Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ο «ρατσιστής Σουάρεζ» και ο «αθώος Τέρι»

Τελικά ισχύει αυτό που λένε, ότι όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους. Ο Σουάρεζ της Λίβερπουλ τιμωρήθηκε παραδειγματικά, διότι χρησιμοποίησε μια λέξη που θεωρείται - και είναι - ρατσιστική στην Ευρώπη, παρόλο που στη χώρα του, την Ουρουγουάη (και σε αρκετές χώρες της λατινικής Αμερικής) λέγεται κατά κόρον χωρίς να έχει προσβλητικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα, αποκαλώντας τον Εβρά «νέγρο». Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

Τελικά ισχύει αυτό που λένε, ότι όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους. Ο Σουάρεζ της Λίβερπουλ τιμωρήθηκε παραδειγματικά, διότι χρησιμοποίησε μια λέξη που θεωρείται - και είναι - ρατσιστική στην Ευρώπη, παρόλο που στη χώρα του, την Ουρουγουάη (και σε αρκετές χώρες της λατινικής Αμερικής) λέγεται κατά κόρον χωρίς να έχει προσβλητικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα, αποκαλώντας τον Εβρά «νέγρο».

Ουρουγουανός ο δράστης, Γάλλος το θύμα, «νέος» ο πρώτος στο Νησί, «παλαίουρας» ο δεύτερος, Λίβερπουλ ο ένας, Γιουνάιτεντ ο άλλος, «ένοχος χωρίς ελαφρυντικά!» βρωντοφώναξε το Δικαστήριο. Κι ας απορούσε ο Σουάρεζ, κι ας έλεγε πόσους μαύρους φίλους και συμπαίκτες είχε και έχει, ότι συμμετέχει σε ιδρύματα και κινήσεις κατά του ρατσισμού. Ένοχος κύριε Σουάρεζ, για να παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι ή επόμενοι απρόσεκτοι «λάτιν» που είναι στο Νησί ή θα έρθουν προσεχώς.

Αντιθέτως ο Τέρι είναι Αγγλάρας. Παίζει στην Τσέλσι. Ήταν μέχρι πρότινος αρχηγός των Λιονταριών και θα παρέμενε εσαεί αν δεν ήταν μπερμπάντης. Είναι και Πρωταθλητής Ευρώπης, έχει πίσω του το νομικό επιτελείο της Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, ο δικηγόρος του προσκόμισε στο δικαστήριο μέχρι και δήλωση του Μουρίνιο, που έλεγε ότι του φάνηκε απίστευτο να είπε αυτό το πράγμα ένα τόσο καλό παιδί. Απέναντί του ο Άντον Φέρντιναντ της ΚΠΡ, Αγγλάρας επίσης, που άκουσε πολύ καλά τότε τι του είπε ο Τέρι, αλλά τόσος καιρός που πέρασε εξασθένησε η μνήμη του... Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μας είπε ότι δεν ήθελε ποτέ το θέμα να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Μια παρεξήγηση κύριε Πρόεδρε, προς Θεού, ο Τζον είναι το καλύτερο παιδί κι αφού δεν μας έχει αυτώσει και τη γυναίκα (τουλάχιστον εξ’ όσων γνωρίζουμε), δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα.

Αλλά η γελοιότητα δεν κορυφώθηκε εκεί. Έφτασε στο ταβάνι όταν χρησιμοποιήθηκαν υπέροχα νομικά τερτίπια και τεχνάσματα, αντίστοιχα με τα δικά μας που γελάγαμε τόσα χρόνια (την καρέκλα που πήρε ο αέρας, την βίαιη απώθηση, την αναπαράσταση, τα υψωμένα μεσαία δάχτυλα που απλά έδειχναν το σκορ 1-1 κλπ): «το διάβασμα των χειλιών δεν μπορεί να αποδειχθεί πειστικό αποδεικτικό στοιχείο», «είναι πολύ πιθανόν αντί για “Μπριτζ” να άκουσε “black”», και - το κορυφαίο όλων - «μπορεί η επίμαχη φράση να ειπώθηκε από την κερκίδα». Case closed...

Διότι δεν είναι μόνο η βλακεία αήττητη, είναι και η υποκρισία. Οι 18 ποδοσφαιριστές της Τσέλσι που υπέγραψαν συλλογική δήλωση στήριξης του Τέρι, είναι σαν τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων: αυτοί, ξέρουν. Τι μένει τώρα; Να ζητήσει η αγγλική δικαιοσύνη μια τεράστια συγνώμη από τον Τζον Τέρι, που τον ταλαιπώρησε άδικα τον καημένο, να βγουν με τον Φέρντιναντ να πιουν δυο μπυράκια να ξεχάσουν την παρεξήγηση και κάπως έτσι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Όχι τέλειος όμως. Τέλειος θα γίνει όταν ο Σουάρεζ και ο κάθε Σουάρεζ φάει 10-15 αγωνιστικές τιμωρία, επειδή είναι ένας παλιο-ρατσιστής. Σε αντίθεση με το διαμάντι του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον Τζόναρο τον Τέρι.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x