν να είναι ένα σπάνιο είδος που όσο κι’ αν τους μελετάς, δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς το κάνουν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x