Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Το δώρο του Νικοπολίδη στον Παναθηναϊκό

Την άποψή μου για την αυτοβιογραφία του Αντώνη Νικοπολίδη, μπορείτε να τη βρείτε . Στην υπόθεση του Παναθηναϊκού, ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας έκανε αυτή την εποχή ένα πολύ χρήσιμο δώρο στην ομάδα...

Την άποψή μου για την αυτοβιογραφία του Αντώνη Νικοπολίδη, μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Στην υπόθεση του Παναθηναϊκού, ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας έκανε αυτή την εποχή ένα πολύ χρήσιμο δώρο στην ομάδα που έζησε για περίπου 15 χρόνια. Της έδωσε, μέσα από τη διήγηση της ιστορίας του, μια καλή ευκαιρία να κατανοήσει τι έκανε ή δεν έκανε καλά στην διαχείριση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η οποία είναι μια από τις βασικότερες εξηγήσεις για τον τρόπο που ζει στη διάρκεια των τελευταίων ετών η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ποιότητα της ζωής της.

Είτε δεχθεί είτε όχι τους ισχυρισμούς του Νικοπολίδη σχετικά με τα αίτια της επιλογής του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και να πάει «στους απέναντι», όπως αναφέρει, κανείς έχει μόνο να κερδίσει αν ακούσει όσα έχει να πει πάνω σε αυτό ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας. Διότι αυτά που τράβηξε ο Νικοπολίδης μοιάζουν με αυτά που τράβηξαν όλοι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού της δικής του γενιάς, μοιάζουν με αυτά που τραβά σήμερα ο Καραγκούνης, μοιάζουν με αυτά που έκαναν τον Σαλπιγγίδη να επιλέξει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟ, μοιάζουν με αυτά που βάρυναν στην ζυγαριά του Νίνη τον καιρό που αποφάσιζε να μην παραμείνει αυτή την εποχή στην Παιανία.

Και, το σημαντικότερο, όλα αυτά που διηγείται ο Νικοπολίδης αποτελούν τις σημερινές ανησυχίες των Καπίνο, Φουρλάνου, Μαρινάκη, Μαυρία, Τριανταφυλλόπουλου, δηλαδή των Πράσινων παιδιών της Εθνικής Νέων που έφτασαν μέχρι τον τελικό του Euro των πιτσιρικάδων και σήμερα «μιζεριάζουν» υπό τον φόβο να μην προωθηθούν επαρκώς επειδή ο Παναθηναϊκός ψώνισε τους Πάπε Σο και δεν τους έχει ακόμη πείσει ότι θα τους δώσει πολλά παιχνίδια και πολλή στήριξη μαζί με πολλή υπομονή για να πετύχουν. Αν αμφιβάλλετε, ρωτήστε σχετικά τον Τάκη Φύσσα και τον Λεωνίδα Βόκολο, που άκουγαν τους προβληματισμούς των πράσινων πιτσιρικάδων στον δρόμο της επιστροφής της Εθνικής Νέων από την Εσθονία.

Αν αυτά τα παιδιά διαβάσουν το βιβλίο του Νικοπολίδη θα αποκτήσουν περισσότερες δεύτερες σκέψεις σχετικά με την προοπτική της εξέλιξής τους στον Παναθηναϊκό. Κι ο Παναθηναϊκός θα χάσει. Γι’ αυτό και είναι ευχή για τον ΠΑΟ να προλάβει η διοίκηση να διαβάσει το βιβλίο πριν από τους πιτσιρικάδες, για να αντιληφθεί τα ιστορικά λάθη των προηγούμενων διοικήσεων στην αντιμετώπιση και την μεταχείριση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και να διαχειριστεί τους σημερινούς ντόπιους μικρούς και μεγάλους παίκτες με διαφορετική αντίληψη, τώρα που βγήκε από την «το μοναστήρι να ‘ναι καλά» βαρδινογιαννική αντίληψη.

Όχι, δεν παραδίδει μάθημα ο Νικοπολίδης προς τον Παναθηναϊκό με όσα διηγείται στην αυτοβιογραφία του. Σε όποιον όμως θέλει να ακούσει, ο Νικοπολίδης εξηγεί , δείχνει τα λάθη που έκανε η ΠΑΕ στην συμπεριφορά της απέναντι, κυρίως, στους Ελληνες. Επαναλαμβάνω, δεν έχει κανένα νόημα να μπει κανείς στη διαδικασία να νοιαστεί σχετικά με το αν η συμπεριφορά του Παναθηναϊκού στους Ελληνες είναι η μόνη αιτία της αποχώρησης του Νικοπολίδη. Εχει όμως μεγάλο νόημα να τον ακούσει τον Νικοπολίδη ο Παναθηναϊκός. Διότι όσα διηγείται θα μπορούσαν κάλλιστα να φέρουν την υπογραφή αμέτρητων Ελλήνων που έζησαν ή ζουν ακόμη στην Παιανία, οι οποίοι είχαν ή έχουν τα ίδια παράπονα.

Σήμερα που, λόγω της κρίσης αλλά και των ιδεών του Ζεσουάλντο Φερέιρα, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην εποχή της προώθησης των δικών του παιδιών, το βιβλίο του Νικοπολίδη έρχεται, κυριολεκτικά, πάνω στην ώρα, για να βοηθήσει τη σημερινή διοίκηση να κάνει τη δουλειά διαφορετικά ώστε να αξιοποιήσει και να μην κάψει, ούτε να διώξει «τα παιδιά της Παιανίας», όπως έκανε με τα προηγούμενα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x