Μιχάλης Τσόχος

O Mr Ippon τα κατάφερε πάλι!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τη ζωή και την καριέρα του Ηλία Ηλιάδη, του νεότερου της Ελλάδας στην Ιστορία των Αγώνων, του καλύτερου αθλητή τζούντο στον κόσμο, ο οποίος… ανάγκασε τους Ιάπωνες να του προσδώσουν το πλέον τιμητικό προσωνύμιο.

Η ζωή και η καριέρα του Ηλία Ηλιάδη, του νεότερου Ολυμπιονίκη της Ελλάδας στην Ιστορία των Αγώνων, του καλύτερου αθλητή τζούντο στον κόσμο, ο οποίος… ανάγκασε τους Ιάπωνες να του προσδώσουν το πλέον τιμητικό προσωνύμιο.

Του Μιχάλη Τσόχου

Ναι, δεν γεννήθηκε εδώ, αλλά στην Αχμέτα της Γεωργίας. Ναι το πατρικό του όνομα είναι Τζαρτζίλ Σβιανταούρι, πόσο σημασία έχουν όμως όλα αυτά όταν αυτό το παιδί ήρθε στην Ελλάδα πριν καν ενηλικιωθεί, εξελίχτηκε και έγινε Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Τζούντο στην Ελλάδα; Καμία.

Ο Ηλίας Ηλιάδης που ποτέ του δεν έχει απασχολήσει τον Τύπο είτε με τον τρόπο ζωής του (σπιτόγατος γαρ) είτε με τις δηλώσεις του, έκανε ένα και μοναδικό (ας πούμε) πολιτικό σχόλιο λίγες μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων του Λονδίνου. «Ναι ξέρω, ότι οι Ελληνες δεν ασχολούνται και τόσο πολύ με το τζούντο, αλλά ελπίζω να κατακτήσω ένα Χρυσό μετάλλιο για να τους κάνω έστω και για ορισμένα λεπτά να ξεχαστούν».

Δεν κατάφερε να πάρει το Χρυσό, αλλά κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Αγώνες του Λονδίνου. Το χάλκινο μετάλλιο το αφιέρωσε στην οικογένειά του (η γυναίκα του Λία και η επτάχρονη κόρη του η Μαρία ήταν εκεί μαζί του και πανηγύρισαν την επιτυχία του δικού τους ανθρώπους) αλλά και σε όλους τους Ελληνες.

Ηταν το δεύτερο του Ολυμπιακό μετάλλιο. Είχε προηγηθεί αυτό στους Αγώνες της Αθήνας όπου πριν καν συμπληρώσει τα 18 χρόνια του κατέκτησε το Χρυσό και έγινε ο νεαρότερος Ελληνας Ολυμπιονίκης στην Ιστορία των Αγώνων. Από το 2004 και έπειτα κυριάρχησε. Κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από 2 χρυσά και δύο αργυρά σε Παγκόσμιο και δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκά.

Το 2011 ήταν η χρονιά του, ήταν η χρονιά που σάρωσε τα πάντα κατακτώντας το Χρυσό στο Παγκόσμιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο να τον αναδείξει σε αθλητή της χρονιάς.

Πριν συμβούν όλα αυτά, για την ακρίβεια τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Ηλιάδης στο τουρνουά της Μόσχας είχε κάνει τέτοιες εμφανίσεις που είχε θαμπώσει ακόμη και τους Ιάπωνες, οι οποίοι τον… βάφτισαν. «Ηλίας Ηλιάδης ο Mr Ippon». Και για όσους δεν ξέρουν από Τζούντο Mr Ippon σημαίνει ο Mr νοκ άουτ, ο άνθρωπος που τελειώνει τους αντιπάλους του, πολύ πριν τελειώσει ο χρόνος. Αλλωστε τις περισσότερες μεγάλες νίκες του ο Ηλιάδης έτσι τις παίρνει…

Η πρώτη μεγάλη γιορτή για τον Ηλία έγινε στο Λονδίνο, λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Η μεγαλύτερη θα γίνει με την επιστροφή στην Ελλάδα. Όταν και το μετάλλιο θα το φορέσει στο στήθος του μόλις 10 μηνών γιού του, την ημέρα που θα γίνουν τα βαφτίσια του μπόμπιρα. Και το όνομα αυτού… Ηρακλής. Τυχαίο; Δεν νομίζω… Η παράδοση της οικογένειας Ηλιάδη συνεχίζεται, ας περιμένουμε και άλλα μετάλλια.

ΥΓ. Το ότι η ΕΡΤ… κατάφερε να μην δείξει σε ζωντανή μετάδοση τον αγώνα του Ηλιάδη και την κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου της Ελλάδας είναι κάτι που σχολιάστηκε από όλους. Είναι τέτοιο το… κατόρθωμα που οποιοδήποτε σχόλιο είναι μικρό μπροστά στον «άθλο» της ΕΡΤ.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x