Παλαιότερες

Η πρώτη προσπάθεια ανάνηψης της ΑΕΚ (Sportday / Γιώργος Τσακίρης)

Σήμερα στις 20:00 στο Λαγονήσι γίνεται η κλήρωση του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Ανδρών. Σε αυτή την κλήρωση την ΑΕΚ αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο τεχνικός της Βαγγέλης Αλεξανδρής και ο Γιάννης Γρανίτσας. Μία μέρα αργότερα ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έχει προγραμματίσει την πρώτη επίσημη συγκέντρωση εν όψει της νέας σεζόν.

Μέχρι εδώ όλα είναι καλά, έτσι δεν είναι; Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα... Θα έλεγε μάλιστα κάποιος, που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην μπασκετική ΑΕΚ, το γνωστό: «Ολα καλά, όλα ανθηρά». Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για την ομάδα που έμαθε το μπάσκετ στη χώρα μας και έδωσε τον Απρίλιο του 1968 τη χαρά σε 70.000 Ελληνες στο Καλλιμάρμαρο (και σε εκατομμύρια ακόμα σε όλη την Ελλάδα) της κατάκτησης της πρώτης ευρωπαϊκής «κούπας».

Στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας το «παρών» θα δώσουν σίγουρα οι «μικροί» Μάτος, Αθανασούλας, Παπανικολάου, Κακκαβάς, Μαγγούνης. Και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ευελπιστεί και περιμένει να ακολουθήσουν επίσης οι Κόμματος, Πέρκοβιτς, Νικολαΐδης, ΜακΦέρσον, Βετούλας και Ραντόγεβιτς.

Και αναφέρουμε ότι «ο Αλεξανδρής ευελπιστεί να δει και τους υπόλοιπους» διότι, όπως γνωρίζουν άπαντες, στην ΑΕΚ δεν λειτουργεί -μέχρι και χθες τουλάχιστον- απολύτως τίποτα. Από τη μέρα που ο Γιάννης Φιλίππου παραιτήθηκε και ανακοίνωσε ότι πουλά την ΚΑΕ έναντι ενός ευρώ (συν 2 εκατ. ευρώ χρέη βεβαίως, βεβαίως), κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε, κανείς δεν πλησίασε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ολα αυτά μέχρι πριν από μερικές ώρες (ούτε 48) και ίσως μέχρι πριν από μερικές μέρες (σε μεμονωμένες περιπτώσεις).

Η καρδιά της ΑΕΚ, η οποία δεν είναι άλλη από τον κόσμο της, μαζί με τη μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών της ομάδας, την «Original 21», εκπέμπουν ένα σήμα, το οποίο κανείς δεν επιθυμεί να σκέφτεται ότι μπορεί να είναι και το τελευταίο. Δεν γίνεται να είναι το τελευταίο γι' αυτή την ιστορική και μοναδική ομάδα, στην οποία ωστόσο ο ίδιος ο κόσμος της τής γύρισε την πλάτη και την εγκατέλειψε. Αυτή είναι -είτε το θέλουμε είτε όχι- η ωμή πραγματικότητα.

Οι πρώτες συμμετοχές

Οι οργανωμένοι οπαδοί δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν 5.000 εισιτήρια διαρκείας αντί 60 ευρώ έκαστο (αν τα καταφέρουν, θα συγκεντρωθεί το ποσό των 300.000 ευρώ). Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο φιλί ζωής στην μπασκετική ΑΕΚ και διαβάστε πόσα ακολουθούν: Από κοντά και οι «χρυσοί» παλαίμαχοι (Αμερικάνος, Τρόντζος, Νεσιάδης, Ζούπας, Παπανικολός κ.ά.), που θα προσπαθήσουν να ασκήσουν επιρροή και να βοηθήσουν εμπράκτως την ομάδα της καρδιάς τους. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης φέρεται να έχει υποσχεθεί ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ για να ενισχύσει την προσπάθεια της «Οriginal 21». Αντίστοιχα χρήματα (από 100.000 ευρώ δηλαδή) είναι διατεθειμένοι να δώσουν και δύο πρώην άσοι της ομάδας, αλλά και ένας που πρόσφατα γύρισε με το ασημένιο μετάλλιο στον λαιμό του. Ο Ανδρέας Δημητρέλος ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό για την ενίσχυση της ΑΕΚ και οι Νίκος Ευαγγελάτος, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Κώστας Χαρδαβέλας έχουν δώσει την υπόσχεσή τους ότι θα βοηθήσουν μέσω της μεγάλης δύναμης που λέγεται «τηλεόραση» (θα κάνουν εκπομπή για την μπασκετική ΑΕΚ), έτσι ώστε να προβληθεί το πρόβλημα της ομάδας και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ.

Οι επαφές

Πρώτη όμως και καλύτερη το τρέξιμο το ξεκίνησε η Ελπίδα Στέβη. Ενα όνομα που λίγοι γνωρίζουν στα δρώμενα της μπασκετικής «Ενωσης». Δεν πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος «κιτρινόμαυρων» αισθημάτων με τον οποίο να μη μίλησε και να μη ζήτησε τη βοήθειά του η Στέβη, υπάλληλος της ΚΑΕ επί 25 χρόνια. Ετρεξε και τρέχει για κάτι που όλοι οι ΑΕΚτσήδες όφειλαν να κάνουν τόσα χρόνια: να στηρίξουν την ομάδα ανεξαρτήτως της στάσης της εκάστοτε διοίκησης και δη της διοίκησης Φιλίππου, η οποία -κατά την πλειονότητα των φίλων της ΑΕΚ- έφερε τόσο την ακμή (πρωτάθλημα, Κύπελλα, Σαπόρτα) όσο και την παρακμή (το σήμερα).

Χθες, παρουσία περίπου 150 ατόμων, έγινε μία συνάντηση στον «Κένταυρο». Εκεί ο Δημήτρης Χατζηχρήστος ζήτησε τη βοήθεια όλων για την μπασκετική ΑΕΚ. Μίλησε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία της ομάδας και ζήτησε την παραίτηση των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. της ΦΑΓΕ. «Πρέπει να παραιτηθούν άμεσα οι τέσσερις υπάλληλοι της ΦΑΓΕ που βρίσκονται στο Δ.Σ. της ΚΑΕ, στη συνέχεια να κάνει προσφυγή η Ερασιτεχνική και έτσι το Πρωτοδικείο να την ορίσει ως νέα διοίκηση. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει, διότι δεν πρέπει να την πάθουμε όπως ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο: να ξεχρεώσουμε δηλαδή την ΚΑΕ και μετά να επιστρέψει ο Φιλίππου σε ένα "καθαρό μαγαζί"», είπε ο Χατζηχρήστος. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο μέσω της συγκεκριμένης οδού μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια που γίνεται την ύστατη στιγμή.

Ο Αλεξανδρής

Ο αρχηγός της «Original 21» ζήτησε βοήθεια και από τους Ντέμη Νικολαΐδη και Δημήτρη Μελισσανίδη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Και ο Νικολαΐδης να βοηθήσει. Ας βάλει στα εισιτήρια του ποδοσφαίρου ένα ευρώ παραπάνω και ας τα δώσει μετά στο μπάσκετ. Και ο Μελισσανίδης. Μπορεί να είναι ποδοσφαιρόφιλος, αλλά αυτό το Aegean, που το βλέπουμε παντού, μπορεί να το βλέπουμε και στη φανέλα της ΑΕΚ με μια χορηγία του». Και κατέληξε: «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον Αλεξανδρή. Τον Αλεξανδρή και τα μάτια μας». Κι αυτό διότι ο προπονητής της ΑΕΚ πείστηκε από την προσπάθεια και δηλώνει «παρών» με όλη του την ψυχή...

Στα ποσά που φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν οι οργανωμένοι οπαδοί, πρώην παράγοντες, αθλητές της ομάδας μπάσκετ, πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 500.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς και τα όποια έσοδα από τις χορηγίες που κυνηγάει μέχρι και αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Γρανίτσας. Οι μετοχές πάντως παραμένουν στην κατοχή του Γιάννη Φιλίππου, ο οποίος έλεγε χθες ότι «όσα λεφτά μαζέψουν οι οργανωμένοι και όλοι οι άλλοι μαζί, άλλα τόσα θα δώσω εγώ»! Ομως, θα αφήσει την ΑΕΚ; Θα επενδύσει σε αυτήν; Ποιος είναι σίγουρος για το τι θα πράξει ο Φιλίππου; Κανείς!

Στον -αναμφισβήτητα- μήνα του μπάσκετ, λόγω της συγκλονιστικής παρουσίας της Εθνικής μας ομάδας στην Ιαπωνία και της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η μπασκετική ΑΕΚ υποφέρει. Ο κόσμος (και όχι μόνο) εκπέμπει ένα σήμα: Ακούει κανείς; Η απάντηση, εντός των ημερών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x